CRONICA UNUI EŞEC ANUNŢAT Antreprenorii români, bătaia de joc a guvernărilor din ultimii doi ani

George Marinescu
Politică / 6 aprilie 2022

Antreprenorii români, bătaia de joc a guvernărilor din ultimii doi ani

Măsura 4.1.1 - investiţii în activităţi productive, sub riscul pierderii finanţării

Pentru implementarea ei, este nevoie de modificarea termenului limită pentru cadrul temporar Covid de către Comisia Europeană Termenul limită actual este 30 iunie 2022 şi nu este suficient pentru demararea apelului de proiecte, evaluarea lor şi semnarea contractelor de finanţare

Măsura 4.1.1 ar putea fi înlocuită, în cazul pierderii finanţării, cu o schemă de minimis

Patru miniştri şi trei premieri au reuşit în ultimii doi ani contraperformanţa de a oferi zero granturi pentru investiţii companiilor mici şi mijlocii din ţara noastră care s-au descurcat cu greu în timpul pandemiei. În timp ce în Germania şi Franţa, autorităţile centrale au acordat patru tipuri de granturi pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii din statele respective în intenţia acestora de a-şi dezvolta afacerile şi a-şi mări competitivitatea post-pandemie, în România, măsura 3 - granturi pentru investiţii aprobată prin OUG 130/2020 a fost anulată în timpul ministrul Claudiu Năsui, iar măsura 4.1.1. - investiţii în activităţi productive se pare că va rămâne fără finanţare, după ce Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pierdut timp preţios până s-a reuşit agrearea cu mediul de afaceri a unui ghid care să sprijine IMM-urile care au cu adevărat nevoie de investiţii şi nu vânătorii de fonduri europene.

Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă ministrul demisionar Dan Vîlceanu, în conferinţa de presă ţinută astăzi, în care a prezentat bilanţul activităţii sale în fruntea MIPE, de la preluarea mandatului şi până la demisia înaintată premierului Nicolae Ciucă.

Întrebat de reporterul ziarului BURSA, când va fi implementată măsura 4.1.1, ţinând cont că termenul limită prevăzut pentru cadrul temporar Covid-19 stabilit de Comisia Europeană este 30 iunie 2022, ministrul demisionar Dan Vîlceanu a răspuns: "După discuţia de la sediul Guvernului privind modificarea ghidului în sensul dorit de mediul de afaceri - deşi ghidul iniţial fusese agreat de toată lumea - ne-am adresat Consiliului Concurenţei pentru modificarea schemei de ajutor şi am notificat Comisia în acest sens. Dacă la finalul perioadei de 30 de zile de la notificare, Comisia nu aprobă modificarea cadrului temporar, vom pierde banii deoarece nu avem până la 30 iunie 2022 timpul necesar să derulăm apelul de proiecte, să facem evaluarea proiectelor depuse şi să semnăm contractele de finanţare. În acest moment, nu ştim dacă termenul respectiv va fi prelungit de Comisia Europeană sau nu; nu deţinem nicio informaţie în acest sens. Arăt că nu am fost de acord cu modificarea ghidului iniţial, modificarea decisă de premierul Nicolae Ciucă şi care a însemnat amânarea lansării aplicaţiei pe măsura 4.1.1".

De altfel, Dan Vîlceanu a mai spus că de la preluarea mandatului şi până astăzi când şi-a înaintat demisia, au existat două momente în care a fost pe poziţii diametral opuse cu premierul Nicolae Ciucă: primul a fost când, la propunerea partenerilor de la PSD s-a decis stopajul la sursă a contribuţiilor la asigurările sociale şi sancţionarea companiilor şi antreprenorilor care nu reţin şi achită sumele respective, iar al doilea moment a fost modificare de către şeful Guvernului la solicitarea mediului de afaceri a ghidului privind măsura 4.1.1 - investiţii în activităţi productive.

Din declaraţia ministrului demisionar reiese destul de clar că măsura respectivă ce avea o alocare de 358 milioane euro are slabe şanse să mai fie implementată, dacă oficialii de la Bruxelles nu extind termenul limită de aplicare a cadrului temporar Covid-19. Acest lucru ar însemna o nouă lovitură pentru zeci de mii de companii mici şi mijlocii care aveau nevoie de finanţarea respectivă pentru a deveni reziliente şi competitive după pandemia Covid-19. Fără granturile pentru investiţii promise prin măsura 3 aprobată în iulie 2020 de guvernul condus de Ludovic Orban la iniţiativa miniştrilor Virgil Popescu (ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri) şi Marcel Boloş (ministrul Fondurilor Europene), dar anulată în 2021 de guvernarea Cîţu, la iniţiativa lui Claudiu Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi fără măsura 4.1.1 - demarată de fostul ministru al fondurilor europene Cristian Ghinea, dar îngropată acum, se pare, de ministrul demisionar Dan Vîlceanu sub premierul Nicolae Ciucă, există riscul ca multe dintre companiile care aveau nevoie de finanţarea respectivă să dispară din piaţă, din cauza lipsei de competitivitate faţă de companiile similare din Uniunea Europeană.

Ministrul demisionar a menţionat că, dacă finanţarea pentru 4.1.1 va fi pierdută, măsura respectivă poate fi înlocuită cu o schemă de minimis, unde valoarea maximă a grantului acordat pentru investiţii nu poate depăşi 200.000 euro.

Degeaba fiecare ministru al fondurilor europene s-a lăudat cu gradul de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru cadrul financiar multianual 2014-2020, dacă aceste fonduri nu se regăsesc în economia reală, în dezvoltarea mediului de afaceri din ţara noastră. Din cele 33,1 miliarde euro absorbite din cele 48 miliarde euro alocate pentru perioada 2014-2020 (+3), la care s-a referit astăzi ministrul demisionar Dan Vîlceanu, niciun euro nu a fost folosit pentru creşterea competitivităţii sutelor de mii de IMM-uri din ţara noastră şi nici pentru digitalizarea acestora.

În schimb, guvernările din ultimii opt ani s-au îngrijit să îngroape miliarde de euro în lucrări de mare infrastructură care nici acum nu sunt finalizate şi nici nu se ştie dacă vor fi terminate în 31 decembrie 2023 sau va fi nevoie de fazarea lor pe următorul cadru financiar bugetar multianual european 2022-2027, cadru pentru care ţara noastră nu a încheiat încă acordul cadru cu Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb