Cruntă încleştare în turul al doilea

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2004

Măcelul din primul tur al localelor l-a impresionat pe Adrian Năstase întratît, încît se spune că n-ar mai vrea cu nici un chip să mai candideze, în toamnă, la Preşedinţie. Faptul ilustrează ce influenţă puternică exercită alegerile locale asupra strategiilor electorale la generale - pentru Parlament şi Preşedinţie - programate pentru toamna asta. Miza turului al doilea al alegerilor pentru primari şi consilii a inclus chiar şi candidatura din toamnă a lui Adrian Năstase.

Lupta electorală semnificativă s-a desfăşurat în cîteva puncte fierbinţi - Bucureşti, Bacău, Cluj.

La orele prînzului de ieri, bucureştenii continuau măcelărirea PSD-ului începută în primul tur: în sectoarele 1, 3, 4 şi 6 conduceau candidaţii la primării ai Alianţei D.A. şi doar în sectorul 2 mai rezista candiatul PSD Neculai Onţanu, aflat în avantaj faţă de Anca Boagiu. Statisticienii susţin că grosul electoratului Alianţei D.A. obişnuieşte să iasă la vot, în Capitală, abia dupămasă sau chiar pe seară. Dacă este adevărat, atunci victoria Alianţei D.A. în Capitală ar trebui să fie copleşitoare.

La Bacău nu a fost organizat un sondaj preliminar, deşi încleştarea dintre PSD-istul Dumitru Sechelariu şi PUR-istul Romeo Stavarache este captivantă nu doar din perspectivă politică, ci şi economică. Moldova este fieful PSD dintotdeauna, dar Bacăul concentrează interese cu totul speciale prin bănuitele legături cu afacerile petroliere ale rafinăriei "Rafo". Breşa politică operată de un reprezentant al partidului condus de magnatul Dan Voiculescu, ar complica afacerile de influenţă PSD din zonă (care, pînă acum, se desfăşurau în deplină înţelegere), furnizînd un cap de pod chiar pentru rivalul Dinu Patriciu - şeful "Petromidia", rafinăria-concurentă.

La Cluj, la orele 14:00, victoria era nelămurită: Emil Boc, candidatul Alianţei D.A., conducea nesemnificativ (50,2%) în faţa vicepreşedintelui PSD Ioan Rus (49,8%) - cea mai proeminentă personalitate politică a PSD rămasă în luptele turului al doilea. Prezenţa la urne consemnase o proporţie de 27% din electorat. Rezultatul era, însă, uimitor, avînd în vedere sprijinul acordat lui Rus nu numai de UDMR ("filiala maghiară a PSD", după cum o numesc unii dintre ungurii nemulţumiţi de politica obedientă a propriului partid) ci chiar şi de PRM-istul Gheorghe Funar.

În perioada dintre cele două scrutine, analiştii au agreat unanim că rezultatele pentru Primăria Clujului atîrnă de decizia lui Funar, care, primar de-a lungul a trei mandate, deşi a fost înfrînt surprinzător încă din primul tur, păstrează un procentaj în preferinţele alegătorilor suficient ca să aplece balanţa în favoarea unuia sau a celuilalt dintre candidaţi. Dar, negocierile cu Alianţa D.A., la care liderul PRM Corneliu Vadim Tudor şi-a declarat disponibilitatea, au eşuat. Vineri, ziarul "Adevărul de Cluj" a publicat pe prima pagină un articol (anonim) intitulat "Marea împăcare", prin care Gheorghe Funar arăta că "problema maghiară" nu mai există şi sugera fidelilor PRM din Cluj să voteze "marea împăcare" cu PSD. Ziarul a fost tipărit într-un tiraj de 40.000 de exemplare - enorm pentru o publicaţie locală şi a fost distribuit gratuit, pe stradă.

În mod normal, îndemnul public adresat de Funar ar fi trebuit să tranşeze net votul Clujului în favoarea PSD. Dar parlamentarii PRM din Cluj s-au răzvrătit împotriva gestului lui Gheorghe Funar, susţinînd că aceasta a fost o decizie personală, luată fără să se consulte nici cu electoratul, nici cu partidul şi l-au acuzat, chiar, de trădare. Se pare că, ulterior, unul dintre PRM-işti a apărut la un post local de televiziune, afirmînd că îl susţine pe Emil Boc. Conflictul intern PRM ar putea explica egalitatea dintre Rus şi Boc, la orele prînzului, după cum şi indiferenţa ungurilor care nu au ieşit la vot, considerînd (datorită eliminării lui Funar) că turul al doilea este "un război româno-român".

La orele 18:00, părea să se contureze victoria lui Boc (după unii, cumulase 55% din voturi, după alţii, doar 52%). Să notăm că PSD nu a cîştigat niciodată Primăria Clujului în cei paisprezece ani de după Revoluţie şi că niciodată PSD nu a cîştigat primăria vreunui oraş transilvan în care să fi murit eroi în Revoluţie. Analiştii acceptă că, în Cluj, întotdeauna are loc un "vot politic directiv", urmat de întreaga Transilvanie.

De aceea, PSD a concentrat aici forţe impresionante, trimiţînd un al doilea ministru (demisionar) să candideze (ca şi în Bucureşti), sperînd că, dacă ar cîştiga oraşul, va putea întoarce alegerile din toamnă net, în favoarea sa. Spre seară, însă, PSD zărea profilîndu-se un al doilea mare eşec, după Mircea Geoană...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb