CSA: Asigurările vor rămâne în topul celor mai dinamice sectoare în 2009

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2009

CSA estimează, pentru 2009, un ritm de creştere a pieţei asigurărilor între 12%-15%.

CSA estimează, pentru 2009, un ritm de creştere a pieţei asigurărilor între 12%-15%.

Sectorul asigurărilor din ţara noas­tră se va menţine, şi în anii următorii, unul dintre cele mai dinamice sectoare, chiar dacă actuala conjunctură economică poate încetini ritmul de creştere a veniturilor din prime de asigurare, după cum ne aşteptam de altfel pentru anul 2009, apreciază preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu. "Activitatea de asigurări este un business pe termen lung şi cei care au ales să investeas­că în România ştiu că ţara noas­tră are un potenţial asigurabil mare, care necesită timp pentru a fi exploatat", ne-a precizat domnia sa.

Pentru anul 2009, CSA estimează un ritm de creştere a pieţei asigurărilor din ţara noastră între 12% - 15%, în scădere cu 10 - 13 puncte procentuale faţă de ritmul aşteptat iniţial pentru acest an. "Este firesc să ne aşteptăm la o asemenea încetinire dacă avem în vedere faptul că trei sferturi din asigurările generale înseamnă asigurări auto, iar în contextul crizei financiare internaţionale prognozele privind vânzările de autovehicule noi sunt pesimiste. Cel mai probabil, cei care au acum asigurări le vor reînnoi anul următor, şi mă refer în special la Casco, însă este de aşteptat ca numărul de asiguraţi noi să se reducă", apreciază preşedintele CSA. În schimb, domnia sa susţine că o parte din creştere va fi preluată de asigurările de locuinţe, în condiţiile în care acestea vor deveni obligatorii din cea de-a doua parte a anului următor. În ceea ce priveşte asigurările de viaţă, acestea îşi pot dovedi utilitatea în situaţii de criză, astfel că este de aşteptat ca şi anul acesta subscrierile pe aceste forme de asigurare să crească într-un ritm mai ridicat decât asigurările generale, mai apre­ciază preşedintele CSA.

În contextul evoluţiei negative a pieţelor financiare la nivel mondial, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a luat o serie de măsuri menite să menţină stabilitatea financiară a asigurătorilor şi astfel să fie protejate interesele asiguraţilor. Măsurile au vizat domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, creşterea frecvenţei raportărilor privind rezervele tehnice şi amendarea normelor privind activele admise să acopere rezervele tehnice ale asigurătorilor.

Modificările aduse reglementărilor privind indicatorul de acoperire a rezervelor prin active admise - un indicator de prudenţialitate extrem de important pentru orice autoritate de supraveghere, CSA abordează o atitudine mai prudentă în ceea ce priveşte evaluarea activelor în cadrul indicatorilor de prudenţialitate. Acest lucru are loc deoarece noile prevederi vor permite identificarea din timp a eventualelor probleme generate de riscul de piaţă şi, în consecinţă, o reacţie mai rapidă în luarea tuturor măsurilor care se impun pentru protejarea asiguraţilor, motivează preşedintele CSA.

Tot în 2008, pe piaţa asigurarilor au început pregătirile pentru impunerea regimul de solvabilitate "Solvency II" care îl va înlocui pe cel actual - "Solvency I". Acesta presupune reguli mai stricte privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementări privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societăţilor de asigurări. Potrivit acestei directive, societăţile îşi vor stabili riscurile şi în funcţie de capitalurile pe care le au, iar dacă vor riscuri mai ridicate, vor avea nevoie de o majorare a capitalului. Această directivă se va aplica la companiile cu un volum anual de prime brute subscrise mai mic de 5 milioane euro, potrivit eclaraţiilor reprezentnţilor CSA.

Îndeplinirea de către asigurători a cerinţelor de solvabilitate prevăzute în reglementările specifice este obligatorie indiferent că vorbim despre România sau alt stat membru al Uniunii Europene (şi nu numai) şi indiferent că vorbim despre actualul regim de solvabilitate Solvency I sau de viitorul Solvency II, ne-a declarat Angela Toncescu. În urma unui studiu de impact privind noile reglementări asupra industriei de asigurări la care a participat şi ţara noastră, a rezultat faptul că, deşi cerinţele de capital pentru solvabilitate vor creşte cel mai probabil, numărul societăţilor care ar fi nevoite să îşi majoreze capitalul, pentru a acoperi aceste cerinţe de capital nu este semnificativ, a mai precizat doamna Toncescu. Studiul cantitativ de impact la care ţara noastră a participat - QIS4, reprezintă o simulare derulată de asigurătorii de pe pieţele europene pe bază de voluntariat, având drept principal scop evaluarea impactului pe care Solvency II îl va avea asupra resurselor lor financiare.

Domnia sa ne-a explicat că toti asigurătorii trebuie să îndeplinească aceste condiţii de funcţionare dacă ţinem cont de faptul că, prin contractele de asigurare, asiguratorul îşi asumă obligaţii faţă de asiguraţi pe care trebuie să şi le poată onora în orice moment, iar rolul oricărei autorităţi de reglementare şi supraveghere în domeniul asigurărilor este acela de a proteja interesele asiguraţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb