Cseke Attila: "Avem nevoie de mai multă eficienţă în investiţii, nu de mai multă birocraţie"

S.B.
Politică / 8 octombrie 2023

Cseke Attila: "Avem nevoie de mai multă eficienţă în investiţii, nu de mai multă birocraţie"

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, afirmă că, prin noua Ordonanţă de Urgenţă nr. 81/2023, Guvernul încetineşte dezvoltarea României şi aduce mai multă birocraţie în domeniul deja foarte birocratic al achiziţiilor publice, informează news.ro.

"România nu are nevoie de mai multă birocraţie şi noi mecanisme de control ale autorităţilor locale, ci de mai multă eficienţă în investiţii. România are la dispoziţie o sumă record din fonduri europene şi guvernamentale, banii trebuie investiţi pentru că este nevoie de dezvoltare", a afirmat Cseke, fost ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, într-un comunicat de presă transmis, duminică, de UDMR.

Senatorul UDMR a arătat că achiziţiile publice derulate de administraţiile locale, atunci când acestea dezvoltă localităţile, sunt monitorizate şi verificate, în prezent, de două instituţii de control: Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi Curtea de Conturi. Suplimentar, Ordonanţa Guvernului ar introduce un nou mecanism de verificare pentru aceleaşi achiziţii şi ar permite Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), din subordinea acestuia, să controleze achiziţiile publice derulate de autorităţile locale.

Potrivit sursei citate, Ministerul Finanţelor ar urma să compare două achiziţii publice similare din două UAT-uri, care pot fi din două judeţe, chiar din regiuni diferite ale ţării, şi ar face controale suplimentare dacă companiile de construcţii câştigătoare au ofertat sume care diferă în proporţie de cel puţin 20 la sută.

"Prevederea este îngrijorătoare", a afirmat Cseke, arătând că nivelul de trai şi salariile pot diferi de la o regiune a ţării la alta, fapt care poate duce la diferenţa preţului de construcţie. El a adăugat că autorităţile locale sunt obligate prin lege, în majoritatea cazurilor, să aleagă cea mai ieftină ofertă, dar nu ele decid suma cu care licitează o companie de construcţii. Astfel, aceste autotrităţi nu pot fi trase la răspundere pentru eventualele sume diferite înregistrate.

"Noua reglementare a Guvernului va duce la încetinirea dezvoltării României. Nu ne putem permite să nu cheltuim banii care sunt puşi la dispoziţia ţării pentru investiţii. Regimul achiziţiilor publice este deja îngreunat de birocraţie şi trebuie îmbunătăţit nu modificat astfel încât să producă şi mai multe probleme", a subliniat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului contravine principiilor autonomiei locale, nefiind consultate nici autorităţile administraţiei publice centrale care au atribuţii pe domeniile reglementate de noile prevederi.

"În contextul actual, de posibilă depăşire a deficitului bugetar asumat, noile reglementări ale Guvernului pot determina, totodată, şi bani mai puţini încasaţi la buget", a susţinut Cseke Attila.

El a mai arătat că Ordonanţa ar sancţiona autorităţile locale care au dispus taxe, impozite şi redevenţe, dar nu le pot colecta. Unele autorităţi locale ar putea fi, astfel, motivate să nu mai impună taxe şi impozite pentru a nu fi sancţionate pentru necolectarea lor.

"Ordonanţa ar putea avea, de asemenea, probleme de constituţionalitate", a mai afirmat Cseke Attila, întrucât, încercând să ofere o soluţie la inechităţile dintre salariile din Ministerul Finanţelor, cât şi greva din sistem şi procesele legate de acestea, Ordonanţa prevede posibilitatea ca ministrul de Finanţe să dispună, prin ordin, modificarea salariilor din cadrul sistemului propriu.

"Dacă din Legea salarizării unice rezultă inechităţi, aceasta trebuie modificată, îmbunătăţită, iar problema trebuie rezolvată la nivel de sistem, nu prin ordin de ministru", a conchis Cseke Attila.

Ordonanţa de urgenţă nr. 81/2023 privind consolidarea capacităţii instituţionale a Ministerului Finanţelor, exercitarea controlului financiar de specialitate al statului, pentru unele reglementări specifice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb