Cseke: Noul buget ne permite o serie de investiţii în sistemul sanitar

Ziarul BURSA #Politică / 30 noiembrie 2010

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a susţinut, ieri, că bugetul alocat Ministerului Sănătăţii pentru anul viitor va permite începerea unor programe de investiţii în sector.

Cseke Attila a declarat, potrivit Agerpres: "În ultima variantă a bugetului, discutată în coaliţie, bugetul Ministerului Sănătăţii este în creştere cu 8% faţă de anul acesta. Este un pas important. Cred că bugetul Ministerului Sănătăţii este unul sustenabil şi care va putea permite anumite programe de investiţii. Vom avea două-trei programe prioritare, care vizează bolile cardio-vasculare, terapie intensivă, unde vom avea un proiect naţional de dezvoltare atât pe infrastructură, cât şi pe aparatura medicală. Totuşi, eu cred că bugetul mai poate fi îmbunătăţit şi sper că nu va mai scădea". Ministrul şi-a mai exprimat speranţa că, în 2011, faţă de anul acesta, bugetul sănătăţii va fi degrevat de plata arieratelor spitalelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din ce am vazut in tara, spitalele au fost "pasate" la consiliile judetene care, daca tot s-au pomenit cu ele pe cap, vor "face si legea", de la angajarea personalului pana la externalizarea serviciilor. Si care consilii judetene se pricep la management sanitar....

    Nenorocirea este alta. Atunci cand esti rau bolnav, iti pui sperantele in Domn Profesor de la Bucuresti, Cluj, Tg-Mures. Si cand ajungi la profesor afli : pentru un diagnostic corect, ai nevoie de investigatia X, la clinica nu se poate pentru ca tocmai s-a defectat aparatul sau pentru ca sunt programari pentru urmatoarele doua luni, asa ca daca te grabesti, ti se indica aparatul unei firme private, amplasat in majoritatea cazurilor intr-o cladire din curtea clinicii. Ai rezolvat cu analizele ? Trebuie sa te opereze. Si aici ai de ales : la chistul de pe plaman se poate ajunge taindu-ti pe spate coastele sau, contra cost, prin o metoda mai putin invaziva. 

    Platesti, te operezi si incepi tratamentul post-operator. Medicamente sunt, dar nu si cele absolut necesare tie. Insotitorii alearga spre poarta unde este o farmacie deschisa in aceeasi cladire cu cea care gazduieste cabina portarului. Li se arunca un n-avem si cu capul li se indica dincolo de gard, unde minunatele noastre lanturi de farmacii care fac legea pe piata romaneasca sunt prezente cu oferte superioare ca pret fata de orice alta farmacie a lor - asta este, iti aduc medicamentele "la pat" si tu mai faci si nazuri ? Vrei mai ieftin, du-te si cumpara de la Sofia ! 

    Incet, incet, te pui pe picioare. Ai mai avea nevoie de un cadru metalic de care sa te sprijini. La vizita, profesorul iti indica tot farmacia din cladirea portarului. Asistenta sefa iti sopteste sa nu te grabesti, ca stie ea pe cineva care aduce un astfel de cadru care numai de nu merge singur ! 

    Si uite asa se termina aventura ta in renumita clinica, multumit ca nu ai avut nevoie de o interventie pe creier sau de un transplant de ficat (zvonurile privind modul in care se stabilesc prioritatile la astfel de interventii fiind de natura sa-ti dea fiori reci, inca inainte de a da in primire). 

    Deci despre ce programe de investitii vorbea domnul ministru ? Cumva si despre spitalul de urgenta de la Tg-Mures (zona dansului) care nu se poate construi pentru ca primaria si consiliul judetean nu se inteleg asupra amplasamentului ? Sau despre protezele de sold care difera ca si performanta (si mai ales pret) de la clinica la clinica ? 

    Se vor crea mai multe sali de operatii unde sa poata lucra si altcineva decat "seful" ?  

    Doamne, cate ar fi de spus despre sistemul nostru de sanatate, dar cred ca este inutil. Atat timp cat cei care au cuvantul hotarator sunt cateva somitati medicale (sa nu credeti ca le contest capacitatea profesionala), precum si cativa distribuitori de medicamente si echipamente medicale, posibilitatile ministerului sunt extrem de reduse si cred ca vor sfarsi prin a se plia pe asteptarile celor mai sus mentionati.

    Asta este, suntem balcanici, iar cei care se pretind altfel, se vor adapta repede la mediu. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb