Actualizare 07:51 Kovesi: "Nu mă interesează ce zice domnul preşedinte Băsescu, instituţia denunţătorului nu a fost inventată în România"
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a răspuns atacurilor fostului preşedinte Traian Băsescu, după ce acesta a afirmat că îi "e silă" să o mai sune, din cauza modului "răvăşit" în care se face mai nou justiţie în România, pe bază de denunţuri şi arestări preventive în cazuri de corupţie.
"Nu mă interesează ce zice domnul preşedinte Băsescu. Dar pot să vă spun că această instituţie a denunţătorului nu a fost inventată în România şi nu este în legislaţie din ianuarie 2015, nici din 2014, nici din 2013. Această clauză de nepedepsire există din 1968, în Codul Penal. Este aceeaşi reglementare din 1968. De ce nu şi-a pus problema în 2012, în 2014? Au mai fost dosare cu denunţători, dar atunci n-a existat problema aceasta", a declarat Kovesi, într-un interviu postat pe blog de Dan Turturică.
În interviul menţionat, Kovesi a arătat că numărul denunţurilor a crescut exponenţial în ultima perioadă.
"În jur de 90% dintre dosare se constituie ca urmare a sesizărilor venite de la persoane juridice, cele mai multe fiind altele decât instituţiile statului, iar un procent de sub 5% îl constituie sesizările din oficiu. În acest procent se includ şi sesizările care vin de la seviciile de informaţii. Deci, vedeţi, mai nou dosarele DNA nu se bazează pe sesizări venite de la serviciile de informaţii, ci se bazează foarte mult pe sesizări venite de la persoane fizice şi persoane juridice", a spus Kovesi.
Şefa DNA a menţionat: "Nu ştiu şi nu pot să comentez ce ştie fiecare. Oricum pot să spun că în spaţiul public de foarte multe ori am văzut luări de poziţii fără ca oamenii să se informeze în prealabil. Sunt dispoziţii publice care se regăsesc în Codul Penal, în Codul de Procedură Penală şi care pot fi citite. Probabil că această discuţie despre denunţători s-a amplificat în acest an datorită importanţei funcţiei pe care au deţinut-o anumite persoane, prezenţi în anumit dosare. Însă, din punctul de vedere al investigatorilor, regulile sunt aceleaşi. Noi nu schimbăm Codul şi nu schimbăm modul în care aplicăm Codul în funcţie de persoana pe care o cercetăm. Este aceeaşi reglementare din 1968. De ce nu şi-a pus problema în 2012, în 2014? Au mai fost dosare cu denunţători, dar atunci n-a existat problema aceasta".
(Elena Deacu)
---
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, ieri, Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, care spunea că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu "din silă", pentru că "sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat". Fostul preşedinte a adăugat că cei trei vor să mai rămână în funcţie cinci mandate.
Întrebat ce i-ar spune lui Klaus Iohannis, dacă l-ar întreba despre cele trei persoane, Traian Băsescu a răspuns: "Le-am văzut şi alte feţe, la toţi trei (..) A doua zi după ce am terminat mandatul".
Băsescu a mai spus că, niciodată, cei trei nu l-au sunat.
"O singură dată am lăsat mesaj la Coldea să mă sune, că nu era în unitate, pentru că am găsit la mine nişte documente secrete care nu s-au predat, erau în arhiva mea. Şi l-am sunat şi i le-am trimis", a mai declarat fostul preşedinte.
CSM precizează, într-un comunicat de presă: "Ca urmare a declaraţiilor lansate în spaţiul public de către domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunilor < Ultimul Cuvânt > - 31 martie 2015 - şi < X-PRESS > - 6 aprilie 2015 -, difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum şi a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în data de 2 aprilie 2015, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare".
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, a răspuns atacurilor fostului şef al statului Traian Băsescu, spunând că acestea fac ca România să piardă credibilitate şi că "foarte rar" ea s-ar putea lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni.
Doamna Livia Stanciu a spus: "Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca ţară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate ca ţară din partea altor state şi cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, îşi exprimă puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraţilor. Foarte rar, şi cred că veţi vedea, ca preşedintele Înaltei Curţi - şi aici, sigur, vorbesc în nume personal - m-aş lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfăşoară judecătorul Livia Stanciu".
Pe de altă parte, Elena Udrea, prin intermediul echipei de comunicare, a scris pe Facebook că "toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, fără să se ţină cont de probe sau de faptul că "toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune".
Elena Udrea a precizat în mesajul de pe Facebook: "Pentru că am vorbit de presiuni, luni (23 martie, n.r.), la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv în < Gala Bute >, ceilalţi doi inculpaţi aflaţi în arest, Rudel Obreja şi Tudor Breazu, au declarat că asupra lor s-au făcut presiuni din partea procurorilor pentru a declara împotriva Elenei Udrea. Au existat chiar şi promisiuni privind eliberarea. Asta arată că nu se doreşte adevărul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Se generează percepţia publică (reală!) că oricine declară împotriva fostului ministru al Dezvoltării este liber".
Elena Udrea a mai arătat că procurorii DNA au lăsat-o liberă pe Ana Maria Topoliceanu (pusă sub control judiciar), deşi există probe foarte clare depuse la dosar că aceasta a încercat să-l influenţeze şi constrângă pe Tudor Breazu să dea o declaraţie împotriva sa.
Totodată, fostul ministru preciza că momentul în care s-a făcut prelungirea mandatului de arestare "a fost special ales astfel încât cazul să pice la un anumit judecător", încălcându-se "foarte grav principiul ca dosarul să intre în sarcina unui judecător independent".
Tot ieri, în plenul CSM, a fost analizat un alt raport al Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de Traian Băsescu după sechestrul pus pe terenuri de la Nana, în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, declaraţiile lui Traian Băsescu au avut un impact negativ asupra imaginii justiţiei şi asupra sistemului judiciar în ansamblul său, afectând independenţa procurorului care instrumentează dosarul Nana, au declarat oficiali din cadrul Inspecţiei Judiciare, citaţi de Mediafax.
Membrii CSM au decis, în urma deliberărilor, să îşi însuşească raportul inspectorilor judiciari.
Inspecţia Judiciară a fost sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii în 9 martie, după ce Traian Băsescu a scris pe Facebook, în 7 martie, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva sa.
CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări după ce conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Consiliului să apere magistraţii, apreciind că este regretabil că un fost preşedinte pune la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justiţiei.
• Băsescu: Justiţia de la televizor convine politic unor lideri ai justiţiei
Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că, în continuare, crede în justiţie, dar nu în cea care se face prin zdrobirea cu anticipaţie a inculpatului şi că, "dacă nu a ucis, dacă nu a violat, dacă nu a falsificat probe, dacă nu s-a sustras urmăririi penale, omul trebuie judecat neîncarcerat".
Băsescu a precizat pe o reţea de socializare: "Ce vedem mult prea frecvent:
- inculpaţi scoşi în cătuşe, cu presa anunţată din vreme;
- inculpaţi sub presiunea publică şi nepublică a celor mai puternice instituţii ale statului (procurori, SRI, poliţie, Curte de Conturi etc.);
- inculpaţi condamnaţi de televiziuni înainte de a fi judecaţi în baza denunţurilor şi a delaţiunilor din dosare date < pe surse > chiar de procurori;
- inculpaţi încarceraţi înainte de a fi judecaţi pentru a-i zdrobi psihic şi pentru a le diminua şansele la apărare;
- inculpatul nu are voie să se apere public, chiar în condiţiile în care procurorii dau ei înşişi la presă date trunchiate din dosar;
- acte de acuzare în care probele în favoarea inculpatului sunt înlocuite cu consideraţii, adesea politice, şi cu justificări legate de opinia publică pe care tot unii procurori o < montează > prin documente selectiv < scăpate > din dosar către presă;
- avocaţi care sunt persiflaţi, atenţionaţi şi, < la nevoie >, reţinuţi dacă îndrăznesc să-şi apere clienţii.
Sunt doar câteva elemente ale modului de a face justiţie în ultimele şase luni de către unii procurori".
Potrivit lui Băsescu, "în libertate inculpatul se poate apăra", însă "încarcerat preventiv are şanse minime la apărare şi zero la păstrarea demnităţii".
Traian Băsescu a precizat: "Vă amintesc faptul că în timpul mandatului meu au fost judecaţi şi condamnaţi Voiculescu, Năstase, Mureşan (fost ministru), Remeş (fost ministru), Codruţ Sereş (fost ministru), Nagy (fost ministru), Fenechiu şi mulţi alţii. Toţi au fost anchetaţi şi judecaţi în libertate (nu este meritul meu, ci al justiţiei), cu respectarea integrală a drepturilor, inclusiv a demnităţii lor. De aceea şi pedepsele aplicate de justiţie au fost credibile" (...) România are nevoie de justiţie mai mult decît de orice altceva. Am crezut şi voi crede întotdeauna că leacul la corupţie, dar şi la păstrarea echilibrelor sociale este o justiţie fermă, care nu ocoleşte pe nimeni. De aceea, timp de zece ani am susţinut consolidarea instituţională şi legislativă, precum şi independenţa justiţiei. Dar niciodată n-am să cred că practici precum cele mai sus descrise înseamnă o justiţie credibilă pe termen lung".
Traian Băsescu mai susţine că "acum se face justiţie şi la televizor pentru că unor lideri ai justiţiei le convine politic acest lucru". "Aveţi însă grijă că distanţa de la televizor până în stradă poate fi uneori foarte mică", adaugă el.
"Aceste rânduri nu sunt dedicate nimănui. Am vrut doar să am conştiinţa împăcată că le-am scris", notează fostul preşedinte în finalul mesajului postat pe Facebook.
• HORAŢIUS DUMBRAVĂ (CSM): "Discursul folosit de Traian Băsescu, la un nivel foarte jos"
Discursul folosit de Traian Băsescu a ajuns la un "nivel foarte jos", fostul preşedinte "recidivând" cu privire la încălcarea independenţei justiţiei, consideră judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, făcând referire la afirmaţiile fostului şef al statului la adresa justiţiei.
Judecătorul a adăugat că Traian Băsescu poate fi considerat "recidivist", deoarece CSM constată, pentru a treia oară, că fostul şef al statului a încălcat independeţa justiţiei.
Horaţius Dumbravă a declarat: "Astăzi (n.r. ieri) s-a constatat că Traian Băsescu a încălcat independenţa justiţiei atunci când a făcut acea afirmaţie legată de terenurile de la Nana, legându-se de sechestrul impus de procuror şi constatat ca fiind legal de judecător. (...) Mă miră, să sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, deşi mă îndoiesc".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2015, 09:40)
basescu ca intotdeuna un om de nimic
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2015, 14:44)
Si ce, te oftici?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2015, 14:40)
Se pare ca Băsescu reușește din nou sa facă agenda opiniei publice.
Pentru Antena 3 nu e nicio schimbare, dar celelalte televiziuni si ziare au intrat cu naivitate in capcana intinsa de Basescu.
3. Justitia pare a fi pe drumul ál bun,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 08.04.2015, 15:31)
dar totusi nu pare a avea rezultate clare privind recuperarea daunelor pricinuite tarii de toata guzganimea asta.
Este o situatie de tot hazul sa vezi cum mai cirie si mirie toti croncanitorii astia nemernici, care acum au ajuns buluc la usa justitiei.
Ce vor nemernicii, sa scape nepedepsiti?