Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) verifică, prin Inspecţia Judiciară pentru Procurori, două sesizări depuse de deputatul PSD Adrian Năstase în care acesta reclamă modul în care procurorii anticorupţie instrumentează dosarele de urmărire penală în care este implicat. Purtătorul de cuvânt al CSM, Cecilia Morariu, a declarat ieri, citată de Rompres, că aceste sesizări au fost înaintate de avocaţii lui Adrian Năstase, în lunile iunie şi iulie, şi au fost conexate cu verificările pe care Inspecţia Judiciară pentru Procurori din CSM le-a declanşat după apariţia, pe 30 mai, a unui material într-un cotidian central. Cecilia Morariu a anunţat că verificările nu s-au terminat, urmând ca rezultatul să fie dat publicităţii. Adrian Năstase are la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) trei dosare în care este cercetat penal.
În dosarul "Zambaccian", procurori anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Năstase sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă. Tot în acest dosar sunt cercetaţi soţia sa, Dana Năstase, precum şi alte persoane.
Într-un alt dosar, Adrian Năstase a fost pus sub învinuire pentru primire de foloase materiale în valoare de peste 26 de miliarde de lei vechi în timpul campaniei electorale din 2004. Suma reprezintă contravaloarea unor materiale electorale utilizate în campania electorală din 2004 de la reprezentanţii a două societăţi: Vertcon SRL Bacău şi Eurografica SRL Bucureşti.
Procurorii DNA au deschis un al treilea dosar pe numele lui Adrian Năstase, în care este acuzat de dare de mită. Potrivit DNA, fapta constă în aceea că, în temeiul unei înţelegeri anterioare, în anul 2000, Adrian Năstase l-a numit pe Ioan Melinescu în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, printr-o hotărâre de guvern, în schimbul blocării de către acesta a unei lucrări având ca obiect o tranzacţie suspectă, de 400.000 de dolari, în contul Danei Năstase. În dese rânduri, Adrian Năstase a afirmat că aceste dosare s-au făcut la comandă, totul fiind o hărţuire politică.