Proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului de Garantare a Pensiilor Private va fi trimis Guvernului până la sfârşitul lunii iulie, care îl va depune ulterior în Parlament, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
"Până la sfârşitul lunii (iulie, n.r.) vom definitiva proiectul şi apoi îl vom prezenta Guvernului. Am purtat toate discuţiile necesare. Este o lege organică, ce trebuie să fie promovată de Guvern şi Parlament", a spus Oancea.
El a menţionat că speră ca legea să fie adoptată până la finalul acestui an, "pentru a spori încrederea în sistem".
Potrivit proiectului publicat la începutul acestui an de CSSPP, contribuţia iniţială a fiecărui administrator la Fondul de garantare a pensiilor private va fi de 1% din capitalul social subscris şi vărsat, dar nu mai puţin de echivalentul în lei a sumei de 50.000 euro.
Resursele Fondului de garantare se vor constitui şi din sume plătite cu titlu de contribuţii anuale la Fond, calculate în funcţie de valoarea activelor nete administrate, distinct pentru administratorii de pensii facultative (pilon III), respectiv administratorii de fonduri de pensii obligatorii (pilon II).
Fondul va dispune şi de resurse financiare suplimentare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea şi funcţionarea Fondului de garantare.
Fondul de garantare va fi înfiinţat şi alimentat din contribuţiile administratorilor atât din resurse proprii, cât şi din câştigurile obţinute în urma investirii activelor strânse în acest fond. Resursele Fondului vor fi utilizate numai dacă toate celelalte resurse s-au epuizat.
Proiectul de lege privind Fondul de garantare a pensiilor private, aprobat de CSSPP în 18 februarie, a fost deja supus dezbaterii publice.