Reporter: Ce proiecte dezvoltaţi în prezent şi în ce zone?
Andrei Moanţă: Anul 2022 a debutat cu livrarea Core Timpuri Noi, cel de-al doilea ansamblu rezidenţial al nostru din Capitală, după Boemia Apartments. Core Timpuri Noi este primul complex rezidenţial din România cu cinci ani garanţie din partea dezvoltatorului şi, totodată, acesta este ansamblul rezidenţial dotat cu cele mai multe staţii electrice din Bucureşti. Ansamblul beneficiază de 250 de locuri de parcare, dintre care 25 sunt dotate cu staţii de încărcare pentru maşinile electrice, rezidenţii având astfel oportunitatea de a-şi încărca maşinile în regim fast-charge chiar în parcarea locuinţelor proprii, cu o putere de încărcare de 22kW ce asigură încărcarea completă a maşinilor în doar trei ore. Core Timpuri Noi însumează un total de 240 de apartamente de tip studio dublu, cu 2, 3 şi 4 camere, toate dotate cu sisteme smart home. De asemenea, la parter există trei spaţii comerciale.
Tot la începutul acestui an am demarat un proiect imobiliar de amploare în Oradea, al doilea ca dimensiuni din oraş. Este vorba despre Green Residence, un complex rezidenţial de 852 de apartamente construite după standarde de calitate premium, cu finisaje de excepţie şi dotări smart home. Sunt şase imobile cu demisol, parter şi 10 etaje, 3 căi rapide de acces auto, 643 de locuri de parcare supraterane, 244 subterane şi staţii de încărcare electrică. Amplasarea este una strategică, în sensul că se află în proximitatea unor mari centre comerciale, supermarketuri şi mall-uri, are ieşire directă la şoseaua de centură şi se ajunge uşor şi la aeroport. Ne dorim ca până în septembrie anul acesta să finalizăm două blocuri cu 280 de apartamente. Întreg ansamblul va fi pus la dispoziţia clienţilor peste aproximativ trei ani.
Tot în Oradea avem în construcţie ansamblul Arena Residence, cel mai mare complex rezidenţial din oraş, care va dispune de 1.226 de apartamente cu 2, 3 şi 4 camere, dar şi de apartamente de tip penthouse; Urban Residence cu 125 de apartamente; faza 8 a proiectului Prima Decebal cu 158 de apartamente. Strategia noastră de extindere în Bucureşti continuă şi anul acesta, iar aici avem 2.500 de apartamente în curs de autorizare.
Reporter: Ce preţuri au locuinţele pe care le construiţi şi cum au evoluat acestea în ultima perioadă?
Andrei Moanţă: Locuinţele pe care le-am dezvoltat până acum în Bucureşti, Core Timpuri Noi şi Boemia Apartments, sunt amplasate în zone centrale ale oraşului şi s-au adresat segmentului premium de clienţi. Întotdeauna preţurile variază în funcţie de dimensiunea apartamentului şi au fost în general cuprinse între 100.000 şi 200.000 de euro. Proiectele pe care le avem în curs de autorizare în acest moment sunt amplasate atât în zone premium, cât şi în zone mass-market, unde nivelul de preţ este mai scăzut. În viitoarele dezvoltări vom avea apartamente pornind de la 70.000-80.000 de euro.
Cuvântul central al filosofiei noastre de construire este fiabilitate. Punem accent deosebit pe modul în care se comportă în timp o locuinţă, cum trece ea testul timpului şi cum rezistă efectelor utilizării, dar şi factorilor externi ce ţin de vreme. Căutăm zone cu un potenţial deosebit de dezvoltare, care să ofere acces la diverse facilităţi şi servicii, care să aibă în proximitate centre comerciale, parcuri şi spaţii verzi, şcoli şi grădiniţe, mijloace de transport.
Reporter: Care sunt tendinţele pe piaţa imobiliară? Cum s-au educat clienţii, mai ales în perioada de pandemie, când majoritatea au lucrat de acasă?
Andrei Moanţă: Pandemia a avut un impact major asupra vieţilor noastre şi nu mă refer doar la sănătatea publică. În aceşti doi ani s-au produs schimbări de mentalităţi, de priorităţi, inclusiv în ce priveşte spaţiul de locuit. Contextul general ne-a obligat, în special în primul an de pandemie, să stăm în casă perioade îndelungate, astfel că propria locuinţă a devenit un agregator de activităţi dintre cele mai diverse, de la relaxare la lucru, şcoală sau entertainment. Cred că această perioadă ne-a ajutat pe mulţi să înţelegem mai bine cum vrem să arate casele noastre. Această schimbare de perspectivă s-a tradus concret în tendinţele pe care le vedem acum pe piaţa imobiliară: sunt căutate apartamente adaptate stilului de viaţă modern, cu dotări inteligente, care să includă poate şi un spaţiu de lucru sau de studiu, apartamente cu terase şi elemente naturale integrate, se caută locuinţe care au în proximitatea lor servicii educaţionale, comerciale şi de relaxare.
Reporter: Cum vă conformaţi criteriilor de smart home (ce elemente smart au unităţile locative pe care le construiţi)?
Andrei Moanţă: Trăim într-o eră în care sistemele inteligente ar trebui să facă parte din standardul oricărei locuinţe noi. Apartamentele pe care le construim beneficiază de sisteme smart integrate, tehnologii de ultimă generaţie, care contribuie la asigurarea confortului şi a libertăţii de mişcare a rezidenţilor. În privinţa dotărilor apartamentelor, privim spre tendinţele viitorului şi integrăm sisteme smart home, care permit controlul variatelor sisteme prin comenzi simple, cu device-uri wireless. De exemplu, pentru apartamentele din ansamblul Core Timpuri Noi am instalat cel mai nou sistem smart al celor de la Salus, care poate fi controlat prin intermediul unui termostat inteligent, wireless şi cu baterii. Acesta este intuitiv, uşor de controlat şi poate fi personalizat adăugând senzori de inundaţie, detectoare de fum, senzori magnetici, de acţionare a rulourilor sau a sistemului de iluminat, alarmă şi senzori antiefracţie.
Credem că viitorul este unul electric, tocmai de aceea, pentru a sprijini nevoia tot mai mare de mobilitate electrică a României, am decis să integrăm în parcările unor ansambluri pe care le construim staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Este o decizie pe care ne dorim să o implementăm şi în dezvoltările viitoare, mai ales că estimăm că numărul de maşini electrice va fi în continuă creştere, iar infrastructura electrică disponibilă pentru încărcarea acestui tip de maşini va reprezenta o problemă reală. În viitor, considerăm că deţinerea unui apartament ce oferă un loc de parcare echipat cu o staţie de încărcare electrică îi va creşte valoarea, tocmai prin prisma disponibilităţii limitate.
Toate ansamblurile rezidenţiale pe care le construim în Bucureşti şi Oradea sunt prevăzute cu parcări, fie supraterane, fie subterane. Ştim că un apartament este poate cea mai importantă achiziţie pe care o face un om de-a lungul vieţii, tocmai de accea avem responsabilitatea de a livra clădiri durabile, construcţii sănătoase, locuinţe adaptate secolului în care trăim, care îşi păstrează valoarea în timp şi pot deveni chiar investiţii.
Reporter: Cât de fiabile sunt locuinţele pe care le construiţi şi cum garantaţi fiabilitatea lor?
Andrei Moanţă: Fiabilitate este un termen specific industriei auto. În general, standardele de calitate ale unei maşini se referă în special la utilizarea sigură a acestora, dar există producători care pun accent şi pe fiabilitate, adică pe modul în care se comportă o maşină nouă în timp. Fiabilitatea nu este inclusă în standardele de calitate minime, din acest motiv există anumite mărci recunoscute că produc maşini mai fiabile decât altele, fabricate după un standard de calitate superior celui minim impus de reguli. Ca urmare, aceste maşini se păstrează mai bine în timp, iar degradarea fizică se produce într-un ritm mult mai lent datorită materialelor de calitate din care sunt realizate şi tehnologiilor utilizate în procesul de fabricaţie. Ducând discuţia în domeniul imobiliar, pe baza experienţei noastre de constructori de peste 15 ani, am înţeles importanţa acestei calităţi atunci când vorbim de locuinţe şi de modul în care o construcţie se comportă peste ani. Este poate unul dintre elementele care ne diferenţiază pe piaţă. Fiabilitatea are aceeaşi semnificaţie şi în cazul clădirilor de apartamente: cât de bine se comportă în timp, în condiţiile utilizării lor de către locatari şi a acţiunii factorilor atmosferici, precum precipitaţii, temperaturi foarte ridicate vara, temperaturi foarte scăzute iarna etc. Toate construcţiile îmbătrânesc în timp sub acţiunea acestor factori, dar este important cum îmbătrânesc. Când ne referim la fiabilitate, ne referim la modul în care ele îmbătrânesc şi la cât de bine reuşesc construcţiile să îşi păstreze caracteristicile şi aspectul iniţial, sub acţiunea factorilor descrişi anterior.
Avem peste 3.500 de apartamente livrate până în prezent, iar această experienţă ne-a permis, de la un proiect la altul, să îmbunătăţim produsul pe care îl realizam, din punct de vedere al fiabilităţii. Noi am integrat în organizaţia noastră atât serviciile de proiectare, cât şi pe cele de construcţie, iar acest lucru ne-a permis să avem o viziune detaliată şi să acordam o atenţie deosebită fiecăruia dintre elementele care contribuie la fiabilitatea unei construcţii. Acestea ţin, în opinia noastră, de toate etapele importante din realizarea unei clădiri: detaliile de proiectare, care se pot transforma foarte uşor în zone de degradare în timp a construcţiei dacă nu sunt gândite încă de la început din perspectiva fiabilităţii, apoi respectarea în execuţie, cu stricteţe, a detaliilor de proiectare, dar şi calitatea materialelor utilizate. Pentru a obţine o construcţie fiabilă este important ca toate elementele de mai sus să fie luate în calcul în proiectarea şi execuţia unei clădiri rezidenţiale. Acordăm o atenţie sporită acestora, iar când cineva se mută într-o locuinţă Prima, are garanţia lucrului construit sănătos pentru mulţi ani înainte.
Reporter: Cât de verzi sunt casele pe care le oferiţi clienţilor, mai ales în această perioadă de criză energetică (luati măsuri noi pentru ca locuinţele să nu aibă facturi foarte mari la energie)?
Andrei Moanţă: De fiecare dată când am construit clădiri, am luat măsuri pentru a ne asigura că acestea au un cost minim de întreţinere pentru viitorii locatari, atât în ceea ce priveşte consumul de energie, cât şi în ceea ce priveşte costurile de întreţinere a ansamblurilor construite de noi.
Utilizăm materiale de foarte bună calitate în proiectele noastre, iar experienţa specialiştilor noştri în proiectare şi execuţie se traduce în locuinţe care au pierderile de energie reduse la minimum.
Pentru proiectele viitoare avem în vedere şi certificarea verde a clădirilor pe care le construim.
Reporter: Ce planuri de investiţii aveţi (urmează să demaraţi proiecte imobiliare şi în alte zone şi unde?)
Andrei Moanţă: În ceea ce priveşte investiţiile, avem în plan în acest an demararea a trei noi proiecte în Bucureşti şi a încă trei sau patru în Oradea. Anul trecut a fost un an record pentru Prima Development Group din punct de vedere al antecontractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare semnate şi ne dorim să păstrăm trendul de creştere şi în 2022. Am raportat vânzări de peste 250 de milioane de lei în 2021, în contextul extinderii proiectelor noastre imobiliare în Bucureşti. La nivelul organizaţiei, ne propunem să consolidăm echipa şi să continuăm investiţiile pe care le-am început anul trecut în specializarea la un nivel ridicat a angajaţilor noştri.
Reporter: Cât aţi investit până acum în ţara noastră?
Andrei Moanţă: Valoarea totală a investiţiilor realizate până acum în construcţia de locuinţe depăşeşte 200 de milioane de euro.
Reporter: Care este evoluţia pieţei imobiliare şi ce estimări aveţi pentru sectorul construcţiilor, în contextul în care firmele de construcţii spun că urmează o criză în acest domeniu?
Andrei Moanţă: Încă de anul trecut, sectorul imobiliar a avut de depăşit provocări importante. Au avut loc scumpiri ale materialelor de construcţie, dar şi ale terenurilor. În Bucureşti, există o provocare suplimentară importantă legată de incertitudinile din procesul de autorizare a proiectelor noi. Izbucnirea războiului din Ucraina a crescut gradul de impredictibilitate, în general, în economie, nu doar pe segmentul imobiliarelor. Situaţia de la graniţa României a condus la aprecieri considerabile ale preţului gazelor şi energiei electrice, iar la aceasta se adaugă creşterea ratei inflaţiei. De la debutul războiului în Ucraina s-a observat o uşoară reticenţă a clienţilor în a mai contracta credite pentru locuinţe, o reacţie de înţeles. Sperăm totuşi ca piaţa să se reechilibreze cât mai curând. Cât despre creşteri suplimentare ale preţurilor locuinţelor, nu cred că vor mai avea loc în perioada următoare.
Reporter: Mulţumesc!
(Interviu preluat din revista BURSA Construcţiilor)
PRIMA DEVELOPMENT GROUP este unul dintre cei mai mari dezvoltator imobiliari din Oradea şi unul dintre cei mai activi din România, după numărul de unităţi rezidenţiale livrate anual, cu zece proiecte în derulare.
Cu o experienţă de 16 ani în construirea de locuinţe durabile, compania şi-a început activitatea în 2005, în Oradea, acolo unde a livrat până acum peste 3.500 de apartamente, în imobile cu o valoare totală cumulată de peste 180 de milioane de euro. Din 2017 compania este prezentă şi pe piaţa din Bucureşti, acolo unde semnează până în prezent două proiecte rezidenţiale, Boemia Apartments şi Core Timpuri Noi, care au fost deja premiate internaţional, la European Property Awards.