CU 78% DIN VOTURILE EXPRIMATE Acţionarii au decis ca Bogdan Drăgoi să rămână conducătorul SIF1

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iunie 2019

Bogdan Drăgoi

Bogdan Drăgoi

Propunerea distribuirii ca dividende a sumei de 77,62 milioane de lei, respinsă în adunarea de ieri

Acţionarii SIF Banat - Crişana (SIF1) au respins, în Adunarea Generală Ordinară (AGA) de ieri, punctele introduse pe ordinea de zi la solicitarea grupului format în jurul SIF Oltenia (SIF5), printre care şi demiterea conducerii SIF1 formată din Bogdan Drăgoi şi Radu Răzvan Străuţ, într-o adunare la care au votat aproape 40% din acţionarii SIF-ului, se arată în raportul transmis de societate către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

A fost o şedinţă dezechilibrată în care, pentru toate punctele importante introduse pe ordinea de zi la cererea grupului format din SIF5, Alimentara Slatina, Flaros Bucureşti, Mercur Craiova, Univers Râmnicu Vâlcea, Voltamin Craiova şi Tudor Ciurezu, s-au înregistrat peste 70% din voturi împotrivă.

Pe lângă menţinerea în funcţie a actualei conduceri, acţionarii SIF1 au respins propunerea ca societatea să distribuie ca dividende, din profitul anului 2016, a sumei de 77,62 milioane lei şi care a fost repartizată la "alte rezerve", reprezentând echivalentul unui dividend brut de 0,15 lei/titlu, precum şi întocmirea şi ducerea la îndeplinire de către conducerea SIF Banat-Crişana a unui plan de măsuri pentru recuperarea prejudiciului creat prin decizia de neconstituire a SIF1 ca parte civilă în procesul Lakis-Bîlteanu.

Este o decizie ce vine în condţiile în care, potrivit materialelor prezentate de SIF Banat - Crişana pentru AGA, SIF-ul nu s-a constituit parte civilă în dosar deoarece, auditorul independent contractat de societate, nu a constatat un prejudiciu pentru SIF1, în urma încheierii tranzacţiilor cu acţiuni Azuga Turism.

De asemenea, în adunarea de ieri, acţionarii SIF1 au avut pe masă o informare legată de pierderile sau beneficiile rezultate din plasamentele realizate de SIF1 din 2017 până la data de 30 apriilie 2019, precum şi un raport, pentru aceeaşi perioadă, privind tranzacţiile de vânzare de societăţi sau pachete de acţiuni efectuate de către societăţile la care SIF Banat - Crişana deţine pachetul majoritar, respectiv SIF Hoteluri SA, SIF Imobiliare PLC şi Administrare Imobiliare SA.

Potrivit SIF1, în intervalul menţionat, SIF Imobiliare Plc a vândut participaţia de 50% deţinută la SIFI TM Agro, plus creanţe deţinute împotriva acesteia, pentru suma de 15,6 milioane de euro, din care câştigul SIF Imobiliare a fost de 5,99 milioane de euro, cu 62,3% mai mult decât aportul iniţial şi împrumuturile acordate societăţii.

Totodată, societatea de investiţii a arătat că, de la începutul lui 2017 şi până la finalul lui martie acestui an, a efectuat plasamente totale, în lei şi valută, în valoare de 515,81 milioane de lei, iar valoarea justă (inclusiv valoarea încasată pe parcurs din activele cedate în intervalul analizat) la 31 martie 2019 a acestor plasamente (inclusiv beneficiile asociate acestora: dividende, dobânzi, sume distribuite de către fondurile de investiţii către participanţi) a fost de 551,41 milioane de lei.

În intervalul 2017 - 31 martie 2019, SIF Banat - Crişana a efectuat vânzări de instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni) respectiv răscumpărări (unităţi de fond) în sumă totală de 402,86 milioane de lei.

În plus, sub aspectul veniturilor din dividende, care au reprezenatat, în ultima perioadă, principala sursa de venituri pentru societate, SIF Banat-Crişana susţine că, în trei din ultimii patru ani, SIF1 a avut cele mai mari venituri dintre toate cele cinci SIF-uri.

Solicitările grupului din jurul SIF Oltenia, condus de Tudor Ciurezu, au fost formulate ca urmare a deciziei acţionarilor SIF Oltenia din data de 9 mai când, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare convocată la solicitarea SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia, s-a aprobat modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci.

Recent, SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia au solicitat, la rândul lor, convocarea acţionarilor SIF Oltenia, având drept principal scop revocarea lui Tudor Ciurezu din fotoliul de conducător al SIF-ului din Craiova, pe motiv că acesta întârzie pe diverse căi punerea în aplicare a hotărârilor AGA din luna mai.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cine a participat si cum a votat?

    SIF4 a partipiat 5% 

    Lakis & Co a participat, probabil doar cu 5% din voturi  

    Alpinum a participat 5% 

    SIF 5 a participat 5% 

    Numarul de voturi legal exprimate au reprezentat 36% din capitalul SIF1. 

    1. Dividende 

    Voturi pentru dividende 8.1% din CS, adica SIF5 si probabil actionari mici normali; 

    Voturi impotriva dividendelor 27,9% din CS, adica SIF4, Alpinum, Lakis& Co si 12.9% actionari controlati, probabil FII-urile "independente"; 

    Se pare ca SIF2 nu a participat, pentru ca nu se regaseste pe nicaieri 

    2. Plan prejudiciu 

    0.41% din CS s-a abtinut, desi in mod conformitate cu L31 infractorii ar fi trebuit sa se abtina pe tema de conflict de interese, ceea ce nu se prea vede la voturi. 

    3. Management defectuos si pagubos 

    Culmea la acest punct s-au abtinut 1.97% din CS, oare astia cine or fi fost?

    1. dragoi orce victorie iti da tupeu in incalcarea legii ...

    SUNT ORIPILATA DE TOT CEEA CE SE INTAMPLA DE CATIVA ANI LA SIF1 BANAT-CRISANA ,AU PUS CATIVA MANA PE SIF 1 SI NOI NU MAI PRIMIM NICI BRUMA AIA DE DIVIDEND ,VALOAREA SIF1 A SCAZUT LA JUMATATE DE CAND ESTE CONDUCEREA ASTA CU DRAGOI IN FRUNTE,CU ANI IN URMA SIF1 ERA 4300 RON SI PRIMEAM DIVIDEND ,CONDUCEREA ASTA IA SCAZUT VALOAREA LA JUMATE CA-SI CUMPERE EI ACTIUNILE SI SA SI LE FACA CADOU DA EFECTIV CADOU LA GASCA DIN CONDUCERE ,PANA CAND FISC-UL TACE ??????

    1. s-a blocat caps ?

      :) 

      comparati ce face [...] asta cu ce fac cei de la FP /si mai e o grava problema ? Mi-e teama sa mai cumpar si societati detinute de sif1 si sif4.oare si sif5 daca [...] asta e lasat sa-si faca jocul...

      DRAGOI va creste vuan-ul pana la 1000 lei / va cumpara o actiune SIFI LA 100000 /lei asa ca sa moara VANTU DE CIUDA/ACUM E DOAR 220 LEI

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb