"China National Chemical" Corp. ("ChemChina") a obţinut acordul autorităţilor americane de reglementare antitrust şi al celor din Uniunea Europeană pentru preluarea producătorului elveţian de pesticide "Syngenta" AG pe 43 de miliarde de dolari, ceea ce duce către final cea mai mare achiziţie efectuată în străinătate de o companie chineză.
Comisia Federală pentru Comerţ din SUA a anunţat, marţi, că le solicită celor două companii să renunţe la trei divizii producătoare de pesticide în SUA, pentru ca preluarea să fie finalizată. Ieri, Uniunea Europeană a aprobat preluarea, cu condiţia ca grupul chinez să renunţe la o mare parte din afacerile europene cu pesticide şi produse care reglează creşterea culturilor.
Autorităţile antitrust din China evaluează, la rândul lor, tranzacţia.
"Aprobarea obţinută reprezintă un pas major către finalizarea tranzacţiei, care este aşteptată să aibă loc în trimestrul al doilea din 2017", a informat "Syngenta".
Autorităţile din SUA şi Europa au analizat cu atenţie tranzacţia, iar Comisia Europeană a deschis, anul trecut, o investigaţie aprofundată, fiind îngrijorată că afacerea ar putea genera creşteri de preţuri şi reducerea numărului de produse de protecţie a culturilor vândute fermierilor.
Dacă afacerea va fi dusă la bun sfârşit, preşedintele "ChemChina", Ren Jianxin, va deveni liderul gigantului ce va lua naştere în sectorul chimicalelor.
Preluarea, anunţată în urmă cu un an, este una din cele trei "mega-tranzacţii" care ar putea remodela industria agrochimică mondială.
"Dow Chemical" Co. din SUA a obţinut recent acordul UE pentru preluarea "DuPont" Co., după ce părţile au oferit concesii semnificative. Totodată, grupul german "Bayer" AG trebuie să primească acordul pentru achiziţia "Monsanto" Co.
Aceste preluări vor reduce numărul companiilor din industria agrochimică de la şase la trei grupuri uriaşe, unul american, unul german şi unul chinez.