Cu cât a fost afectată Bursa de scumpirea petrolului?

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iunie 2008

Cu cât a fost afectată Bursa de scumpirea petrolului?

Petrolul a atins, luni, un nou maxim istoric, aproape 140 dolari pe baril, de două ori mai mult decât cu un an în urmă, iar analiştii se aşteaptă, în continuare, la scumpiri, chiar până la 200 de dolari pe baril.

Evoluţia preţului petrolului pe plan internaţional afectează şi cotaţiile acţiunilor emise de rafinării, de la Bursa de Valori Bucureşti. Titlurile "Rompetrol Rafinare" Constanţa s-au depreciat cel mai mult din sectorul petrolier, cu 44,25%, de la începutul anului şi cu 7%, doar în ultimele patru săptămâni, tranzacţionându-se la 0,0598 lei/actiune, în şedinţa bursieră de luni.

Exceptând SNP "Petrom", care îşi desfăşoară activitatea în domenii conexe celui de rafinare, acţiunile rafinăriilor de la BVB au suferit scăderi de la 1 ianuarie. În ultima lună, însă, "Rafinăria Steaua Româ­nă" (simbol STRO pe Rasdaq) şi "Rafo" Oneşti (simbol RAF) au înregistrat creşteri de 4,40%, şi respectiv 20,68%, ale cotaţiilor.

Titlurile SNP "Petrom" au urcat cu 3,76%, de la începutul anului, ajungând la 0,52 lei/acţiune, pe 16 iunie. În ultima lună, cotaţia SNP a coborât cu 0,95%.

Brokerii sunt de părere că evoluţiile acţiunilor din sectorul petrolier nu pot fi explicate numai prin creşterea preţului la petrol. Aceştia susţin că o analiză fundamentată a evoluţiei titlurilor rafinăriilor de la Bursă - "Rompetrol Rafinare" (RRC), "Rafo" (RAF), "Rompetrol Bucureşti" (VEGA), "Rafinăria Steaua Română Câmpina"(STRO) - ar trebui să ia în calcul mai multe variabile, precum rezultatele financiare ale companiilor, tipul de petrol utilizat (Brent/Ural) sau structura internă.

Paul Brendea, analist financiar la "Prime Transaction" consideră că SNP "Petrom" reprezintă, datorită modului în care este organizată, un caz aparte: "Petrom are două divizii puternice: Explorare&Producţie şi Rafinare&Marketing". În opinia analistului, prima divizie este de bază, pentru că generează cea mai mare parte din cifra de afaceri şi este direct avantajată de creşterea preţului ţiţeiului. A doua este direct afectată de creşterea preţului ţiteiului, ne-a mai spus domnul Brendea, concluzionând că, în aparenţă, societatea obţine profituri mai mari atunci când preţul la petrol urcă.

Pe de altă parte, consideră analistul, " nu are decât o singură divizie mare, cea de Rafinare&Marketing, adică cea consumatoare de materia primă petrol, astfel că este influenţată negativ de scumpirea petrolului".

Paul Brendea apreciază că această analiză trebuie să ia în calcul preţul efectiv la care intră ţiţeiul în evidenţele contabile ale celor două companii, preţ diferit de cotaţia internaţională.

La "Rompetrol Rafinare", mai mult decât preţul petrolului contează diferenţialul Brent-Ural, în opinia domnului Brendea, deoarece rafinaria se aprovizionează cu petrol caspic. Domnia sa ne-a spus: "Dacă acest diferenţial creşte, rafinăria câştigă, însă problema e că atunci când piaţa petrolului este volatilă, regula diferenţialului îşi pierde din valoare".

Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest" remarcă evoluţia, aparent contradictorie, a titlurilor SNP, într-un context de piaţă negativ, în care toţi indicii s-au depreciat cu peste 20%. Domnia sa consideră că aprecierea acţiunilor SNP a fost posibilă datorită rezultatelor financiare pozitive raportate de emitent în primul trimestru al acestui an. Acestea indică, potrivit analistului, o creştere a profitului net cu 156% şi a cifrei de afaceri cu 68%. Domnul Grigoraş a mai adăugat: "Este posibil ca aprecierea barilului de petrol pe pieţele internaţionale să aibă efecte atât negative, cât şi pozitive, asupra companiei care are o activitate integrată, activând atât pe partea de extracţie, cât şi pe partea de rafinare. Dacă dinamica rezultatelor financiare va rămâne aceeaşi şi la următoarele raportări, atunci vom putea afirma că efectele creşterii preţului petrolului sunt preponderent pozitive asupra activităţii emitentului".

Brokerul de la "Intercapital Invest" punctează că titlurile rafinăriilor ("Rompetrol Rafinare", "Rompetrol Bucureşti") au evoluat în contradicţie cu titlurile SNP. Domnia sa explică: "În mod normal, atât timp cât preţul ţiţeiului rămâne foarte ridicat, marjele rafinăriilor sunt din ce în ce mai mici, ceea ce le afectează profitabilitatea". Domnia sa menţionează că "titlurile RRC au scăzut de la începutul anului cu peste 44% pe fondul condiţiilor generale de piaţă, dar şi din cauza rezultatelor financiare sub aşteptări, probabil şi pe fondul scumpirii petrolului".

Rafinăriile se confruntă cu o criză de materie primă, alimentată şi de faptul că grupurile integrate preferă să îşi folosească propriile rafinării, potrivit lui Adrian Danciu, analist la SSIF "Broker".

În opinia lui Ionuţ Bindea, de la "Vanguard", "Petrom" beneficiază de o conjunctură internaţională care îi permite să vândă la preţuri mai ridicate, în vreme ce costurile de extracţie au rămas aceleaşi.

Un punct de vedere disonant faţă de cele menţionate anterior vine de la Alexandru Gavrilă, de la SSIF "Romintrade". Domnia sa consideră că "titlurile emise emise de rafinării au avut o evoluţie dictată de evoluţia pieţei româneşti de capital, care s-ar corela cu orice, în afară de reperele fundamentale ce reies din situaţiile financiare publicate periodic de emitenţii listaţi". Alexandru Gavrilă apreciază că "între cursul barilului de petrol şi cursurile acestor acţiuni nu se poate stabili o corelaţie în sensul statistic al noţiunii".

Luni, cotaţia ţiţeiului brut a crescut la New York, până la recordul maxim al tuturor timpurilor, ca urmare a revenirii dolarului pe curs descendent. Într-o astfel de situaţie, investitorii se reorientează către plasamente în materii prime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb