România va avea în acest an o creştere economică de 1,6%, cea mai ridicată din UE după Letonia, Lituania şi Estonia, în timp ce zona euro va înregistra al doilea an consecutiv de contracţie, iar UE un avans de numai 0,1%, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE).
Letonia va avea cel mai ridicat avans al PIB din UE, de 3,8%, urmată de Lituania, cu 3,1%, şi Estonia, cu 3%. Imediat după România se situează Malta, cu un avans estimat la 1,5%, şi Bulgaria, cu 1,4%, potrivit prognozei economice de iarnă prezentate vineri de CE, anunţă Mediafax.
Singurul stat din afara zonei euro care va înregistra contracţie în acest an va fi Ungaria, cu 0,1%, al doilea an de declin după o scădere a PIB de 1,7% anul trecut. În acelaşi timp, economia Cehiei va stagna în acest an, după ce anul precedent a pierdut 1,1%.
Pentru Polonia, CE estimează o creştere de 1,2% în acest an, reprezentând o încetinire puternică de la 2% anul trecut şi 4,3% în 2011. Slovacia, stat din regiune membru al zonei euro, la fel ca Estonia, va avea o creştere economică de 1,1% în acest an.
Anul următor, creşterea economică a României ar urma să ajungă la 2,5%.
România va avea în acest an cea mai ridicată inflaţie medie anuală din UE, anticipează Comisia, de 4,6%, faţă de o medie de 2% în UE şi de 1,8% în zona euro. România este urmată în funcţie de avansul preţurilor de Ungaria şi Estonia, ambele cu 3,6%, respectiv Bulgaria, Olanda şi Marea Britanie, toate trei cu o rată de 2,6%.
În regiunea Europei Centrale şi de Est, Lituania va avea o inflaţie medie anuală de 2,4%, Cehia de 2,1%, Letonia şi Slovacia câte 1,9%, Polonia de 1,8%.
Comisia a menţinut estimarea de deficit bugetar pentru România în acest an, la 2,4%, sub nivelul de 2,8% prognozat pentru zona euro şi de 3,4% la nivelul UE.
Economia zonei euro va înregistra contracţie în 2013 pentru al doilea an consecutiv, alimentând creşterea şomajului, în timp ce guvernele, consumatorii şi companiile reduc cheltuielile, potrivit prognozei economice a Comisiei Europene.
PIB al zonei euro va scădea cu 0,3% în acest an, după ce a coborât cu 0,6% în 2012. Estimarea pentru anul în curs reprezintă o înrăutăţire faţă de aşteptările anterioare ale Comisiei, notează Bloomberg. În noiembrie, executivul comunitar anticipa un avans de 0,1%.
Şomajul va urca la 12,2% în uniunea monetară, comparativ cu 11,4% anul trecut.
Pentru anul următor, Comisia estimează o reluare a creşterii economice în zona euro, cu un plus al PIB de 1,4%. La nivelul UE, executivul comunitar prognozează o creştere de 0,1% în acest an şi de 1,6% pentru anul următor, după contracţie de 0,3% anul trecut.
Piaţa muncii din Europa "este o preocupare majoră", a afirmat, într-un comunicat, şeful departamentului economic al CE, Marco Buti, adăugând că rata şomajului ar putea chiar afecta perspectivele de creştere economică.
Zona euro este împovărată de situaţia fragilă a finanţelor publice, băncile vulnerabile şi de economia slabă, a spus Buti. Dificultăţile economice se află în contrast cu evoluţia bună de pe pieţele financiare, întrucât guvernele, băncile şi populaţia încearcă să-şi îmbunătăţească situaţia financiară fără să crească cererea de consum.
Comisia a înrăutăţit estimarea de creştere economică a Germaniei de la 0,8% în noiembrie la 0,5%, din cauza impactului crizei datoriilor asupra exporturilor şi investiţiilor. Înrăutăţirea a fost similară şi pentru Franţa, tot de 0,3 puncte procentuale, însă a doua mare economie din zona euro urmează să înregistreze în acest an un avans de numai 0,1%.
"Se pot distinge unele semne de recuperare. Prezenta prognoză prevede o revenire la creştere moderată pe parcursul anului, odată cu creşterea încrederii şi un sprijin mai puternic din partea economie globale", a spus Buti.
Cererea de consum nu va reveni până în 2014, când va reprezenta principalul motor de creştere. Investiţiile vor avea un impact negativ de 0,3 puncte procentuale în PIB în acest an, urmând ca în 2014 să aducă o contribuţie de 0,4 puncte procentuale.
Şapte ţări din zona euro vor înregistra contracţie în acest an, Olanda alăturându-se Italiei, Spaniei, Portugaliei, Greciei, Sloveniei şi Ciprului.
Olanda va consemna o contracţie de 0,6% în acest an, în timp ce Grecia va pierde 4,4%, al şaseleea an consecutiv de recesiune, iar Cipru 3,5%. Cipru este singura ţară din zona euro unde PIB va continua să scadă şi în 2014.
• CE: Inflaţie anuală medie de 4,6% în România în 2013, cauzată de preţurile la energie şi alimente
Comisia Europeană (CE) estimează o inflaţie anuală medie de 4,6% pentru România în acest an, pe fondul impactului liberalizării preţurilor la energie şi creşterii preţurilor la alimente în prima jumătate a anului.
Inflaţia ar putea urca peste estimări în cazul unei eventuale deprecieri a leului sau unor creşteri neaşteptate ale preţurilor internaţionale la mărfuri, notează CE în prognoza economică de iarnă.
Pe de altă parte, o revenire economică mai slabă decât se anticipează ar avea efecte dezinflaţioniste.
În contextul dereglementării pieţei energiei, creşterea tarifelor va influenţa în sens ascendent inflaţia în următoarea perioadă, în timp ce preţurile alimentelor vor avea de asemenea un impact important în primul semestru din acest an, din cauza efectului negativ de bază.
Astfel, CE anticipează că inflaţia anuală medie din România se va plasa la 4,6% în acest an, urmând să scadă la 3,3% în 2014.
În prognoza de toamnă, Comisia estima o inflaţie de 4,9% pentru 2013 şi 3,3% pentru anul viitor.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, creşterea medie a preţurilor în perioada ianuarie - decembrie 2012 faţă de cele 12 luni precedente, determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, este 3,4%.
Rata inflaţiei a fost în luna ianuarie de 5,97%, pe baza indicelui preţurilor de consum raportat la ianuarie 2012.
BNR ţinteşte o inflaţie de 2,5% plus/minus un punct procentual pentru intervalul ianuarie-decembrie.
• CE a îmbunătăţit prognoza privind şomajul din România în 2013 şi 2014
Comisia Europeană (CE) a modificat prognoza privind rata şomajului în România la 6,9% pentru acest an şi 6,8% pentru 2014, faţă de estimarea de 7,3% avansată în toamnă pentru ambele perioade, îmbunătăţirea situaţiei de pe piaţa forţei de muncă fiind însă încetinită de condiţiile economice dificile.
"În pofida climatului economic dificil, şomajul a fost redus de la 7,4% din forţa de muncă (grupa de vârsta 15-74) în 2011 la 7% în 2012. Totuşi, din moment ce măsurile active privind piaţa forţei de muncă vor rămâne de mică anvergură şi nu vor fi bine ţintite, şomajul nu este aşteptat să se reducă semnificativ în perioada de prognoză", notează Comisia Europeană în prognoza economică de iarnă prezentată vineri.
CE anticipează că şomajul în rândul tinerilor, aflat în prezent la cota de 23%, se va reduce uşor în acest an, dar va rămâne la un nivel ridicat.
Creşterile salariale vor fi mai importante în acest an în sectorul public decât în sectorul privat, pe fondul reîntregirii salariilor bugetarilor, notează CE.
Creşterea salarială medie din sectorul privat va fi de aproximativ 5% în fiecare dintre cei doi ani, însă costul forţei de muncă va scădea anul viitor datorită creşterii productivităţii, anticipează executivul european.
Rata şomajului în formă ajustată sezonier s-a redus în decembrie cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară, la 6,5%, iar comparativ cu decembrie 2011 este în scădere cu un punct, numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani ajungând la 661.000 de persoane, potrivit datelor anunţate de INS.