Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, redacţia revistei "Albina românească" şi reprezentanţi ai mai multor publicaţii din ţară au organizat vineri, sub înaltul patronaj şi în prezenţa preşedintelui Ion Iliescu, o şedinţă festivă consacrată "Zilei Presei Române". Cum preşedintele Iliescu a declarat că nu va promulga legea adoptată de Senat privind instituirea Zilei Presei Române, domnia sa a încercat să lămurească motivul şedinţei festive desfăşurate la Palatul Parlamentului. "Breasla gazetărească are tot dreptul să îşi stabilească o sărbătoare a ei. Pentru asta nu e nevoie de legiferări, nu e nevoie de sancţiunea sau avizul structurilor de stat. Libertatea presei se manifestă şi din acest punct de vedere", a afirmat şeful statului.
Preşedintele Iliescu s-a arătat dezamăgit însă de faptul că numai o parte a presei a luat parte la eveniment, neparticipînd reprezentanţii marilor instituţii de presă actuale. Ion Iliescu chiar i-a numit pe aceştia din urmă "baronii presei" şi a pledat pentru unitate în rîndul acestei bresle. "Aş dori ca ea (presa - n.r.) să fie mai sudată, să depăşim aceste momente de trăire separată a baronilor presei cu plebea muncitoare din presa română. Să se creeze o unitate de acţiune conjugată în interesul şi al presei şi al culturii române", a spus Ion Iliescu, citat de Rompres.
După şedinţa festivă, preşedintele Iliescu a şi explicat ce înţelege prin "baronii presei": "Şi în presă ca şi în politică, există şi baroni, adică cei care au o poziţie. Nu neapărat ca o ches-tie jignitoare la adresa cuiva, este vorba de oameni care au şi o ţinută şi o poziţie dominantă în presă şi bazată pe rolul şi misiunile pe care le au, conducători de mari publicaţii şi cu o poziţie financiară mai puternică decît alţii, în cazul de faţă de pălmaşii care sunt angajaţii baronilor din presa română".
Şedinţa festivă s-a desfăşurat sub motto-ul "Cinste şi gramatică!" şi a ţinut să marcheze 175 de ani de la apariţia primelor publicaţii româneşti "Curierul românesc", la 8 aprilie 1829, fondată de Ion Heliade Rădules-cu, şi "Albina românească", la 17 aprilie 1829, fondată de Gh. Asachi. Printre instituţiile cu tradiţie în presa românească a fost amintită şi Agenţia Naţională de Presă Rompres, care aniversează anul acesta 115 ani de la înfiinţarea sa.
Preşedintele României a acordat cu acest prilej revistei "Albina românească" Ordinul Meritul Cultural, în grad de Mare Ofiţer. La rîndul lor, organizatorii au înmînat atît preşedintelui Iliescu, cît şi (în absenţa aces-tora) preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, primului-ministru Adrian Năstase, şi Patriarhului Teoctist medalia jubiliară "Cins-te şi gramatică!". Au mai primit astfel de medalii preşedintele Ca-merei Deputaţilor, Valer Dorneanu, ministrul Culturii şi Cul-telor, Răzvan Theodorescu, preşedintele Academiei Române, Eugen Simion, cît şi iniţiatorii proiectului de lege privind Ziua Presei Române, senatorii Adrian Păunescu, Ioan Solcanu şi Grigore Zanc.
Deşi a recunoscut că ar avea ce să reproşeze unora dintre ziarişti, preşedintele Iliescu a declarat, tot jurnaliştilor, că nu îl jenează răutăţile care apar în presă pe seama sa. "Presa este o parte componentă, necesară, utilă şi benefică existenţei noas-tre sociale. După Revoluţia din decembrie 1989 presa s-a dezvoltat ca o parte activă a afirmării democraţiei în România şi este un instrument activ al societăţii, de autoapărare şi de promovare a principiilor democraţiei. Se zbate şi ea cu aceleaşi probleme şi greutăţi cu care se zbate întreaga societate şi reflectă deci o trăire a noastră a tuturor, a întregii societăţi", a caracterizat preşedintele Ilies-cu, în cîteva cuvinte, rolul presei în ţara noastră.