CULSTER TEC: Companiile din construcţii se digitalizează

G.B
Companii / 26 mai 2021

Companiile din construcţii se digitalizează

Companiile din construcţii au dat startul procesului de digitalizare, la iniţiativa clusterului TEC - Technology Enabled Construction, alături de parteneri sociali, mediul academic, precum şi de membri ai Guvernului României şi ai Comisiei Europene. În cadrul evenimentului internaţional "INNOCONSTRUCT - Inovaţia în industria construcţiilor - Digitalizare" au fost prezentate cele mai importante obiective de modernizare a industriei, unul dintre domeniile cele mai slab digitalizate din UE, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform Strategiei digitale UE, doar 17% dintre IMM-uri au integrat cu succes tehnologiile inovatoare în afacerile lor, comparativ cu 54% dintre companiile mari, iar România este printre statele cu cel mai slab nivel de digitalizare din UE. Soluţionarea acestui decalaj reprezintă o prioritate pentru UE, având în vedere obiectivele pentru 2030, care vizează atingerea unui prag de 90% dintre companii care au adoptat tehnologii digitale şi 80% din populaţie cu competenţe digitale dobândite.

"La începutul lunii mai, UE a publicat o actualizare a Strategiei industriale din 2020, care conţine un plan de politici de redresare economică post pandemie. Printre obiective, vom pune accent pe modernizarea ecosistemului construcţiilor prin digitalizare şi automatizare, dezvoltarea unui plan economic sustenabil pentru mediul înconjurător, care încurajează utilizarea resurselor în mod responsabil, precum şi dobândirea de noi abilităţi profesionale, crearea şi creşterea locurilor de muncă în industrie", a declarat Roman Horwàth, reprezentant al Comisiei Europene.

Clusterul Technology Enabled Construction (TEC) lansează procesul de digitalizare accelerată, printr-un parteneriat între industria tech şi cea a construcţiilor, anunţat în cadrul conferinţei "INNOCONSTRUCT - Inovaţia în industria construcţiilor - Digitalizare". Companii mari şi IMM-uri din domeniu, împreună cu universităţi de profil, parteneri sociali şi ONG-uri relevante din sectorul construcţiilor, au tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea transformării digitale a industriei, inclusiv a educaţiei forţei de muncă din domeniu.

"Acest parteneriat a plecat de la ideea că în domeniul construcţiilor, digitalizarea este mult în urma altor industrii. Necesitatea automatizării, a robotizării şi a inovării se simte din ce în ce mai mult. În România, avem de a face cu o dezvoltare destul de amplă a infrastructurii, a tuturor componentelor ce ţin de construcţii. Una dintre provocările pentru care trebuie să găsim soluţii este lipsa forţei de muncă. Educaţia în digitalizarea construcţiilor reprezintă o alternativă pentru forţa de muncă mai calificată în industrie. rebuie să începem cu o campanie de conştientizare şi educaţie a opiniei publice şi a societăţii, urmată de formarea specialiştilor care să introducă conceptele de automatizare şi digitalizare în domeniul construcţiilor", a declarat Cristian Erbaşu, Preşedintele Clusterului TEC.

Obiectivele propuse în cadrul evenimentului sunt creşterea calităţii produselor, serviciilor şi tehnologiilor din sectorul construcţiilor, precum şi dezvoltarea unor parteneriate stabile între mediul privat şi autorităţile publice. În urma adoptării standardizării tehnicilor inovatoare de proiectare şi execuţie şi prin calificarea şi retenţia personalului, experţii estimează că, în timp, termenul de execuţie al proiectelor se va reduce, iar costurile vor fi optimizate atât pentru furnizorii de servicii, cât şi pentru beneficiarii direcţi.

"Clusterul TEC vine să acopere un gol în piaţa românească, propunând nu doar o viziune ambiţioasă, dar pragmatică pentru industria construcţiilor din România, ci şi servicii profesionale de suport, care să vină în sprijinul companiilor din industrie. Rezistenţa la digitalizare este o caracteristică a industriilor conservatoare şi se datorează şi faptului că piaţa nu oferă, la acest moment, servicii profesionale de calitate pentru a sprijini companiile în schimbarea modelului de business şi adoptarea tehnologiilor inovatoare într-o manieră care să facă sens din punct de vedere economic şi să crească rentabilitatea". (Rodica Lupu, Directorul Clusterului TEC)

Un alt obiectiv pe marginea căruia s-a discutat a fost dezvoltarea unor parteneriate strategice între mediul privat şi universităţile de profil, prin implementarea unor activităţi de cercetare-inovare, cu scopul de a dezvolta şi adopta noi produse, servicii sau tehnologii în domeniu.

Printre speakerii conferinţei îi amintim pe Roman Horvath, reprezentant al Comisiei Europene, Anca Ginavar, Director Direcţia Tehnică Direcţia Generală Dezvoltare Regională şi Infrastructură Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Radu Văcăreanu, Rector al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Daniel Coşniţă, Preşedintele Asociaţiei Clusterelor din România, Kermo Magi, Ministerul de Finanţe al Estoniei, Antonio Novo, Preşedintele European Cluster Alliance, Jean-Marc Ogier, Preşedintele Universităţii La Rochelle, Eduard Dumitraşcu, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Smart City, reprezentanţi ai clusterelor din Austria, Estonia, Slovenia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb