Cum a devenit Banca Naţională o instituţie subprime

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 august 2013

Cum a devenit Banca Naţională o instituţie subprime
CĂLIN RECHEA

Noţiunea "subprime" a intrat în vocabularul financiar autohton după ce efectele crizei financiare internaţionale nu au mai putut fi ignorate de autorităţile noastre. Conform definiţiei din Investopedia, subprime reprezintă o categorie de clasificare a debitorilor pentru care există incertitudini serioase privind capacitatea de rambursare a creditelor.

În presa internaţională au apărut, iniţial, ştiri despre creditele subprime din Statele Unite şi despre derivatele financiare construite pe baza lor.

Autorităţile noastre, în special Banca Naţională a României, căutau atunci să ne liniştească: criza nu va afecta România, deoarece produsele financiare exotice lipsesc din sistemul nostru bancar. În 2009, guvernatorul Mugur Isărescu declara că "o bună parte din criza economică actuală are un caracter virtual" din cauza unei "importante componente mediatice".

Autoritatea monetară a statului a făcut, astfel, primul pas pe calea către o instituţie subprime, prin ignorarea semnalelor venite de pe pieţele internaţionale.

Rata creditelor neperformante a fost de 7,9% în 2009, dar a crescut până la 20,3% în iunie 2013, iar rata riscului de credit a crescut până la 30,5%, de la 15,3% în acelaşi interval. Cum a fost posibil? Simplu, prin adoptarea unor măsuri inexplicabile de către BNR, cum a fost şi creşterea gradului de îndatorare al populaţiei chiar pe vârful bulei imobiliare.

Banca Naţională a sperat, probabil, că se vor menţine aprinse motoarele creditării, măcar până la revenirea normalităţii în Vest. Dar "normalitatea" încă se lasă aşteptată după şase ani, iar povara creditelor, disproporţionate faţă de capacitatea de rambursare, a devenit tot mai grea, atât pentru firme cât şi pentru populaţie.

În toţi aceşti ani, sistemul bancar, sub înţeleapta supraveghere a BNR, nu a făcut decât să încerce cârpirea portofoliului de credite prin restructurări nesfârşite. Bineînţeles că efectele au fost aproape nule, în condiţiile în care elementul fundamental, intrările de numerar corespunzătoare dobânzilor şi principalului, era tot mai greu de găsit.

Şi aceste semnale au fost ignorate de către BNR. Abia acum, după cum scrie presa financiară, "Banca Naţională verifică dacă bancherii n-au făcut restructurări doar ca să păcălească regulile de provizionare". În lumea anglo-saxonă există o expresie care descrie situaţia cu care se confruntă acum BNR: "să închizi uşa hambarului după ce a fugit calul".

Dar "păcălirea" regulilor de provizionare şi, implicit, "coafarea" rezultatelor bancare au mai multe faţete. Una dintre acestea este rezultatul trecerii la sistemul IFRS de raportare, de la sistemul naţional RAS, iar exemplul este dat de ultimele rezultate ale sistemului bancar.

Profitul substanţial raportat pentru prima jumătate a anului curent s-a datorat şi contribuţiei substanţiale a eliberării pasivelor din taxe amânate. Ce s-a întâmplat? Când s-a trecut la sistemul IFRS de contabilizare a rezultatelor bancare, la începutul anului 2012, instituţiile financiare au raportat o creştere semnificativă a profitului, în condiţiile în care provizioanele RAS au fost mult mai mari decât cele calculate conform normelor IFRS.

Teoretic, şi pentru astfel de "profituri" ar fi trebuit să se plătească impozit, dar acesta a fost amânat, conform normelor fiscale şi reglementărilor BNR. Acum acest impozit a fost "eliberat" şi a devenit profit.

De ce? O explicaţie posibilă este convergenţa către provizioanele RAS a celor calculate conform normelor IFRS, în condiţiile deteriorării puternice a portofoliilor de credite, deterioare care nu mai poate fi "ascunsă" nici măcar de normele contabile "relaxate". Adică, până şi profitul virtual s-a evaporat.

Pentru exemplificare să luăm cazul BCR, cea mai mare bancă din sistem după active. Profitul net raportat pentru primele şase luni ale anului a fost de 122,5 milioane de euro, în condiţiile unei pierderi brute de 6,3 milioane de euro, conform datelor raportate pe site-ul băncii mamă. Din profitul net de 122,5 milioane de euro, 116,7 milioane sunt atribuite băncii mamă.

Pe site-ul local al băncii se regăsesc rezultatele financiare din 2011 atât după normele RAS cât şi după IFRS. Conform normelor RAS, la sfârşitul anului 2011 provizioanele pentru riscul de credit erau de 7,2 miliarde de lei, iar conform raportului IFRS acestea erau de 4,12 miliarde de lei. Diferenţa ar fi un "profit" de circa 700 de milioane de euro şi un impozit aproximativ egal cu cel "eliberat" recent.

În contextul arbitrajului dintre cele două sisteme de raportare a rezultatelor bancare, trebuie să amintim că, pe plan internaţional, există presiuni semnificative pentru renunţarea la IFRS, tocmai din cauza recunoaşterii tardive a pierderilor bancare.

Ce se întâmplă acum? Băncile străine de pe piaţa locală "externalizează" bani reali de pe urma unor profituri virtuale. Conform informaţiilor din presa financiară, "băncile mamă au retras cinci miliarde de euro din România într-un an şi jumătate", după cum au declarat oficiali ai Băncii Naţionale, iar procesul se va accentua în perioada următoare.

Şi atunci, ce mai poate face o economie profund dezechilibrată şi dependentă de creditul ieftin? Unde pot fi găsite resursele financiare necesare pentru înlocuirea fondurilor străine care se retrag?

Soluţia ar fi, bineînţeles, economiile interne ale populaţiei şi firmelor, dar acestea sunt pedepsite aspru de BNR printr-un program de represiune financiară fără precedent în ultimele decade (n.a. dobânzile reale negative descurajează economisirea şi formarea capitalului real din economie).

Prin aceste măsuri, Banca Naţională nu face decât să urmeze tendinţa imprimată de principalele bănci centrale la nivel mondial, adică să fie mândră de caracterul său subprime, în condiţiile în care şi numele mari sunt tot aşa.

Pe vremea când era tovarăş, guvernatorul Isărescu a scris un articol în Scânteia cu titlul "Ţările în curs de dezvoltare - jefuite de zeci de miliarde de dolari datorită inechităţilor din relaţiile economice internaţionale" (n.a. articolul scanat a apărut pe site-ul analistului Lucian Isar).

"Secretarul general al partidului a pus în evidenţă cu pregnanţă practica marilor puteri imperialiste, a capitalului financiar, a monopolurilor transnaţionale, care duc o politică deliberată de exploatare şi asuprire neocolonială a ţărilor în curs de dezvoltare", arăta cercetătorul Isărescu de la Institutul de Economie Mondială.

După mai bine de douăzeci de ani şi o miraculoasă metamorfoză, Mugur Isărescu ţine lecţii despre importanţa reformelor şi susţine împrumuturile de la FMI. Guvernatorul BNR uită că "inechităţile din relaţiile economice internaţionale" s-au accentuat extraordinar în ultimele decade, în condiţiile în care privilegiul extraordinar al tiparniţelor monetare a permis marilor puteri să achiziţioneze resurse reale în schimbul banilor de hârtie.

Acum această practică a ajuns la un nivel extrem, iar efectele sale deosebit de negative vor fi resimţite pentru multe generaţii viitoare, inclusiv în România, pentru că resursele noastre sunt vândute, la propriu şi la figurat, pe nimic.

Dar caracterul subprime al instituţiei vine, mai ales, din refuzul constant de a-şi recunoaşte propriile greşeli din ultimii ani, greşeli care o determină acum să apere până şi clauzele contractuale abuzive din sistemul bancar. Iar cu o bancă centrală subprime pe multiple planuri - la nivelul politicii monetare, al supravegherii bancare şi al administrării rezervelor de aur ale ţării - România nu poate ieşi din criza actuală.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Eu cred ca Mugur e consecvent in gandire doar ca acum contextul e diferit. BNR si implicit Romania nu prea are "loc de intors" asa ca vom ramane in continuare captivi intr-un sistem capitalist sinucigas de lacom.

    1. TOV. MUGUR ISARESCU NU ARE EXPERIENTA BANCARA. UITATI CA PROVINE DE LA IEM? DE UNDE PROFESIONALISM DE LA O PERSOANA CARE NU A LUCRAT NICIO ZI IN BANCA INAINTE A PRIMI FUNCTIA DE GUVERNATOR?

      Senzational articol domnule Rechea. Cu ajutorul dvs. vom putea intelege cum Romania nu a avut nevoie de ajutor in domeniul bancar si de ce maestrul MI nu poate fi copiat de dornicul LI. Iar raspunsul nu este doar sufixul ESCU :-)

      stimate domnule Lipsa de Profesionalism,

      pregatirea academica pe care am avut norocul sa o parcurg mi-a permis a face remarca ca intre Pub si Mat din punct de vedere al formei situatia este diferita , din punct de vedere al fondului insa intotdeauna voi avea nevoie de o ciorba de burta a doua zi. Pe aceasta cale multumesc domnului Isar pentru munca depusa pentru a ma convinge de calitatile domnului guvernator. L-as intreba de aceea pe acest vajnic boyscout al desteptaciunii populare ce poate sa ne spuna despre modelul China unde cresterea economica este puternic influentata de la centru. Ati fi fost de parere pentru o "sugrumare" a cererii de capital in anii 2008-2009? Daca veti incerca sa va raspundeti la aceasta problema, atunci veti intelege ce frumos domnul MI si domnul TB i-au intins capcana domnului Novotny reprezentat cu multa dibacie actoriceasca de maestrul Treichl (ati uitat cat s-ar fi burzuluit maestro daca BCR venea pe bursa de-a devaratelea si nu cum au relatat unele cotidiene care nu sunt barbare limbii materne a titanului Goethe ?  

      Greseala! Tocmai faptul ca a lucrat la IEM il poate recomanda ( si cam asa este) ca fiind un bun specialist "bancar".

      S a vedem daca tov. va reactiona. 

      @Virgil bla bla : vorbe multe fara sens, insirate sa epatati aiurea. Ganditi mai mult si scrieti mai putin, mai clar. Comentariile dvs obosesc. Limba de lemn e grea, si nu va ajuta sa comunicati.

      @CĂLIN RECHEA 

      ce ar fi sa listati si chestiile bune facute de Isarescu? 

      Isarescu e genial, lui ii datoram banii din plastic, o chestie pe care sincer o apreciez f. mult (sunt usor de spalat - if u catch my drift) . 

      Isarescu a evitat pana acum un bankrun in Romania, iar scopul lui salveaza mijloacele.  

      Stie toata lumea ca leul, alaturi de dolar si euro sunt doar bani de hartie, cu o acoperire doar psihologica si nu una reala.  

      Tiparnita functioneaza peste tot in lume, iar lipsa de certitudine asupra conservarii valorii in timp in bancnote indiferent de moneda aleasa e o realitate care nu o inveti la scoala. 

      Inflatia reala e strategie guvernamentala. Prostimea nu e instruita sa ii faca fata, si invariabil saraceste in lipsa unor inovatii in sistemul financiar bancar actual.

      Bitcoinul este tzeapa si nu intra in discutie. 

    foarte bun articolul.

    BNR incearca acum sa arunce vina pe banci, desi stia ca acestea ascund realitatea de mult timp. 

    1. deoarece au castigat procesul cu RTV. Cititi si presa de klatsch si ea este cateodata necesara pentru a demonstra prin metoda reducerii la absurd :-)

    felicitari pentru articol, domnule rechea, si ziarului Bursa in acelasi timp.

    Eu credeam ca toti romanii au fost cuceriti de carisma presedintelui BNR, care ne da intotdeauna vesti bune (fiindca pe cele rele ni le da Vasilescu).

    Si credeam ca poate imi scapa mie ceva esential, cand cu cativa ani in urma vedeam cum economia mergea in jos, alte tari erau lovite super puternic de criza, iar romanii erau incurajati de domnul Isarescu sa ia cat mai multe credite, in loc sa economiseasca. 

    Este o absurditate ceea ce spuneti vis-a-vis de economisirea populatiei !!!

    Cum vreti sa avem crestere economica din economisire ?

    Ca populatia sa economiseasca mai mult, ar trebui ca dobanzile sa fie mai mari, deci implicit si dobanzile pt credite ar fi mai mari( oricum sunt f mari si bancile nu taie din ele), in plus dobanzi mari inseamna leu slab si inflatie 

    A fost creata o situatie imposibila, a economisi nu are rost datorita inflatiei, actiunile nu mai intra in calcul in acest moment, raman bunurile care si ele au pret fluctuant. lupta pentru resurse va duce la secatuirea planetei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb