Cum n-o să se unească România cu Moldova

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Politică / 25 octombrie 2016

Cum n-o să se unească România cu Moldova

Motto:

"Voi nu puteţi să mă prindeţi pe mine, nici pe fratello al meu, voi nu puteţi să ne prindeţi că noi suntem la Moscova, nu la Chişinău, voi nu puteţi să ne prindeţi că ne facem paşapoarte româneşti şi suntem în Europa... Noi plecăm cu toţii în Europa , noi plecăm cu toţii acolo unde ne-aşteaptă Jelea şi Steopa..."

(Kapushon & Guz - Doi Flăcăi din Leova - "Moskova"; Doi Flăcăi din Leova este o trupă de hip hop de expresie rusă din Republica Moldova. Cântecul "Moskova" (vezi YouTube) este interpretat în limba rusă, mai puţin pasajele textului care se referă la România. În momentul accesării, "Moskova" avea 451.000 de vizualizări.)

Este foarte înduioşătoare zarva asta cu Unirea cu Moldova. Şi absolut emoţionantă ideea domnului Traian Băsescu de a înfiinţa un Minister al Reunificării.

Nici mesajul lui George Simion, militantul unionist, nu e de colo. Cică în 48 de ore de campare în Piaţa Universităţii s-a discutat mai mult despre Unire decât în ultimii doi ani de zile, cumulat.

E firesc, aş spune eu, acum doi ani nu erau alegeri, acum sunt, şi la noi şi la moldoveni.

În Republica Moldova se vor tipări 3.132.427 de buletine de vot, 2.379.883 în limba moldovenească (76%) şi 751.344 în limba rusă (24%). La Chişinău, raportul e 433.289 la 216.172.

Structura demografică a Moldovei este oficial: moldoveni - 75,81%, ukraineni - 8,35%, ruşi - 5,95%, găgăuzi - 4,36%, români -2,17%, bulgari - 1,94%, roma - 0,36%, polonezi - 0,07%, alţii - 0,89%.

Remarcăm trei lucruri la statistica Fraţilor de peste Prut:

Moldovenii şi românii nu sunt acelaşi lucru.

Românii sunt doar a 5-a minoritate, ca însemnătate.

Moldovenii cu cetăţenie română nu se consideră români, ca naţionalitate.

Moldova avea, la recensământul din 2004, o populaţie de 3.938.679 de locuitori, cu Transnistria cu tot, 3.383.332 fără Transnistria. Dacă ar fi să ne unim, cu transnistrenii nu ne-am uni.

Noi, românii, îi considerăm pe moldoveni români.

Politicienii noştri salută iniţiativa lui George Simion.

Autorităţile moldovene, nu. Simion a fost declarat indezirabil de două ori. O dată a fost expulzat şi supus unei interdicţii de a intra pe teritoriul moldovean vreme de cinci ani, decizia a fost revocată şi reinstituită.

Nu vor oare moldovenii să se unească cu noi?

Cum te uneşti cu o ţară care nu vrea să se unească? Prin invazie? O anexezi? Îi declari război, caz în care ar cam trebui şi NATO să facă la fel? După anexare o să fie şi Moldova în NATO? Dar în UE?

Moldovenii cam sunt deja în Uniunea Europeană. Ei pot primi cetăţenia română prin lege, destul de uşor. Ei beneficiază de programe, de burse universitare, care nici măcar nu ţin cont de performanţele şcolare - poţi, ca basarabean, să fii repetent şi bursier al Statului Român în acelaşi timp...

Moldovenii sunt în UE, dar nu plătesc accize şi taxe pan-europene, nu cotizează, fumează ieftin, se încălzesc la tarif prietenos sovietic, nu se luptă cu corupţia, nu-i bombardează nimeni cu directive şi ameninţări cu infringementul. De ce-ar vrea mai în Europa decât sunt? Nu-i mai bine să mergi până la Lisabona cu paşaportul românesc şi până la Vladivostok cu cel moldovenesc?

Românii de ce-ar vrea să se unească cu moldovenii?

Moldova are un Produs intern brut cam mic... GDP (PPP) - 18 miliarde de dolari, per capita - 5082 dolari, GDP (nominal) - 6 miliarde, pe cap de locuitor - 1712 dolari. Infrastructură nu prea are, dar nici noi n-avem, aşa că aici n-ar fi o problemă. O problemă ar fi în schimb, cu limba română, pe care n-o vorbesc toţi locuitorii republicii. Limba de comunicare inter-naţionalităţi, în Moldova, e rusa. O alta ar rezida în costurile administrative uriaşe pe care le-ar presupune "reunificarea". Şi în dezechilibrul de preţuri şi venituri, Moldova în raport cu România.

După ce trec alegerile, o să mai vrem să facem ministerul ăla al reunificării?

Şi pe unguri îi apucă în anii electorali.

Un afiş al UDMR promovează sloganul "Să eliberăm Clujul de Bucureşti!". Iredentismul se inflamează, naţionalismul ardelenesc idem.

Ungaria mai face propagandă internă cum că Transilvania a fost, din vremuri imemoriale până în 1918, parte a Statului Maghiar. Ignorând că nu prea a fost un stat maghiar şi că, dacă se apucă toată Europa de citit istoria cum îi convine, s-ar putea să convieţuiască marea majoritate a europenilor în câteva imperii.

Dar ce, Ungaria vrea Ardealul? Aiurea!

Ungaria are vreo 10 milioane de locuitori. Cu maghiarii din Transilvania ar fi cam 11. Minoritatea română ar fi de vreo 8. Cu Funar cu tot. Şi cu regele şi împăratul de la Sibiu, cu casele lui Iohannis, cu Sava Negrean-Brudaşcu, cu zânul BT ce se face Ungaria Mare?

După ce trec alegerile, şi ungurii îşi văd de treaba lor, se uită la PIB-ul nostru şi îi apucă lehamitea, îi dau reject lui Tokes când îi sună, îi apucă groaza că ar putea fi consideraţi secui.

Aşa că haideţi să savurăm spectacolul electoral, fără prea multă patimă, şi după aia să ne luăm o pauză de patru ani, că ce-i mult, strică, povestea asta o să ajungă ca filmele cu BD, devalorizată prin supradifuzare...

Şi, dacă mai aveţi vreo nedumerire şi nevoie de o concluzie, ştiţi de ce nu se uneşte Moldova cu România? Pentru că nu vrea şi nu poate!

P.S.

Pentru cei care au ratat materialul, îmi permit să fac o trimitere: Articolul meu "Fraţii noştri de peste Schengen", în "BURSA" din 23.06.2016, vezi arhiva. Pe lângă că e admirabil scris, în stilul meu inconfundabil, luminează şi rolul pesteprutenilor în relaţia noastră cu Schengen-ul.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Articol obiectiv, pe care ar trebui sa-l citeasca toti politicienii din Romania. Desigur ca majoritatea romanilor ar dori unirea cu R.Moldova, dar stiu ca fara vointa autoritatilor moldovene nu se poate. Domnule M.A. mergeti si dvs la partidele politice din Romania (care nu citesc BURSA) si spuneti-va opinia. Daca l-au primit pe Simion, trebuie sa va primeasca si dvs. Trebuie si partidele sa-si spuna opinia public. Felicitari!

    1. Kuweitul, Catalunia, Insulele Falkland, Iskandarun, Kosovo, Ardealul, Wallonia, Insula Serpilor, Macedonia, Cipru - toate aceste tarimuri sint menite a fi subiecte de conversatie politica!

    Dacă România invadează R. Moldova, NATO nu trebuie să declare război. Ar putea face asta doar dacă România ar fi atacată. Când un stat membru NATO atacă (vezi Turcia), NATO nu face nimic pentru el.

    1. Cum am fost noi in "Coallition of the Willing", ar putea si americanii sa se simta! N-ar fi misto sa vezi un portavion dus la edec sa asalteze Tighina, Balti, Tiraspol, Leova, sa dea cu rachete in racheti?

    Din articolul precedent, mi-a plăcut doar principiul cu pisoii frați. Nu-l știam. În rest, Brexitul s-a votat (și mă bucur) iar UK și-a mărit creșterea economică, nu recesiunea.

    1. Brexitul a fost o surpriza si poate singura cale de a evita criza majora in UK. Englezii sint mai destepti decit mine, de-aia ei au reusit sa creeze un imperiu iar eu n-am fost in stare nici macar sa cuceresc o comuna neelectrificata! Aia cu pisoii e faina! E adaptare din folclorul cehesc. Cehii si polonezii au basme frumoase, desene animate minunate si povesti pentru copii neasemuite! Cred ca de-aia au avut succes la noi Spurny si Sobolewski!

    "Pentru că nu vrea și nu poate!"

     

    Subscriu la această afirmație. Nu știu care cauză este prima. Nu poate sau nu vrea. Este foarte sigur că nu poate. În primul rând financiar iar apoi politico-internațional. Nu sunt sigur că nu vrea, dar cred că vrea așa "românește", adică fără tragere de inimă. Mai ales când vede cât ar costa-o. 

     

     

    Am scris într-un alt comentariu un calcul simplu pe care nu-l face nimeni. Îl pun și aici. Dacă articolul nu face un calcul economic (deși apare într-un ziar specific), atunci să facă cititorii. 

     

    Basarabia, dacă ar fi parte din România, ar trebui să beneficieze de aceleași transferuri de taxe de la bugetul central pe care le primește și zona Ținutului Secuiesc. 

     

    "Naţională de Pensii Publice de la Bucureşti vorbeşte de circa 2500 de basarabeni cu pensii româneşti. Instituţia de resort de la Chişinău susţine că 65 de moldoveni, care au avut un anumit stagiu de muncă în România, beneficiază de aceleaşi pensii. Pensionara Alexandra Matei îşi îndeamnă semenii moldoveni cu viză de reşedinţă în dreapta Prutului să manifeste perseverenţă în a-şi obţine dreptul la o pensie de la statul român. 

    Doamna Alexandra Matei (m-a rugat să nu-i scriu numele adevărat), profesoară de la Chişinău, a hotărât împreună cu soţul său, din economiile familiei şi ajutorul copiilor, să-şi cumpere un imobil modest într-o suburbie a Bucureştiului. 

    Şi-a făcut viză de reşedinţă acolo şi a lăsat pentru moment casa în grija nepotului său, student la Bucureşti, iar ea s-a întors la Chişinău. Ajungând la vârsta pensionării, a adunat actele necesare şi a depus cererea la Bucureşti. Acum, femeia ridică o pensie lunară de 800 de roni (3400 de lei moldoveneşti) şi susţine că e foarte mulţumită. 

    „A fost dificil, dar s-a meritat!” 

    „A fost anevoios să adun toate hârţoagele, atâta birocraţie pe la noi, atâta umblătură pe la diferite birouri, dar s-a meritat! N-am lucrat o zi în România şi totuşi Bucureştiul îmi plăteşte pensie. Chiar dacă e una minimă pentru România, totuşi e de trei ori mai mare decât aş fi primit ca pensionară în Republica Moldova. Să mă bucur măcar la bătrâneţe pentru ceea ce am luptat în tinereţe – idealul unirii cu Patria-mamă! Le sugerez celor care vor să-mi urmeze exemplul să aibă răbdare şi să persevereze! Pentru o informaţie mai detaliată cu privire la subiectul dat, am solicitat datele instituţiilor de resort de la Bucureşti şi Chişinău." 

     

    Basarabia are cca 700 de mii de pensionari. Calcul foarte simplu: 

    - 700,000 x 800 lei x 12 = 6,720,000,000 lei / an 

    - cheltuieli cu sistemul de sănătate, probabil încă 2-3 mld. 

     

    Rezultat: 10 mld lei / an. Adică 2.5 mld € / an. Acești bani în principal din taxele și impozitele românilor. Interesante numere, nu-i așa? 

     

     

    Există precedent. Unirea Crimeei cu Rusia a dus la dublarea pensiilor pentru a fi aliniate cu cele rusești. Vă ofer mai multe date. 

     

    1) Pensia medie din Ucraina este 53$. Atât ar fi fost și cea din Crimeea. 

    Wikipedia: The average pension in Ukraine is $ 53.78 (in June 2015) 

     

    2) Pensia unui protestatar din Crimeea în fața lui Medvedev, citat de Europa Liberă (cităm de la inamici ca să nu fim acuzați de putinism): 120$ 

    RFERL: "Initially, Medvedev tries to wave off the interrogation by saying “pensions are a separate topic,” but an angry woman off camera refuses to let him off the hook. 

    “They are wiping their feet on us,” she shouts, saying that her pension of 8,000 rubles ($120) is “nothing.”" 

     

    Dacă vă întrebați care-i problema, Rusia s-a ținut de cuvânt. A dublat pensiile (ba chiar mai mult de atât). Pensionara rusoaică supărată pe guvern protestează pentru că pensia NU A FOST INDEXATĂ, nu că nu a fost mărită după unire. Rusia are acum o inflație de cam 10%. Și ar fi trebuit să indexeze și pensiile.... Știm asta, că și pe la noi indexarea pensiilor se face cu picătura, nu conform legii. 

     

    3) Cât costă Rusia unirea cu Crimeea? Să ne uităm la un articol din Foreign Affairs (ca să încercă ceva mai obiectiv, nu prostii a la Europa Liberă). 

     

    "From the outset, it was clear that Russia’s spring 2014 annexation would need to be accompanied by major capital investments from Moscow. Early estimates of just how much it would cost Russia to maintain and modernize Crimea ran to $3 billion a year. Federal subsidies, added social benefits, improved infrastructure, and increased pensions to citizens would end up costing Moscow enough that other major projects—including a new port on the Black Sea and a bridge in Siberia—would have to be scrapped to make room in the country’s budget.  

    The real sum, however, has turned out to be considerably larger: $4.5 billion or more annually, according to official Kremlin projections. Compounding these costs are elaborate construction projects designed to link the peninsula ever more closely to the Russian Federation, chief among them a $4 billion bridge across the Kerch Strait that was approved by the Russian State Duma this July." 

     

    Ce să vezi? Costurile Rusiei (care exclud faimosul pod peste Kerch) sunt estimate la 4 mld € pe an. Sigur că există și venituri din taxe și impozite, dar sub nicio formă nu acoperă cheltuielile. 

    Calculul meu nu este deloc deplasat. Da, să ne unim în cuget, simțiri și portofel cu moldovenii. Și să fim pregătiți să scoatem 1-2 mld €/an din buzunar pentru acest obiectiv. Iar aici nu includem efectul sancțiunilor rezultate din această unire. Rusia va închide poarta vizelor pentru moldoveni și dreptul la muncă în Rusia. Șomajul va fi masiv în Moldova, ca în Grecia. Hai să spunem 3 mld € / an. 

    1. Pentru demonstratie. E perfect adevarat.

    limba moldovenească?!?

    Cum de apare inepţia asta în text? 

    1. Asa e descrisa oficial. N-am inventat eu conceptul. Nici n-am folosit termenul altfel decit denotativ. E evident ca nu exista limba australiana, cea austriaca, walona etc. Dar, nebunia politica e nelimitata... Sirba si croata sint aceeasi limba, folosesc doar alfabet diferit. Zagrebul si Belgradul au numit comisii de specialisti care sa alcatuiasca un stoc de cuvinte diferite, cit mai mare, sa adune barbarisme, sa creeze forme flexionare noi, ca sa justifice teza diferentei...

      nu este vorba de unirea cu Romania ci de unirea intre cele 2 tari.eu nu am nimic impotriva unirii {alipirii]romaniei la moldova .si sa ramana chisinaul capitala.a la long lucrurile se aranjaza cu este mai bine.

      ... ca, de fiecare data cind vin facturile de utilitati, imi doresc sa fac parte din Comunitatea Statelor Independente... Plus ca, Kazbek si Belomor Kanal la chiosc, la doi lei, vodka Standart la fiecare pravalie si adolescente carora trebuie sa le reciti din Puskin, nu sa le duci la Bamboo... sa tot fii roman!

      Nu, capitala la Cluj-Napoca si se impusca trei iepuri dintr-o lovitura.

      Capisci? 

    Putina lume are curajul de a denunta minciuna asta cu fratia peste Prut! Politicienii ne promit tinerete fara batrinete si noi punem botul.

    1. Cred ca asta e esenta politicii, sa ai tupeu sa vorbesti despre neadevaruri evidente ci aerul ca esti convins de adevar!

      Se spune, spasiba Sasa! 

    Am fost asociat, vreo doi ani, cu un basarabean... Am avut o jumatate de bar, "Londophone", vopsit britanic pe dinafara, ultramoldovenesc ca fauna. Am avut ocazia sa studiez moldovenii intr-un mediu oarecum natural... Pot sa afirm, asa sententios si incorect politic, cum ma stiti ca: ne asemanam, in oarecare masura, doar ca ei ne bat la fundul gol la capitolul cultura-spiritualitate (bine, nu pe mine! Dar media...), lasa de dorit la capitolul igiena personala, sint zgirciti, mult mai maturi si mai responsabili la tinerete, beau si nu tin la bautura, scriu corect in limba romana, au o melancolie slava, sint capabili profesional, indiferent de profesie, au o agresivitate vicleana dar nu sint confrontationali, sint sovini, tari la logica si matematica si, mai ales, NU se considera romani...

    1. Nota 10 cu felicitari! esti un adevarat patriot.

      Nu neaparat pentru cultura/ spiritualitate sau curajul de ai spiona asa de bine pe fratii de peste......ci pentru ca ai ajuns la concluzia logica din final. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb