Dacă în urmă cu câţiva ani, în relaţiile cu marii jucători din industria FMCG şi personalul recrutat din afara Europei se punea problema barierei lingvistice, iată că astăzi delegarea acestuia în magazine compensează orice impediment, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, pentru a contribui la soluţionarea lipsei de personal din Retail, antreprenorul român Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group a angajat 137 de persoane din Sri Lanka, dintre care 57 au fost deja plasate în magazine, 44 vor ajunge în ţară în a doua parte a lunii noiembrie, iar restul de 36 în ianuarie 2023. "Se ştie că România este o ţară de emigrare, iar posibilitatea de a recruta personal de la noi nu este una uşoară. Există mai multe avantaje în a delega personal NON EU. Totodată, Sri Lanka ultimului an este marcată de o instabilitate socială majoră, există revolte şi dezechilibre pe scena politică şi cel mai mult au de suferit cetăţenii simpli ai acestei ţări. ESSA încearcă să-i ajute pe aceşti oameni implicându-i în proiectele din România", explică Eugen Saulea. De altfel, odată ajunşi aici, cetăţenii din Sri Lanka sunt trataţi cu omenie şi li se asigură tot ceea ce au nevoie pentru un început corect în România: bugete în avans pentru a le asigura hrana şi igiena personală. "Iar ei sunt foarte deschişi pentru joburile care li se alocă şi motivaţi. Totodată, sunt implicaţi în activităţile asumate şi se dovedesc flexibili în ceea ce priveşte programul de lucru".
Costurile cu un angajat NON EU diferă în funcţie de ţara de provenienţă şi de calificare, adaugă Eugen Saulea. Un factor cheie în definirea acestuia este legat de uşurinţa cu care angajatul NON EU se poate exprima în limba engleză. De pildă, salariile pentru lucrătorii comerciali se situează între 450 şi 550 de dolari, la care se adaugă cazare obligatorie şi un buget de aproximativ 150 de dolari pentru cheltuielile cu masa. "Costul direct net cu un angajat este de circa 700 de dolari, la care se pun şi contribuţiile aferente", explică antreprenorul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2022, 20:45)
Mai tin minte "REATAIL-istii" cum erau cu nasul pe sus in anii 2000- spre 2007 de isi bateau joc de tinerii cu FACULTATI la un post mizer de "casier" sau aranjator pe raft?
Nu mai tine minte!
Erau pretentii pana la dumnezeu pe vreme aia!
Acum se multumesc cu liceeni sau studenti... sau fara "scoala".
Vai ce speculata mai era industria pe vremea aia. Acum a devenit banala ca post angajare.
Ce se intampla acum pe meleagurile Romanieie miroase a anii 20 spre 30!!!
Sa vedm cat rezista mirajul "migratiei "... tura trecuta socul a fost cu pus capac prin 48... sa vedem daca rezista tura asta pana in 2035-2040 "adorarea de migranti".
Daca intram in UE e clad.. politica imperialista idem cu USA si UK deci in favoare migranti si in defavoare venituri omenesti cetatenilor interni.
Socoteala mea arata ca avem 2 mil de youth ce urmeaza sa loveasca piata muncii... sa vedem daca pe a noastra sau pe extern... mai avem alti sute de mii copii mai mici... avem simultan decese pe capete batrani... ceea ce favorizeaza pozitiv in fata pentru desfacere locuri de munca pentru Romani caci ponderea de pensii la buget ca procent din efectivul de munca va scadea... doar ca ponderea datoriei gov va apasa mai tare in sistem si a datoiei corporative care se va baloniza in viitor.
s c cret
s c cret