Cum putem pierde zeci de milioane de euro de la UEFA

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 19 august 2010

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cluburile noastre de fotbal riscă să se decupleze de la conducta de bani a UEFA, dacă nu reuşesc rezultate bune în play-off-ul Europa League.

    Fiecare victorie contează pentru coeficientul de ţară, un nou parcurs slab ar însemna automat pierderea calificării directe în grupele Ligii Campionilor începând cu sezonul 2012/2013, ceea ce ar echivala cu pierderea a cel puţin 13 milioane de euro pe an numai din această competiţie. În plus, s-ar diminua şi numărul de echipe care ar fi angrenate în Europa League, pierderile financiare fiind de ordinul zecilor de milioane de euro. Într-o situaţie similară s-au aflat echipele noas­tre la mijlocul anilor "90, fiind nevoie de zece ani pentru ca o echipă românească să mai pătrundă în grupele Ligii Campionilor (Steaua în 2006).

    Cum Dinamo a fost deja eliminată de Hajduk Split, în cursa pentru puncte au rămas doar cinci echipe: CFR Cluj, Steaua, Unirea Urziceni, FC Timişoara şi FC Vaslui. Campioa­na este deja calificată în grupele Ligii Campionilor, iar celelalte patru se luptă pentru accederea în grupele Europa League. Performanţele extraordinare obţinute de Steaua şi Rapid în sezonul 2005/2006, când au ajuns în semifinalele respectiv sferturile de finală ale Cupei UEFA, au permis ţării noastre să aibă în ultimii ani, inclusiv în sezonul viitor, şase echipe angrenate în cupele europene ( două în Liga Campionilor şi 4 în Europa League). După trei ani extrem de slabi în Europa, ţara noastră a început acest sezon pe locul 13 în clasamentul coeficienţilor UEFA. Această poziţie nu ne mai asigură un loc direct în grupele Ligii Campionilor, ci doar unul în turul trei preliminar, unde adversarii sunt foarte puternici. Pentru ca echipa campioană să se califice direct în Ligă şi din 2012 este nevoie ca în această stagiune să urcăm cel puţin un loc în topul coeficienţilor. Suntem în luptă directă cu Danemarca, aflată destul de aproape din punct de vedere al punctelor, dar există şi riscul să pierdem şi această poziţie, Belgia şi Scoţia fiind ţările care ne pot întrece.

    Chiar dacă depăşim Danemarca, de pe poziţia a 12-a vom avea doar 5 formaţii în cupe, două în Liga Campionilor şi trei în Europa League.

    Clasamentul UEFA este realizat în bază performanţelor echipelor unei ţări în Cupele Europene pe o perioadă de 5 ani, suma totală a punctelor obţinute fiind împărţită la numărul de echipe. În grupe şi fazele superioare ale competiţiilor se acordă două puncte pentru victorie şi un punct pentru egal, acestea fiind înjumătăţite la meciurile din rundele preliminare. Numărul mare de echipe angrenate în cele două competiţii a dus la căderea ţării noastre în acest clasament.

    Televizarea partidelor de astăzi

    - FC Vaslui - Lille (ora 20:00 - Digi Sport)

    - Steaua - Grasshopper (ora 20:45 - Pro TV)

    - Hajduk Split - Unirea Urziceni (ora 21:30 - Digi Sport Plus)

    - FC Timişoara - Manchester City (ora 22:00 - Digi Sport)

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Daca iesim din circuit peste 15 ani vom mai ajunge cu o echipa in Liga Campionilor. Fotbalul romanesc este in coma din punct de vedere financiar, in 2-3 ani vom avea o prima liga cu maxim 12 echipe in care media salariala va fi undeva la 3-400 de euro pe luna.

      1. anul asta ajungem cu maxim o echipa in grupe. o sa fim praf

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    30 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9769
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
    Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb