Respondenţii studiului Storia.ro care plănuiesc să se mute în chirie în perioada următoare sunt în căutare de apartamente cu două camere şi garsoniere sau studiouri. Cei mai mulţi vor să închirieze pe o perioadă de un an, urmaţi de cei care îşi doresc să închirieze o locuinţă pe termen lung, pentru mai mult de doi ani, potrivit unui comunicat de presă.
Cum arată piaţa chiriilor pe timp de pandemie (non-studenţi)
Cei mai mulţi dintre respondenţi caută o locuinţă în Bucureşti (32%), Cluj-Napoca (8%) şi Iaşi (5%). Câte patru procente caută locuinţe în Braşov, Sibiu, Constanţa, Târgu-Mureş şi Timişoara, în timp ce 35% se orientează către alte oraşe.
Dintre aceştia, cei mai mulţi locuiesc în prezent într-un apartament cu două camere (36%), urmaţi de cei care locuiesc la casă (26%). Întrebaţi ce fel de locuinţă îşi doresc, respondenţii au putut alege variante multiple, iar cele mai populare opţiuni au fost apartamentele cu două camere (50%), garsonierele sau studiourile (31%) şi casele (20%).
Cei mai mulţi au un buget cuprins între 151 şi 300 euro (47%), urmaţi de cei care vor să plătească sub 150 de euro (24%). În acelaşi timp, 24% sunt dispuşi să aloce un buget de peste 300 de euro. Pe fondul pandemiei, 49% dintre respondenţi au spus că au scăzut bugetul pentru chirie, în timp ce pentru 39% nu s-a schimbat nimic. În acelaşi timp, 13% au spus că au crescut bugetul pentru chirie.
Majoritatea va locui cu partenerul (64%), iar 30% dintre respondenţi vor locui singuri, în timp ce doar 4% au declarat că vor avea colegi de apartament.
Atunci când vine vorba de zona în care îşi caută chirie, respondenţii au putut alege răspunsuri multiple, iar cele mai importante patru criterii menţionate au fost:
1.Să fie aproape de mijloacele de transport (43%)
2.Să fie aproape de locul de muncă (28%)
3.Să fie aproape de centru (25%)
4.Să fie aproape de parc (23%)
Tot în ceea ce priveşte zona spaţiului închiriat, cei mai mulţi dintre respodenţi (58%) au declarat că nu li s-au schimbat preferinţele pe fondul pandemiei, în timp ce 36% dintre aceştia au recunoscut că zona a devenit mai importantă în această perioadă.
Întrebaţi care sunt cele mai importante lucruri pe care şi le doresc de la locuinţa pe care o caută, cei mai mulţi au amintit următoarele aspecte, în ordinea de mai jos:
1.Să aibă preţ bun (4.67)
2.Să aibă o suprafaţă potrivită nevoilor personale (4.31)
3.Să fie complet mobilată (4.02)
4.Să fie renovată recent (3.68)
5.Să aibă terasă sau balcon (3.59)
Cum arată piaţa chiriilor pentru studenţi pe timp de pandemie
Cât despre studenţi, cei mai mulţi dintre aceştia învaţă în Bucureşti (31%), Cluj-Napoca (15%), Iaşi (15%) şi Braşov (8%). Alţi 31% învaţă la universităţi din alte oraşe din ţară. Pe timpul stării de urgenţă, 64% dintre studenţii respondenţi au ales să părăsească oraşul în care au facultatea, în timp ce 21% au rămas în oraşul universitar atât în perioada stării de urgenţă, cât şi în perioada stării de alertă. Cei mai mulţi plănuiesc să se întoarcă în octombrie în oraşul în care studiază (31%), 29% urmează să revină în oraşul universitar în luna în curs - septembrie, iar 29% sunt deja acolo. Doar 8% au spus că se vor întoarce atunci când le va cere universitatea la care studiază.
Întrebaţi ce fel de locuinţă caută pentru noul an universitar, 44% au spus că îşi doresc un apartament cu două camere, 42% preferă o garsonieră sau un studio, în timp ce 9% declară că vor un apartament cu trei camere. 48% dintre studenţi au scăzut bugetul din cauza pandemiei, pentru 40% a rămas la fel şi doar 12% au declarat că au crescut bugetul pentru chirie în această perioadă. În ceea ce priveşte suma lunară alocată chiriei, 59% vor să se încadreze între 151 şi 300 de euro, 23% caută o locuinţă sub 150 de euro, iar 18% sunt dispuşi să aloce un buget de peste 300 de euro.
Cei mai mulţi studenţi vor locui singuri (37%) sau cu colegi de apartament (32%), iar 27% au spus că vor locui cu partenerul sau familia. Doar 2% vor sta în gazdă şi tot 2% au ales varianta unui cămin privat.
Întrebaţi ce aşteptări au de la zona proprietăţii pe care vor să o închirieze, respondenţii au putut alege răspunsuri multiple, iar cele mai importante patru criterii menţionate au fost:
1.Să fie aproape de mijloacele de transport (53%)
2.Să fie aproape de facultate (53%)
3.Să fie aproape de centru (21%)
4.Să fie aproape de locul de muncă (13%)
În acelaşi timp, pentru studenţi, cele mai importante lucruri pe care şi le doresc de la o viitoare locuinţă sunt:
1.Să aibă preţ bun (4.68)
2.Să fie complet mobilată (4.46)
3.Să aibă o suprafaţă potrivită nevoilor personale (4.37)
4.Să fie renovată recent (3.66)
5.Să aibă terasă sau balcon (3.41)
"Trecem printr-o perioadă schimbătoare, iar astfel de studii ne aduc mai aproape de realitatea pieţei şi de felul în care s-au adaptat nevoile oamenilor la noul context de viaţă. Am pornit în derularea studiului fiind nesiguri ce se va întâmpla cu sezonul cel mai efervescent din an pe piaţa chiriilor şi ne bucurăm să vedem că interesul nu este nicidecum în scădere, chiar dimpotrivă", a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group.
Studiul a fost realizat în lunile august-septembrie 2020, prin chestionar online aplicat vizitatorilor Storia.ro, iar eşantionul cuprinde 1016 respondenţi.