Cum s-au grupat bursele în lume

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2011

Cum s-au grupat bursele în lume
  • document ataşat Volum tranzacţii anuale (miliarde dolari)
    apasă aici pentru a descărca.

    Recent anunţatele negocieri de fuziune dintre NYSE Euronext şi Deutsche Boerse vin după o serie de alianţe pan-europene şi trans-atlantice (care au avut loc în ultimul deceniu), şi aduc deja întrebări cu privire la "următoarea mişcare". Bursa germană este una dintre cele trei pieţe majore din lume, iar în cazul realizării tranzacţiei cu NYSE Euronext, va deveni numărul unu mondial. În condiţiile date, specialiştii îşi îndreaptă atenţia spre un posibil următor pas: vom asista la crearea unei burse uriaşe, care să includă şi Asia?

    Unii analişti cred că vom asista la formarea unei alianţe de proporţii, care să cuprindă şi o bursă asiatică. Alte păreri arată că, pe viitor, vor exista câteva "mega-burse", precum cea care ar rezulta din alianţa NYSE Euronext - Deutsche Boerse, iar pe lângă aceste entităţi vor fi sute de jucători mai mici.

    Mişcări recente pe piaţa mondială

    Anterior anunţului privind combinaţia NYSE Euronext - Deutsche Boerse, care ar uni pieţe de capital cu platforme pentru derivate din SUA, Germania, Franţa, Olanda şi Portugalia, o altă informaţie a captat atenţia în domeniu: "London Stock Exchange" (LSE), operatorul pieţelor de acţiuni din Londra şi Milano, va cumpăra "TMX Group", care include bursele din Toronto, Montreal şi Calgary. Tranzacţia valorează aproximativ 3,2 miliarde dolari.

    Tot anul acesta, piaţa acţiunilor din Turcia, Istanbul Stock Exchange, a anunţat că face paşi către o potenţială vânzare, după ce va deveni companie (în prezent funcţionează ca o organizaţie profesională). În plus, conducerea Bursei din Ankara nu exclude o eventuală achiziţie a unei participaţii la o altă piaţă de acţiuni.

    În toamna anului trecut, Singapore Exchange Ltd., operatorul pieţei acţiunilor din Singapore, informa că preia ASX Ltd., principala bursă de acţiuni din Australia, plătind în schimb 8,3 miliarde dolari SUA. Noua entitate va fi un concurent pentru bursele din Hong Kong şi Tokyo. Tranzacţia este prima dintre doi operatori de burse din regiunea Asia - Pacific şi va fi implementată în al doilea trimestru din acest an.

    Din 2000 până în prezent, au fost realizate achiziţii în domeniu de aproape 100 de miliarde de dolari, la nivel mondial, printre care achiziţia Euronext NV de către NYSE Group, respectiv preluarea pieţelor nordice din grupul OMX AB, de către Nas-daq Stock Market Inc. Amintim că Nasdaq a ieşit din acţionariatul LSE în 2007, participaţia pieţei americane fiind preluată de Borse Dubai.

    Se va consolida Asia?

    Recent, oficialii Bursei din Hong Kong au spus că sunt deschişi la o alianţă cu un partener internaţional. La rândul său, conducerea Tokyo Stock Exchange (care controlează 4,99% din Singapore Exchange), a afirmat că este deschisă la potenţiale alianţe, însă nu derulează negocieri în acest sens. Până la momentul actual, nu există alianţe globale importante cu bursele din Tokyo, Singapore ori Hong Kong, dar Asia este văzută ca o zonă cu un potenţial uriaş de creştere în materie.

    De subliniat că, anul trecut, valoarea ofertelor publice iniţiale (IPO) lansate la bursele din China, inclusiv cea din Hong Kong, a fost de aproape trei ori mai mare decât a celor din SUA, ceea ce arată că piaţa chineză devine o putere financiară globală. La sfârşitul anului trecut, cotidianul britanic Financial Times informa, citând informaţii ale companiei "Dealogic", că Bursa din Hong Kong a atras cele mai valoroase IPO-uri, devenind cel mai mare centru mondial în domeniu, cu 52,8 miliarde dolari în 2010. Valoarea IPO-urilor din SUA a fost, la acel moment, de numai 42 miliarde dolari. Pieţele din China, excluzând Hong Kong-ul, au atras listări de 66,9 miliarde dolari.

    Aproape 190 de companii, în principal mici şi mijlocii, au obţinut, împreună, 28 miliarde dolari din listarea la Bursa din Shenzhen, iar 104 companii au câştigat 12,9 miliarde dolari din ofertele lansate la ChiNext.

    "Rusal", gigantul rus al aluminiului, şi "L"Occitane", lanţ francez de distribuţie a cosmeticelor, au fost primele companii din ţările lor de provenienţă care s-au listat la Hong Kong anul trecut, obţinând 2,2 miliarde, respectiv 700 milioane de dolari.

    New York Stock Exchange, simbolul capitalismului american, ar putea fuziona cu rivalul german Deutsche Boerse, în cadrul unei tranzacţii de circa 10 miliarde dolari, după ce a pierdut teren în favoarea competitorilor mai mici.

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. Si bursele noastre s-au grupat. S-au grupat un machidon cu un veterinar si acum vor sa ne Tzepesh(uiasca)!Si cu SIF-urile lor cu tot!

      1. deja mari jucatori se grupeaza pt. a prelua bursa romana!!hmmm...trebuie sa fim vigilenti! acest lucru nu se va intampla! sa nu ne vindem cecul, posta si bursa!!!!

        Cu SIF-uri si Fondul Proprietatea.

        CARITAS-ul lui Stoica mai trebuia. 

      ce bine ca merge copy+paste

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb