Cum să fie aleşi primarii?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 14 decembrie 2010

Cătălin Avramescu

Printr-un sistem de vot preferenţial. Mai precis, prin numărătoare Borda. Pentru a fi mai precis, prin numărătoare Borda modificată. Înainte de a lămuri însă ce este aceasta, să vedem mai întâi de ce actualul sistem nu este bun.

Pentru că este scump (presupune două tururi de scrutin). Pentru că predispune la scandal (favorizează alianţele contra naturii în turul II). Pentru că nu solicită suficientă informaţie de la alegător (aces-ta indică doar o alegere, maximum două). Principala obiecţie însă este următoarea: coincide cu sistemul folosit la alegerile prezidenţiale, fiind apropiat şi de acela de la alegerile pentru consiliul judeţean.

Rezultatul este o politizare excesivă a postului de primar. Pentru a fi ales, acesta depinde de Partid. După care "serveşte" Partidul la alegerile generale. Iar compoziţia politică de la Centru se suprapune cu aceea de pe plan local. M-a mirat întotdeauna cum aceleaşi personaje vocale în denunţarea "prezidenţialismului" şi "majoritarismului" asistă placide la constituirea pilonilor de autoritate care au împărţit această ţară în fiefuri electorale şi economice.

Soluţii există. Iată una dintre aces-tea: votul preferenţial. Este votul prin care exprimăm o ordine a preferinţelor. Altfel spus, în loc să punem ştampila pe un singur candidat, ignorându-i pe toţi ceilalţi, indicăm, de regulă prin cifre (1, 2, 3...) susţinerea pe care o acordăm candidaţilor. Un sistem simplu, care are avantajul că oferă alegătorului ocazia să se exprime mai precis şi mai inteligent asupra candidaţilor.

Dar ce e numărătoarea Borda? Ceva ce ar trebui cunoscut de orice politician, pentru că ţine de teoria elementară a alegerilor. Şi, de aceea, chiar de orice cetăţean informat. Numele vine de la Cavalerul de Borda, care a fost, alături de Condorcet, fondatorul teoriei moderne a alegerilor. În sistemul Borda se acordă puncte în ordinea inversă a clasării. Pentru fiecare candidat se calculează apoi scorul Borda. Cel care are scorul mai mare câştigă.

Spre exemplu, dacă avem 5 candidaţi, ultimul clasat primeşte un punct, penultimul două, şi tot aşa, crescător, pănă la primul clasat, care primeşte, în exemplul nostru, 5 puncte. Este uşor de înţeles şi de calculat. Cine are, după numărătoare, cel mai mare scor Borda, ia mandatul.

Există mai multe versiuni ale calculului Borda. Optimă, cred, este numărătoarea Borda modificată, unde primesc puncte, tot în ordine inversă, doar candidaţii listaţi. Să spunem că avem tot 5 candidaţi, însă eu nu listez decât unul, pentru că aşa m-a învăţat Partidul. Foarte bine. Dar omul meu va primi atunci doar un punct, în loc de cele 5 primite dacă aş fi dat o listă completă. Dacă listez doar doi, atunci primul va lua două puncte, iar al doilea unul etc.

Motivul este evident. Versiunea modificată permite votanţilor să se exprime incomplet, dacă atâta vor sau atâta ştiu. Dar voturile incomplete vor influenţa mai puţin rezultatul alegerilor.

Unul dintre efectele acestui sistem este că îi va face mai alegători mai informaţi. În sistemele tradiţionale nu trebuie decât să ştii ceva despre favorit. Aici trebuie să ştii câte ceva despre fiecare, pentru a-i ordona convenabil. Altfel, rişti să dai puncte unor candidaţi inacceptabili şi să afectezi candidaţi acceptabili. Alt efect este slăbirea influenţei "consemnului de vot". Alegătorii năuci, indiferenţi la ce votează şi dispuşi să îşi dea votul pe un kilogram de mălai, vor avea o pondere mai mică în decizia finală.

Dar cea mai mare diferenţă va fi dată de influenţa asupra candidaţilor. În Borda nu ajunge să convingi şi să mobilizezi o minoritate, cu condiţia ca minoritatea ta să fie mai mare ca a celorlalţi. Uneori nu ajunge nici să convingi o majoritate, dacă ai alienat o minoritate considerabilă. Borda este unul dintre cele două sisteme ce pot priva de victorie un candidat care are sprijinul unei majorităţi, dar care a îngrozit o minoritate consistentă. El poate pierde în favoarea unui candidat mai moderat, dar care are un sprijin substanţial, adunat din diferite zone ale electoratului.

Una dintre problemele alegerilor locale este masiva lor politizare. Spunem adesea că dorim un "bun administrator" în fruntea urbei. Şi în realitate cu ce ne alegem? Cu un aparatchik. Cum să fie altfel atunci când mecanismul de selecţie este unul calculat să valideze doar voinţa unei simple facţiuni de activişti?

Sistemul Borda modificat ar da o sansă şi independenţilor. I-ar favoriza pe candidaţii cu un electorat mai informat şi care s-ar preocupa să caute susţinere şi dincolo de "nucleul dur" al unui partid (folosesc expresia doar din obişnuinţă, în realitate este vorba de amărâţi scoşi la vot contra unui pachet de făină). Combinat cu alte măsuri, cum ar fi randomizarea şi securizarea buletinelor de vot sau reforma finanţării campaniilor electorale, sis-temul Borda modificat ar putea fi un pas înainte. Altfel, riscăm să rămânem cu un sistem pe care actualii baroni locali l-au adaptat deja să func-ţioneze în propriul lor avantaj.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ...nu pt ca asa ma'nvata partidul ci pentru ca asta este preferinta mea. DE CE SA"MI DEPUNCTEZI VOTUL? pentru ca asa socotzi matale? Numai dumneata crezi ca votezi cu constiinta curata, toti cei care'tzi voteaza adversarii sunt "pusi de partid" sau "platiti de moguli" NU? Atata pisiceala, tot cautzi variante sa iasa mai bine looserii tai din PDL ca fiind notorii vor fi fiind pomenitzi de totzi... si inca mai ai tupeul sa pretinzi ca nu Borda asta nauceste lumea ci votul simplu de azi. Ma lasi?

    ...nu pt ca asa ma'nvata partidul ci pentru ca asta este preferinta mea. DE CE SA"MI DEPUNCTEZI VOTUL? pentru ca asa socotzi matale? Pai cum se mai respecta universalitatea votului cand votul meu nu mai e egal ca pondere cu cel al celui care listeaza 5 candidati?Numai dumneata crezi ca votezi cu constiinta curata, toti cei care'tzi voteaza adversarii sunt "pusi de partid" sau "platiti de moguli" NU? Atata pisiceala, tot cautzi variante sa iasa mai bine looserii tai din PDL ca fiind notorii vor fi fiind pomenitzi de totzi... si inca mai ai tupeul sa pretinzi ca nu Borda asta nauceste lumea ci votul simplu de azi. Ma lasi?

    Dle Avramescu ideea ca printr-un sistem electoral in care sunt alesi indivizi poate rezolva coruptia, este o idee fara argumente.

    Orice sistem electoral uninominal s-ar adopta, prin el se promoveaza candidati cu potenta financiara si se intareste mentalitatea ca alesul este legitimat sa ia decizii in numele comunitatii pe principiul "ciocul mic". 

    Campania electorala trebuie sa aiba in centru dezbaterilor solutile la problememle societatii si electoratul sa aleaga politici, nu indivizi  

    Ca sa nu exista coruptie, legea trebuie sa oblige autoritatile ca decizie importante sa fie discutate public si eventual adoptate prin referendum. 

    Daca autoritatile locale periodic ar culege propuneri de prioritati investitionale si apoi le supune unui mecanism de prioritizare de tip electoral, atunci cetatenii ar fi implicati in actul de decizie, decizia este transparenta si abuzurile ar fi limitate.

    1. n-am inteles si n-o sa inteleg vreodata de ce agreaza Make asemenea "ciamciuci" care isi umple jalnic CV-ul cu "editorialist la Bursa"! Apropo, domnule K, filozofia se studia la Universitatea Bucuresti timp de 4 ani. Matale ai ramas repetent? 2. Majoritatea de tip "second hand " a fost incercata la antipozi si acolo a ramas. 3. Abordarea din "Alta gaselnita" mi se pare, cel putin, de bun simt!

    Daca ti se pare prea scump votul in doua tururi atunci poate ne propui sa renuntam de tot si sa dam votul ca la bingo...sau poate sa'ntrebe direct Basescu pe popor daca a mai gresit cu ceva si daca poporu striga nuuu sa'l lasam tot pe dumnealui

    In partea a doua a postarii iti dau o problema de aritmetica. sa presupunem ca eu sunt ultimul alegator sosit la urne si inaintea mea scorul arata asa> Basescu 100 puncte, favoritul meu 96 puncte si mai sunt alti 2 in cursa. Prin urmare, daca pun lista, indiferent cat il detest pe Basescu, il pun presedinte, daca nu scriu lista tot nu'l pot face pe al meu, adica il pun tot pe Basescu. Potzi sa'mi explici de ce ma obligi sa'l pun eu presedinte pe Basescu?????  

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb