CUM SĂ VINZI MAI PROST DECÂT STATUL ROMÂN Oferta Fondului Proprietatea a dus "Petrom" sub preţul de la privatizare

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2016

Oferta Fondului Proprietatea a dus "Petrom" sub preţul de la privatizare

Brokerii: "Preţul din oferta de acţiuni Petrom a FP, sub aşteptări"

----------

Actualizare 20:37 Tranzacţii de 682 milioane de lei, cu acţiuni "OMV Petrom", realizate în cadrul ofertei derulate de "Fondul Proprietatea"

Tranzacţiile speciale ("POF", "POFR", "POFS") realizate astăzi cu acţiuni "OMV Petrom" (SNP), încheiate în cadrul în cadrul ofertei de vânzare derulate de "Fondul Proprietatea" (FP), au cumulat 682,34 milioane lei, adică 97% din rulajul total de 702,8 milioane de lei (155,78 milioane euro) de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Oferta de vânzare ("POF") derulată de FP a generat un rulaj de 603,36 milioane de lei, fiind tranzacţionat un volum de 2,87 miliarde de acţiuni, la preţul unitar de 0,21 lei, cotaţia SNP depreciindu-se cu 8,7%.

De asemenea, s-au mai realizat şi alte tranzacţii speciale ("POFR") cu titluri SNP, însumând 72,68 milioane de lei, la preţul de 0,1995 lei/acţiune, cotaţia scăzând cu 13,26%.

Acţiuni SNP, în valoare de 6,3 milioane lei, au mai fost tranzacţionate şi prin intermediul unor transferuri de tipul "POFS", încheiate la preţul unitar de 0,21 lei.

(S.A.)

-----------

Multă lume l-a hulit pe fostul premier Adrian Năstase atunci când a vândut SNP Petrom către compania austriacă OMV, din cauza preţului considerat prea mic pentru o companie atât de valoroasă.

Ei bine, există cineva care poate să vândă mai prost decât statul român. E vorba de administratorul Franklin Templeton care a reuşit performanţa să vândă circa 6,4% din acţiunile SNP ale Fondului Proprietatea, la 0,21 lei/acţiune şi chiar mai jos - sub preţul de la privatizare din 2004, de 0,239 lei/acţiune.

Cârcotaşii vor spune că preţul SNP este mic din cauza condiţiilor de piaţă internaţionale. Dar să nu uităm că FT a fost administrator la Fondul Proprietatea şi când preţul petrolului trecea de 100 de dolari/barilul şi ar fi putut să vândă atunci.

Să nu uităm că între momentul privatizării şi momentul vânzării acţiunilor SNP de la Fondul Proprietatea au trecut ani de victorii succesive ale OMV Petrom.

În primăvara anului 2013, FP a încercat să înstrăineze 1,77% din Petrom, reuşind să plaseze,atunci, doar 1,11%.

Acum, preţul la care FP a vândut SNP în oferta publică este sub aşteptările brokerilor.

"Preţul anunţat reprezintă un discount mai mare decât aşteptările noastre (circa 14% pentru investitorii instituţionali şi aproximativ 19% discount maxim pentru investitorii de retail cu sume mici) ceea ce implică o notă importantă de pesimism în piaţă în privinţa OMV Petrom", ne-a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville. Domnia sa a adăugat: "Acest lucru poate sugera că, pe termen scurt, nu va exista o evoluţie spectaculoasă în sensul creşterii preţului acţiunii SNP. Pe de altă parte, trebuie menţionat că, de regulă, în momentele în care o acţiune atinge preţul minim ca urmare a unei perioade mai slabe, sentimentul negativ în piaţă vis-a-vis de acea acţiune este la valori înalte".

Alin Brendea, director general adjunct Prime Transaction, apreciază că preţul pare foarte bun pentru cumpărători: "Din păcate, vânzătorul nu a dorit să echilibreze tranşele destinate investitorilor de retail, astfel încât suprasubscrierea din tranşa investitorilor mici să fie atenuată (sau chiar eliminată).

Evident, trebuia să accepte un preţ mai mic. În schimb, mai greu de înţeles este de ce nu a alocat toate acţiunile subscrise în tranşa investitorilor de retail mari, unde tranşa era puternic subsubscrisă".

Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare Intercapital Invest, aminteşte că OMV Petrom va fi listată la Bursa din Londra, în urma acestei oferte: "Preţul din oferta OMV Petrom este uşor sub aşteptările pieţei. Din acest motiv a apărut corecţia de preţ din finalul şedinţei de tranzacţionare de ieri (n.r. joi) şi din debutul şedinţei de astăzi (n.r. vineri).

În şedinţa de astăzi (n.r. vineri), după anunţarea preţului de oferta de 0,21 lei/acţiune, mult sub referinţa din şedinţa anterioară, era de aşteptat să apară o presiune la vânzare şi o evoluţie a preţului către preţul de ofertă. Creşterea preţului acţiunilor SNP din şedinţa curentă dacă este continuată şi în debutul săptămânii viitoare (n.r. aceasta) poate semnaliza o creştere a interesului investitorilor pentru titlurile SNP.

Oferta s-a încheiat cu succes şi, în urma acesteia, titlurile OMV Petrom vor fi listate şi la Londra şi vor putea să atragă atenţia altei categorii de investori. Sunt convins că lichiditatea SNP la BVB se va îmbunătăţi în mod semnificativ şi preţul de tranzacţionare va reflecta mult mai corect fundamentele companiei".

Potrivit FP, preţul per acţiune aplicabil Investitorilor din Tranşa Investitorilor Mici de Retail ale căror subscrieri au fost înregistrate în sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti în primele patru zile lucrătoare ale Ofertei este de 95% din Preţul Final al Ofertei, respectiv 0,1995 lei/acţiune.

Preţul per Acţiune aplicabil Investitorilor din Tranşa Investitorilor Mici de Retail ale căror subscrieri au fost înregistrate în sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti începând cu a cincea zi lucrătoare a Ofertei este de 97% din Preţul Final al Ofertei, respectiv 0,2040 lei/Acţiune.

Oferta a fost împărţită în trei tranşe - câte 10% din ofertă pentru investitorii mici de retail şi investitorii mari de retail, iar restul pentru instituţionali.

Tranşa investitorilor mari de retail a avut cel mai puţin succes, acesteia fiindu-l alocate numai 30 de milioane de acţiuni SNP, după ofertă, deşi erau disponibile 364.110.011.

La începutul ofertei, FP propusese un preţ maxim de 0,244 lei/acţiune şi 9,16 dolari pentru GDR.

Conform FP, Petrom va aplica pentru admiterea la listare a GDR-urilor pe Lista Oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală pentru valori mobiliare listate a London Stock Exchange.

Fondul Proprietatea a transmis, de anul trecut, că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom sub pragul de 15%, în condiţii favorabile.

Fondul deţinea, înainte de ofertă, aproximativ 19% din capitalul social emis al Petrom (reprezentând 22,87% din activul net al Fondului la 31 august 2016).

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. nimic mai simplu decat sa o lasi sa aiba incredere in profesionalismul celor de la Franklin Templeton(London sau Luxembourg) si Erste Group (Viena sau Chisinau).Daca sus numitele somitati ar fi citit prospectul se observa imediat ca propozitia"IN ULTIMII CINCI ANI NU AU EXISTAT MODIFICARI ALE CAPITALULUI SOCIAL AL SOCIETATII" este BOOLEAN FALSE , ceea ce implica imposibilitatea incheierii ofertei, in cazul in care aceasta INADVERTENTA nu este corectata...

    1. Guvernul Nastase a vandut extrem de ieftin pachetul majoritar la Petrom catre un investitor strategic. Cred ca se putea obtine un pret mai bun avand in vedere valoarea rezervelor de titei si gaze ale Petrom.

      FP a vandut extrem de ieftin dar pe bursa si a vandut probabil pt ca are nevoie de lichiditati in momentul acesta. Alte speculatii nu imi permit sa fac , dar oricum cei care au cumparat acum pachete atat de mari si atat de ieftin s-ar putea sa fie foarte fericiti mai tarziu. 

      Se vede ce catastrofe sunt cei de la Franlin Templeton!!!Urgent sa lase fondul in pace si sa renunte!!!Asa administratie poate face si un om de servici cu patru calase primare!

    "SA VINZI MAI PROST DECÂT STATUL ROMÂN", posibil doar daca nu a fost vandut cu "dedicatie" asa cum a facut si Nastase.

    1. a fost pt fonduri din Uk cu dedicatie, iar discountul pt cei mici a fost decoy, sa fie toata lumea multumita....

      Cine e cumpărătorul? Poate OMV? Sau Gazprom?

      da vanzatorul e intrebarea...in prospect, ala pe care Il citesc imbecilii frustrati si timizi sa ceara Playboy la chiosc, se vorbeste de o firma din Luxembourg...Franklin Templeton International Services S.a.r.l

      In comunicatele BVB ne da binete Franklin Templeton UK Limited. Stie care relatia de filocalie intre cele doua venerabile entitati? Sa nu ajungeti la fel ca pe sistemul WBS;-)Da ASF e cu NEA Dracula ocupat si nu stie daca el e propetaru castelului din Carpati fiindca nu a prezentat cadastrul:-) 

    Pai evolutia SNP spre deosebire de celelalte companii similare din Ungaria Polonia sau chiar mama OMV a fost influentata de FP si nu de piata. Cine cumpara SNP cand stie ca FP sta cu basculanta sa verse la preturi de nimic? Sigur ca n-avem nici lichiditate si din cauza asta pretul s-a dus jos. FP e in lichidare si abia asteapta listarea Hidroelectrica sa inceapa sa dea si din aia. Asta e administrarea lui Franklin, sell all. Cea mai simpla strategie de fond. Oricum 2100 e nivel suport putin probabil sa vedem scaderi sub nivelul asta.

    1. ca sa Il scoata pentru ca trebuia modificat capitalul social in 2013.Cat poate sa fie de intelepta doamna Gheorghe sa vanda pana nu dispare anul 2012 din contabilitate pentru a nu publica minciuna ordinara ca nu a fost modificat capitalul social. Si asta avand Goldman Sachs International UNLIMITED COMPANY aparand PE prima pagina a prospectului.Asa ceva poate fi numit doar intelepciune din partea Erste...

    Trebuie sa te numesti FT sa vinzi asa prost !

    Ce investitii si ce a mai vandut FT de la FP:

    A vandut Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Petrom si ce a cumparat ALRO, ERSTE, Nuclearelectrica si FP bineinteles pentru reducerea discountului. Nici nu trebuie sa calculezi ce "bine" a admnistrat portofoliul. 

    1. Bani dați degeaba pe administrare!

      el nu apare de la 1 aprilie 2016 in nicio structura administrative FT care are legatura cu FP. E un simply mancator de fursecuri la Aga si Agea. Penteu efortul depus Mr. Koniecny a fost titularizat sef PE vista, arata timp cat e Templeton la butoane. Deci egal ca firma e din Londra, Luxemboug, Insulele Virgile, Bahamas, Delaware, Chisinau sau Bucuresti , Gregor is the one and only. Daca n-Ai stiut afli acum. Asa ca Te rog Sa I Te adresezi cu Luminatia Voastra...

    Ultima menevra cu SNP -PETROM, se doreste *intentionat, falimentarea romanilor care au cazut in plasa, au investit in actiunile SNP- PETROM*. O alta marsavie a *burduhanosilor straini* care ii va afecta pe romanii care au* avut, prosteste incredere in invetitia bursiera pe actiunile SNP*. Nimic nou *pe cerul vopsit mizerabil in GRI de *puslamalele straine* care ii devalizeaza prin orice mijloace pe romani.

    Cititi si analizati *toate marsaviiloe si mega-escrocheriille folosite de burduhaniosii vestici* si ve-ti vedea cum sia-u acumulat averile. Orice metoda, lipsa de orice scrupule, falimentare, minciuna, manevrele murdare,... TOT, numai sa se imbogateasca EI. Ceea ce se intampla acum nu-i nici o noutate, doar cei care au primit *drepturile initiale prin FP si cei care au avut incredere sa investeasca in SNP* au fost si vior fi *smenuiti fara scrupule* de *burduhanosii care conduc atat FP cat si SNP, adevarati *escroci de prima clasa*..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb