Cum şi-au dat mâna

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 25 noiembrie 2009

Crin Antonescu ar putea să-l însoţească în campania electorală pe Mircea Geoană

UDMR a semnat un acord cu PNL şi urmează să discute cu social-democraţii pentru susţinerea lui Geoană

Liberalii şi-au asumat, ieri, angajamentul că îl vor susţine pe Mircea Geoană, candidatul PSD la preşedinţie în turul al doilea al alegerilor ce va avea loc pe 6 decembrie.

În schimbul susţinerii politice, liberalii cer, în primul rând, formarea unei majorităţi parlamentare cu PSD pentru susţinerea unui guvern condus de Klaus Johannis, proiect la care ar dori să participe şi udemeriştii lui Marko Bela.

Liberalii vor mai negocia, prin Ludovic Orban, cu social-democraţii şi un program anti-criză, precum şi principii ce ţin de stabilitatea politică, reformarea clasei politice şi o bună guvernare. O temă pe care liberalii ar urma să o negocieze cu social-democraţii este păstrarea sau reducerea cotei unice de impozitare şi micşorarea contribuţiei la asigurările sociale, iar potrivit liberalilor, ultimul cuvânt în acest sens ar urma să îl aibă Klaus Johannis.

Decizia peneliştilor a fost luată ieri, cu unanimitate, în Biroul Politic Central al partidului (n.r. care a adoptat o hotărâre în acest sens) şi a fost validată de Comitetul Executiv Naţional şi în Delegaţia Permanentă a PNL.

Cu toate că preşedintele PNL, Crin Antonescu, a ţinut să precizeze că "nimeni n-a discutat şi nu va discuta până la momentul potrivit despre funcţii, despre ministere, despre persoane", în teritoriu, liderii PNL deja jubilează şi se gândesc la marea împărţeală.

Spre exemplu, la Gorj, liberalii gorjeni acceptă să colaboreze cu social-democraţii, dar cu condiţia ca ei să preia conducerea Prefecturii, a unui complex energetic şi a unei agenţii guvernamentale. Crin Antonescu a mai precizat că ar putea să-l însoţească în campania electorală pe Mircea Geoană şi a subliniat că va avea un rol activ, justificând că Traian Băsescu face afirmaţii defăimătoare la adresa sa, care necesită justificare în faţa propriului său electorat.

PSD, de acord cu Johannis

La rândul lor, social-democraţii au convocat şi iei, ieri, Consiliul Executiv Naţional al partidului şi au validat constituirea unei majorităţi cu liberalii pentru susţinerea unui guvern condus de Klaus Johannis.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, ieri, înaintea reuniunii Comitetului Executiv Naţional, că social-democraţii şi liberalii vor realiza o formulă de guvernare stabilă, care va reprezenta o alternativă pozitivă la perioada de haos din prezent. Un argument pentru susţinerea lui Johannis este, potrivit lui Năstase, şi faptul că acesta nu este liberal: "Cred că votând pentru un proiect Iohannis nu suntem liberali".

Adrian Năstase a mai apreciat că între PSD şi PNL va trebui să existe un compromis între programele politice care să se concretizeze într-un program cu elemente social-democrate şi elemente liberale.

La rândul său, vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că, în cadrul Comitetul Executiv Naţional al partidului, s-a luat decizia ca, până la 6 decembrie, să nu se poarte niciun fel de discuţii privind portofoliile în viitoarea guvernare, deoarece, prioritar, este câştigarea alegerilor.

"Oricine vorbeşte de ministere, de funcţii şi de alte lucruri o face împotriva mandatului dat de PSD", a declarat Ponta, potrivit NewsIn.

UDMR ar putea să-l susţină pe Geoană

Tot ieri, o delegaţie a PNL a negociat şi semnat cu UDMR un acord politic între cele două formaţiuni care prevede, printre altele, susţinerea unui candidat unic în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi un guvern condus de Klaus Johannis.

"Consiliul Permanent al UDMR susţine încheierea unui acord cu PNL privind o colaborare sau cooperare cât mai strânsă, o consultare permanentă privind actuala perioadă politică atât în ceea ce priveşte turul II al prezidenţialelor, cât şi în ceea ce priveşte formarea unui nou Guvern şi a unei majorităţi parlamentare care să susţină viitorul Guvern", a declarat liderul UDMR. Marko Bela a mai precizat că UDMR are un trecut negativ, cât şi unul pozitiv cu toate partidele politice parlamentare, singura excepţie fiind cu PNL, partid cu care a avut o colaborare ireproşabilă. "Avem ce reproşa atât PD- L, cât şi PSD, dar în acest moment, la urma urmei, suntem compatibili cu toate formaţiunile din Parlament", a încheiat liderul Uniunii.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Sunt liberal in gandire dar pe 6 decembrie voi vota cu Geoana, din cauza unor alegatori turmentati..

    1. Nu te impopotona singur; nu esti nici analist, nici important !

      Cu simple afirmatii nu esti, n-ai cum sa fi important, cu atat mai mult cu astfel de informatii. 

    Imaginati-va urmatoarea scena:

    Dezbateri Basescu vs.Geoana,  

    -sustinatorii lui Basescu, aceiasi portocalii! 

    - sustinatorii lui Geoana :Djuvara langa Vanghelie, Stavarache langa Hrebe.,Mircea Diaconu langa Aura Vasile,L.Orban alaturi de Oana Mizil si Crin Antonescu langa I.Iliescu (pentru ca s-au mai intalnit si in perioada "golaniadei").

    Iar daca printre portocalii se afla Elena Udrea , nu trebuie sa lipseasca Ana Brichal de langa Geoana!!! 

    1. Imagineaza-ti urmatoarea scena M :Basescu pierde alegerile! Geoana le castiga!

      Si eueram tentat sa cochetez cu liberalii- cu doctrina liberala ; dar cand vezi ca cel care a folosit slogaul < Romania bunului simt> ptr. ca imediat ce se vede debarcat, uitand de bunul simt ( se pare ca nu l-a avut niciodata ) sa se agate de ciolan pupandu-i undeva pe cei din cealalta extremitate a ideologiei liberale; asta este prea de tot !. 

      Cu astfel de atitudine Antonescu si dupa el liberalii, nu fac decat sa intineze idealurile pentru care au luptat si facut temnita inaintasii liberali si sa compromita, urat de tot partidul. 

      Tin minte ca la un moment dat "bunu" Quintus il lauda pe Antonescu; ar fi de asteptat ca acum, macar sa-si dea cu parerea, ca sa vedem si noi daca este acelasi sau l-au ciumat tinerii liberali.

      Unde iti este bunul simt Antonescule ( pardon TRADATORULE) ?? 

      ...care au murit degeaba pt niste romani turmentati care si-au gasit sa trimita in finala 2 comunisti, cum ramane dle Anonim ?

      Adevarat, dar daca facem acuze, ne putem cosidera toti ca fiind "turmentati" si atunci cu atat mai mult ar trebui sa luam atitudine, sa facem front comun macar in ceasul al 12-lea; sa-i stopam pe farsori; eu asta si ziceam, ca nu se poate permite unui cameleon ca Antonescu sa-si bata joc de idealurile si doctrina liberala, aliindu-se cu IUDA.

      CARE AR FI DIFERENTA INTRE MARTIRII REVOLUTIEI SI MARTIRII LIBERALI ? 

      ...in cazul liberalilor. In fata unei dileme, o alegeam pe cea mai putin daunatoare pt tara. Iar daca liberalii pot sa revina la putere cu PSD-ul, sa nu uitam ca Guvernarea Tariceanu a fost cea mai buna post revolutionara, atunci mergem din nou pe varianta asta. Dar in nici un caz pe mana PDLului un partid de profitori de cea mai joasa spetza.

    Imaginativa urmatoarea scena : vine geoana si vintu ia toate resursele minerale din ardeal, voiculescu ia toata sarea din munti, patriciu ia tot petrolul din marea neagra, hrebenciuc+nastase iau fondurile europene, iar romanii iau ...pe la colt de strada.

    Imaginativa urmatoarea scena : vine geoana si vintu ia toate resursele minerale din ardeal, voiculescu ia toata sarea din munti, patriciu ia tot petrolul din marea neagra, hrebenciuc+nastase iau fondurile europene, iar romanii iau ...pe la colt de strada.

    1. ...decat sa le ia doar Basescu.

      Base pierde alegerile, iar PD-L se debaraseaza de el. Iar L-ul din PD-L se intoarce inapoi la PNL, iar PD va ramane un partid de 2%

      Pentru ca mi-am imaginat ca o sa castige geoana, pentru ca m-a dezamagit Crin, imi iau familia si plec DEFINITIV, spre o tara unde dreapta o sa fie dreapta si stanga o sa fie stanga!O sa lipsesc de la micii si berea lui Vanghelie si la pomana lui de "vanghelion" (la care nu am fost niciodata)dar este sub demnitatea mea sa raman intr-o tara in care papusarii si fripturistii sunt la carma!Indiferent de culoarea lor politica.Douazeci de ani de reprimari si sperante mi-au fost DESTUL! GATA!

      Ba nu, stai acasa si lupta ! caracatita trebuie rapusa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb