Cum vor influenţa schimbările indicilor BVB reputaţia pieţei româneşti?

A.D.
Piaţa de Capital / 28 octombrie 2024

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Peisajul pieţei de capital din România a înregistrat o schimbare notabilă începând cu 5 septembrie, cand au fost revizuiţi indicii Bursei de Valori Bucureşti, BET. Aceste ajustări reflectă dinamica evolutivă a pieţei, cu implicaţii semnificative asupra sentimentului investitorilor şi lichidităţii la nivel regional.

Potrivit unui comunicat primit la redacţie, principala schimbare care a afectat indicii BET, BET-TR şi BET-TRN a fost excluderea acţiunilor Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Conpet (COTE) din indicii de referinţă principali, în favoarea includerii Antibiotice Iaşi (ATB) şi Premier Energy Group (PE). Această schimbare în componenţa indicilor subliniază atractivitatea în creştere a pieţei de capital româneşti, unde activitatea crescută de IPO-uri a intensificat competitivitatea între companii pentru a îndeplini criteriile Bursei de Valori Bucureşti pentru statutul de companie "blue chip" - lichiditate solidă şi capitalizare de piaţă semnificativă.

Până în prezent, anunţul includerii celor două noi companii a avut un impact asupra celor patru emitenţi afectaţi de revizuirea indicilor, arată analiza InterCapital.

În perioada 6 septembrie - 25 octombrie 2024, acţiunile au prezentat performanţe divergente: Antibiotice a crescut cu 6,2% şi Premier Energy cu 1,8%, în timp ce Conpet şi BVB

au înregistrat scăderi de 7,9%, respectiv 14,8%. Modificările au intrat oficial în vigoare pe 23 septembrie 2024. De la includere, Antibiotice a înregistrat o scădere uşoară de 1,3%, în timp ce Premier Energy a scăzut cu 6,1%. De cealaltă parte, Conpet a înregistrat o creştere de 5,8%, iar BVB a rămas stabilă.

Această performanţă variată a acţiunilor pe o perioadă relativ scurtă sugerează că, deşi includerea în indicele BET iniţial conduce la intrări sau ieşiri de capital, ajustările ulterioare ale pieţei sunt mai strâns legate de fundamentele fiecărei companii şi aşteptările investitorilor.

Performanţele contrastante evidenţiază sensibilitatea pieţei la schimbările în componenţa indicilor.

Înlocuirea unor companii bine stabilite, precum Conpet şi BVB, cu o firmă orientată spre creştere, precum Premier Energy, şi o companie din industria farmaceutică, Antibiotice, marchează o evoluţie semnificativă pentru indicele BET. În ultimii opt ani, numărul de companii din BET s-a extins de la 10 în 2016 la 20, atingând acest prag în martie 2022, odată cu includerea Aquila, care a fost a 20-a companie inclusă în BET. Pe măsură ce piaţa se adaptează la aceste schimbări, este de aşteptat să apară volatilitatea, întrucât fondurile care urmăresc indicele îşi realiniază portofoliile.

Evoluţia acestor patru acţiuni ar trebui privită în contextul mai larg al ultimului an. De la IPO-ul din mai, preţul acţiunii Premier Energy a crescut cu 2,9%, iar până în prezent în 2024, Antibiotice a înregistrat o creştere de 122,2%, indicând un sentiment puternic al pieţei faţă de această acţiune. Pe de altă parte, Conpet a scăzut cu 5,6% de la începutul anului, în timp ce preţul acţiunilor operatorului pieţei, Bursa de Valori Bucureşti, a scăzut cu 17,8%. Acest lucru ar putea indica preferinţa pieţei pentru acţiuni de creştere şi un apetit redus pentru acţiuni tradiţionale axate pe dividende, pe fondul dinamicii schimbătoare a pieţei.

Este de urmarit cum va afecta această schimbare fundamentul investiţional al indicelui BET-TRN.

Antibiotice, cu un raport P/E de 22,5 şi un EV/EBITDA de 16,0, se remarcă prin evaluări mai ridicate, sugerând aşteptări ale investitorilor de îmbunătăţire a performanţei financiare viitoare. Premier Energy, cu un raport P/E de 10,8 şi un EV/EBITDA de 14,9, reflectă o propunere de valoare diferită. Randamentele dividendelor oferă informaţii suplimentare: randamentul dividendului Antibiotice în 2024 a fost de 2,7%, în timp ce Premier Energy, fiind listată recent, nu a distribuit încă dividende, dar s-a angajat în prospectul IPO să facă acest lucru. Conpet, pe de altă parte, oferă un randament ridicat al dividendului de 9,1%, indicativ al unei strategii distincte şi al unui echilibru risc-recompensă diferit. Randamentul BVB pentru 2024 este aliniat cu cel al Antibiotice, de 2,7%. Per ansamblu, este clar că acţiunea Conpet se număra printre acţiunile cu cele mai mari dividende, iar cu Premier Energy probabil concentrându-se pe investiţii semnificative, mai degrabă decât pe egalarea randamentelor ridicate ale Conpet, ar putea exista uşoare ajustări la nivelul randamentelor totale oferite de cei doi noi intraţi, comparativ cu foştii membri ai indicilor.

În contextul mai larg al indicelui BET-TRN, ajustarea randamentului total al dividendelor este puţin probabil să fie drastică, întrucât această schimbare implică doar două companii din 20, echilibrând aşteptările privind randamentul cu perspectivele de apreciere a capitalului.

Dintr-o perspectivă mai amplă, dinamica acţiunilor plătitoare de dividende continuă să joace un rol crucial în regiune. Dividendele reinvestite au fost un motor major al randamentelor totale, în special pe piaţa românească, unde au depăşit semnificativ randamentele simple generate din creşterea preţului acţiunilor, din 2014 încoace. Analiza randamentului evoluţiei indicelui din ultimii 10 ani arată că 146% din randament a fost generat de aprecierea preţului emitenţilor BET-TRN, şi alte 239% din dividendele reinvestite. Aceasta înseamnă că dividendele reinvestite au depăşit randamentele doar din aprecierea preţurilor şi demonstrează importanţa dividendelor pentru piaţa de capital din România. Întotdeauna să se ia în considerare randamentele totale, deoarece acestea pot fi semnificativ diferite. Până acum în 2024, indicele BET-TRN, aşa cum este reflectat de ETF-ul InterCapital Asset Management tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti, a înregistrat o creştere de 12,5% la nivel de preţ, în timp ce o creştere suplimentară de 7% a fost generată de dividendele reinvestite.

În contextul randamentelor dividendelor din ultimul deceniu, 2024 se situează pe locul patru, în prezent la 7%, calculat în euro. Excluzând randamentul excepţional al dividendului din 2023 de 23%, generat de plata dividendului unic de la Fondul Proprietatea ca urmare a IPO-ului Hidroelectrica, cel mai mare randament a fost în 2019, la 11,4%, urmat de 2018 la 9,2% şi 2022 la 8,4%. Pe măsură ce anul progresează, există cel puţin două companii - Sphera Franchise Group şi One United Properties - care vor plăti dividende suplimentare, cu randamente anticipate de aproximativ 2,6% şi respectiv 2%.

Pentru investitorii care consideră investiţiile la Bursa de Valori Bucureşti, în special pentru randamentele atractive ale dividendelor, este esenţial să recunoască variabilitatea randamentelor de-a lungul anilor.

Media pe 11 ani, incluzând anul 2024 până în prezent, este la un procent atractiv de 6,8%. Chiar şi cu rezultatele financiare mixte înregistrate până acum în 2024 de companiile incluse în indicele BET-TRN, la InterCapital Asset Management, specialiştii InterCapital Asset Management, previzionează că nivelurile dividendelor vor rămâne stabile în 2025.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Din lac in puț reprezintă includerea spălătoriei de bani - Premier Energy - in indice.

    Mai bine bagau ONE United, o firna de succes, pe acelasi tipar de business, tot acolo ajungeau 

    Deci, după voi, Premier Energy e o companie cu "lichifitate solidă"... Nimic mai fals !

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb