"Cumpără pe zvon şi vinde pe ştire" la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2019

"Cumpără pe zvon şi vinde pe ştire" la BVB

Brokerii: "Instabilitatea legislativă lasă urme printre investitorii de la bursa noastră, fapt ce este taxat ca atare în piaţă"

După o perioadă de mai bine de trei luni în care au fost ţinuţi sub asediu de informaţiile venite dinspre Guvern privind măsurile din Ordonanţa de Urgenţă 114, cu impact major asupra celor mai importante domenii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi asupra pieţei în ansamblu, investitorii de la BVB au avut pe masă, la finele săptămânii trecute, câteva elemente concrete în funcţie de care să îşi ghideze deciziile, în condiţiile în care Guvernul a adoptat, la finele săptămânii trecute, Ordonanţa prin care a mai amorţit din severitatea prevederilor şoc inlcuse în OUG 114, cele mai importante modificări fiind aplicate sectorelor bancar şi energetic, în jurul cărora practic pivotează activitatea bursei noastre.

A fost un eveniment care a venit parcă ca o confirmare a dictonului "Cumpără pe zvon şi vinde pe ştire" în condiţiile în care, de la începutul lunii februarie şi până cu o zi înainte de confirmarea oficială privind adoptarea măsurilor de modificare a OUG 114, indicele BET a trasat un raliu de 1.770 de puncte (echivalentul unei creşteri de 16,83%), parcurs alimentat parţial şi de zvonurile şi informaţiile neoficiale legate de îndulcirea prevederilor din Ordonanţă pentru ca, în chiar ziua apariţiei anunţului oficial din partea Guvernului, BET să coboare cu 49,5 puncte, echivalentul unei scăderi de 0,61%.

Referitor la modificările apărute la finele săptămânii trecute, chiar dacă reprezintă o ameliorare faţă de forma iniţială a prevederilor din Ordonanţă, brokerii activi în piaţa noastră de capital au subliniat că, instabilitatea legis­lativă din ultima perioadă lasă urme printre investitorii de la bursa noastră, fapt ce este taxat ca atare în piaţă.

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Eliminarea plafonării preţului de vânzare a gazelor din producţia internă la 68 lei/MWh pentru consumatorii industriali, poate fi catalogată drept o gură de oxigen pentru producători"

Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Măsurile de modificare a Ordonanţei 114 aprobate astăzi (n.r. vineri) de către Guvern, diminuează influenţa negativă din varianta iniţială adoptată în data de 18 decembrie 2018, ce afecta rezultatele financiare a zece emitenţi din cei şaisprezece prezenţi în indicele BET şi de asemenea, cele mai importante sectoare reprezentate la bursa de la Bucureşti. Diminuarea taxei aplicată activelor bancare de la 1,2% la 0,4%, concomitent cu reducerea ariei de aplicabilitate a acestei taxe, în sensul restrângerii categoriilor de active financiare care intră în calculul bazei impozabile, reprezintă o veste bună pentru operatorii bancari din punct de vedere al diminuării presiunii fiscale".

În ceea ce priveşte companiile din domeniul energetic, Ovidiu Dumitrescu ne-a transmis că, eliminarea plafonării preţului de vânzare a gazelor din producţia internă la 68 lei/MWh pentru consumatorii industriali, poate fi catalogată drept o gură serioasă de oxigen pentru producătorii de gaze naturale, având în vedere că aproximativ 74% din consumul naţional este realizat de consumatorii industriali.

"Astfel, se poate reduce din impactul negativ al păstrării deciziei de plafonare a preţului de vânzare a gazelor naturale către consumatorii casnici, coroborată cu o potenţială scădere a cererii de gaze naturale, dată de un mediu economic local şi regional caracterizat de incertitudine", a spus Ovidiu Dumitrescu.

Simion Tihon, Prime Transaction: "O ameliorare a măsurilor din OUG 114 era aşteptată şi, cel mai probabil, inclusă deja în preţurile de tranzacţionare"

La rândul său, Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, ne-a declarat: "Prin modificările aprobate astăzi (n.r. vineri), Guvernul a mai îmblânzit măsurile din OUG 114, în special în cazul sectorului bancar. Practic, noile taxe sunt mai mici însă, până la urmă, tot sunt taxe noi. Astfel, sectoarele vizate de Ordonanţă vor fi afectate în continuare, însă într-o măsură mai mică. În altă ordine de idei, o corecţie a OUG 114 era aşteptată şi, cel mai probabil, inclusă deja în preţurile de tranzacţionare. Prin modificările făcute, efectele negative ale OUG 114 au fost diminuate, însă instabilitatea legislativă nu are cum să nu lase urme".

Marcel Murgoci, Estinvest: "Investitorii percep actualul Guvern ca generator de instabilitate legislativă, fapt ce este taxat ca atare în piaţă "

Şi Marcel Murgoci, director de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest este de părere că măsurile propuse reprezintă o îmbunătăţire faţă de cele iniţiale.

Brokerul ne-a transmis: "În domeniul bancar, este clar că situaţia este mult ameliorată faţă de cea care se contura în decembrie anul trecut. Şi pentru zona de energie lucrurile s-au mai lămurit. Vedem că plafonarea preţului la 68 lei/MWh se va aplica doar consumatorilor casnici. Probabil, astfel s-a încercat evitarea unui eventual infringement din partea Comisiei Europene, pe ceea ce ar fi putut să fie considerat ajutor de stat. Dar totuşi încă sunt o serie de lucruri rămase neelucidate. De pildă, nu este încă clar dacă plafonarea preţului la gaze va intra sau nu în vigoare de la 1 aprilie".

Directorul de la Estinvest a subliniat că şi în cazul fondurilor de pensii Pilon II lucrurile s-au mai atenuat, în condiţiile în care, potrivit domniei sale, parcă există un pas înapoi făcut de Guvern în privinţa măsurilor din acest domeniu.

"Ce se ştie până acum este că s-a amânat aplicarea cerinţei de majorare de capital a administratorilor de fonduri, dar obligaţia rămâne", a spus brokerul, adăugând: "Totuşi, în continuare încă sunt neclarităţi legate de măsurile din această Ordonanţă, context în care optimismul din piaţă este moderat (n.r. vineri la ora 14). Probabil că exis­tă temeri legate de faptul că oricând ar putea apărea alte modificări. Din păcate, investitorii percep actualul Guvern ca generator de instabilitate legislativă fapt ce este taxat ca atare în piaţă".

Brokerii: "Randamentul dividendelor şi rezultatele pentru primul trimestru - principalele repere pentru investitori, pe termen scurt"

Legat de perspectivele preţurilor principalelor acţiuni de la BVB pentru următoarele două - trei luni, Simion Tihon de la Prime Transaction ne-a spus: "Pe termen scurt, evoluţia emitenţilor din BET cred că va fi dictată de randamentul dividendului şi de aşteptările privind dinamica rezultatelor financiare. Probabil că volatilitatea se va diminua, iar reacţiile vor fi determinate mai mult de factorii fundamentali. Ulterior datelor de înregistrare, probabil, piaţa va avea o perioada apatică, specifică sezonului estival, însă asta în condiţiile în care nu apar noi modificări legislative interne sau derapaje ale pieţelor internaţionale".

În opinia lui Marcel Murgoci de la Estinvest, pentru perioada următoare, investitorii trebuie să fie atenţi, în primul rând, la elemente de ordin legislativ, cu impact asupra emitenţilor cotaţi la BVB.

"Apoi, sigur că vor avea în vedere (n.r. investitorii) dividendele anunţate, care oferă randamente mult mai mari în comparaţie cu dobânzile bancare sau cu investiţiile în alte active", a spus directorul de la Estinvest, care a conchis:

"Un alt element important, este dat de rezultatele pentru primul trimestru pe care le vor raporta companiile la sfârşitul lunii viitoare - începutul lui mai, când se va vedea efectiv care este impactul măsurilor din OUG asupra emitenţilor, precum şi cum demarează aceştia din punct de vedere financiar în 2019. Deocamdată, sunt câteva companii care şi-au publicat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, iar rezultatele preconizate sunt în scădere".

La rândul său, Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville a precizat: "Având în vedere discuţille din ultima perioadă pe marginea posibilităţii amendării OUG 114 şi reacţia pieţei de astăzi (n.r. vineri), considerăm că investitorii anticipau o posibilă modificare a Ordonanţei. De asemenea, ţinând cont că piaţa locală de capital tinde să fie puternic influenţată de dinamica dividendelor, există şanse ca evoluţia în această perioadă a anului să replice dinamica «cum-dividend - ex-dividend» a anilor trecuţi".

Sunt afirmaţii care vin în condiţiile în care propunerile privind repartizarea profitului obţinut anul trecut de principalele companii listate la BVB oferă şi în acest an tabloul unei pieţe cu dividende generoase, confirmând o caracteristică importantă a bursei noas­tre care s-a evidenţiat, în ultimul timp, prin randamente mari ale dividendelor, printre cele mai mari din lume.

În plus, în acest an, randamentul dividendelor este, în cazul unor emitenţi, mai ridicat decât cel din 2018, ca urmare a cotaţiilor mai scăzute a acţiunilor, situaţie apărută în urma căderii declanşate chiar de măsurile din Ordonanţa 114.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. indicele BET a scazut cu putin timp inainte de inchiderea sedinteide tranzactionare de vineri datorita votului negativ pentru Brexit dat pentru a treia oara in Parlamentul Britanic.Sedinta de Guvern la noi a inceput la ora 8 dimineata si s-a aflat in piata destul de repede forma finala a ordonantei 114,care nu a influentat negativ BET-ul vineri.

    impactul efectiv sau adevarat nu se va vedea in raportarile din luna mai pe care le prezinta companiile,deoarece mai este termenul raportarilor aferente trimestrului unu, cand nu era in vigoare ordonata,probabil efectele se vor simti in trimestrul urmator odata cu intrarea in vigoare a OUG. 

    Bursa de actiuni poate exista doar în economia capitalista. Ordonanta 114 contine 100% masuri(articole) comuniste. Asta e problema.

    1. Cei care se hranesc cu sloganuri nu trebuie sa se apropie de bursa. Aici e o paine de mancat doar pentru cei care gândesc cu capul lor. TFL-istii rumegatori de sloganuri ar face bine sa se abtina. Sau, daca vor neaparat sa cotizeze, pot sa incerce. ”Cei ce intrati aici, lasati orice speranta”

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb