CURAJ, DESPRE DOCTORATE: "Jocurile politice au făcut mult rău învăţământului românesc"

Adina Lateş
Politică / 14 februarie 2016

Actualizare 16:20 Noi reguli pentru doctorate în Hotărârea de Guvern lansată în dezbatere publică

Acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţia universităţilor, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor va fi instanţă de apel, iar ministrul nu va putea "ocoli" retragerea unui titlu, conform Hotărârii de Guvern privind doctoratele, care a intrat, duminică, în dezbatere.

Hotărârea de Guvern, care schimbă regulille şcolilor doctorale, prevede că acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţiile instituţiei organizatoare, adică a universităţilor, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare va fi instanţă de apel. De asemenea, ministrul a anunţat că toate şcolile doctorale vor trece în perioada imediat următoare printr-un proces de evaluare internaţională.

"De acum înainte, acordarea şi retragerea vor fi în atribuţia instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctorale îşi asumă responsabilitatea privind calitatea şi integritatea şi ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, dacă acest lucru era clar!", a declarat ministrul Adrian Curaj, potrivit Mediafax.

Totodată, miniştrii Educaţiei nu vor putea "ocoli" retragerea unui titlu de doctor odată ce rectorul universităţii în cauză a semnat decizia, care a fost avizată şi de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

"Clarificările actuale sunt foarte directe, soluţia pe care o propunem este una aplicabilă la absolut toate situaţiile. Universitatea va analiza, rectorul va semna, va înainta la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, iar acesta va aviza conform. Ministrul va emite, nu va putea să ocolească pentru că eu vreau ca ceea ce am propus să treacă dincolo de mandatul meu", a declarat ministrul Educaţiei.

Potrivit Hotărârii de Guvern, în momentul finalizării tezei de doctorat, rezumatul acesteia este publicat pe site-ul universităţii sau, după caz, al Academiei Române şi poate fi consultat public după emiterea dispoziţiei de numire a comisiei de susţinere. Teza în format tipărit poate fi consultată la biblioteca universităţii sau, după caz, a Academiei Române cu cel puţin 20 de zile înainte de data fixată pentru susţinerea publică.

Dacă doctorandul nu optează pentru publicarea distinctă a tezei, forma digitală este făcută publică şi va putea fi accesată liber pe platforma naţională după emiterea dispoziţiei de acordare a titlului de doctor.Tezei i se va atribui o licenţă de protecţie a dreptului de autor. Dacă doctorandul optează pentru publicarea distinctă a tezei de doctorat, el primeşte un termen de graţie de maximum trei ani pentru realizarea acestei publicări.

După expirarea termenului de graţie, în cazul în care nu a fost primită la Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) nicio notificare cu privire la publicarea tezei, documentul în format digital devine liber accesibil pe platforma naţională cu atribuirea unei licenţe de protecţie a dreptului de autor.

După publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligaţia de a notifica Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat asupra acestui fapt şi de a transmite indicaţia bibliografică şi un link la publicaţie, care vor fi făcute apoi publice pe platforma naţională.

(A.L.)

------------------

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a afirmat că, în prezent, legislaţia în domeniul doctoratelor este incoerentă şi haotică, nu a existat suficientă voinţă politică pentru a da mediului universitar un cadru robust şi autonomia necesară iar jocurile politice au făcut mult rău învăţământului românesc, el adăugând că "aşa ceva nu trebuie să continue, s-a încheiat", potrivit Agerpres.

Declaraţia a fost făcută duminică într-o conferinţă de presă, în care ministrul vorbeşte despre lansarea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern privind Codul studiilor universitare de doctorat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb