Cea mai mare bancă din Italia, UniCredit, ia în considerare majorarea capitalului cu 5 miliarde de euro şi vânzarea întregii cote de participare la capitalul băncii poloneze Pekao, conform unei ştiri recente de la Bloomberg.
Pe lângă ieşirea completă din Polonia, noul director executiv al băncii, Jean-Pierre Mustier, evaluează şi posibilitatea vânzării băncii online FinecoBank SpA, după cum au declarat sursele anonime citate de agenţia de ştiri americană, precum şi a unei mari părţi a portofoliului de credite neperformante.
Bloomberg mai arată că eforturile de recapitalizare de până acum au fost îngreunate de structura complexă a băncii, care este prezentă în 17 ţări.
În condiţiile în care BCE cere băncilor de importanţă sistemică din Europa o rată minimă de 10% pentru capitalul de rang I în 2016, rata CT1 a UniCredit a scăzut la 10,5% în T1 2016, de la 10,7% în trimestrul anterior.
UniCredit va publica săptămâna viitoare rezultatele financiare din T2 2016.
În timp ce UniCredit încearcă să găsească surse interne pentru recapitalizare, autorităţile italiene caută resurse financiare pentru un bail-out privat al băncii Monte dei Paschi (BMPS), conform unei ştiri din Financial Times.
Ţinta este atragerea a 5 miliarde de euro, astfel încât să fie evitată naţionalizarea, după cum au declarat surse oficiale europene.
Alte surse, implicate direct în negocieri, au declarat că se doreşte anunţarea "salvării" BMPS înainte de publicarea rezultatelor testelor de stres la sfârşitul săptămânii.
Planul de recapitalizare include transferarea unor credite neperformante din portofoliul BMPS către un vehicul investiţional special, unde vor fi securitizate. Tranşele cele mai riscante vor fi preluate de acţionari, iar tranşele mai puţin riscante (n.a. tranşa "mezanin") de fondul Atlas, ale cărui resurse vor fi suplimentate cu 160 de milioane de euro, prin contribuţii de la UniCredit şi Intesa Sanpaolo.
Pentru atragerea resurselor necesare fondului privat de bail-out, autorităţile italiene au apelat şi la băncile străine de pe piaţa internă, conform unei ştiri Reuters. "Am fost contactaţi, dar în contextul apelului general către toate băncile străine", a declarat Marzio Perrelli, directorul executiv al subsidiarei HSBC din Italia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2016, 18:08)
De ce nu e in faliment ca Carpatica?