Cursul de schimb a urcat la maximul ultimelor opt săptămâni

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2009

Cursul de schimb a urcat la maximul ultimelor opt săptămâni

Un euro este cotat cu 4,2325 lei

Cea mai mare provocare pentru români, oameni de afaceri sau bancheri, îşi face din nou simţită prezenţa, cursul de schimb urcând încet, dar sigur.

Banca Naţională a României a anunţat, ieri, un curs de referinţă valabil astăzi de 4,2325 lei/euro, maximul ultimelor opt săptămâni, cu 0,04% mai ridicat decât cel anunţat marţi, după ce, în ultima perioadă, cursul a încercat să se menţină sub 4,2 lei/euro. Pe piaţa interbancară, cursul s-a situat între 4,23 şi 4,24 lei pentru un euro, însă piaţa a fost uşor apatică.

Ultima oară când Banca Naţională a mai afişat un curs mai ridicat decât acesta a fost pe 24 aprilie, când un euro era cotat cu 4,2380 lei/euro.

De atunci, leul a câştigat teren în faţa monedei europene pe fondul optimismului generat de acordul de finanţare externă pe care ţara noastră la încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Ultima prognoză pe cursul de schimb a fost făcută de analiştii ING Bank România care susţin că moneda naţională se va deprecia în următoarele şase luni, iar euro va ajunge să fie cotat cu 4,5 lei, ulterior urmând să recupereze teren.

Pe de altă parte, alţi analişti susţin că evoluţia leului este foarte greu de anticipat pentru că Banca Naţională a României are posibilitatea de a interveni în piaţă în orice moment, influenţând traiectoria cursului de schimb.

De asemenea, la sfârşitul acestei luni, Consiliul de Administraţie al BNR se va întruni la o nouă şedinţă de politică monetară în care, cel mai probabil, va continua reducerea dobânzii cheie. Economiştii români sunt de părere că Banca Centrală trebuie să fie foarte prudentă în procesul de relaxare a ploticii monetare din cauză că, din dorinţa de a ajuta economia, ar putea pune în pericol cursul de schimb.

Finalul anului trecut a surprins cursul de schimb la un nivel de 3,9852 lei pentru un euro, iar noul an a venit ca un şoc pentru toată lumea din cauză că Banca Naţională anunţa, pe 5 ianuarie, un curs de referinţă ce trecea de pragul psihologic de 4 lei/euro. De atunci, cursul nu a mai scăzut sub 4 lei pentru un euro.

În prima lună a acestui an, cursul de schimb a urcat până la un maxim istoric de 4,3127 lei/euro, atins pe 22 ianuarie, după care au urmat atât şedinţe de apreciere, cât şi de depreciere.

Pe 10 aprilie, un euro putea fi cumpărat cu 4,1189 lei conform cotaşiei BNR, fiind cel mai scăzut nivel al cursului de după deprecierea severă a leului din ianuarie şi februarie. La acel moment populaţia şi chiar şi uni investitori sperau să mai vadă un curs de schimb sub 4 lei/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb