Curtea Constituţională a admis sesizarea preşedintelui Băsescu de neconstituţionalitate a legii uninominalului

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2007

Premierul va propune partidelor dezbateri pe marginea observaţiilor Curţii

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, ieri, că va propune partidelor parlamentare organizarea unor dezbateri privind observaţiile Curţii Constituţionale asupra proiectului de lege privind votul uninominal, pentru ca actul să poată fi modificat conform deciziei Curţii. Premierul a subliniat că trebuie să se ţină cont de decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor articole din Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, dar a subliniat că aşteaptă motivaţia scrisă a Curţii. "Este în interesul celor care doresc ca sistemul de vot uninominal să devină efectiv să analizăm, să facem toate modificările cerute de Curtea Constituţională care bănuiesc că nu sunt pe problema de fond a sistemului de vot, dar sigur că nu vreau să intru în speculaţii, pentru că nu ştiu care este motivaţia.

Trebuie aşteptată motivaţia scrisă a Curţii şi să vedem care sunt articolele considerate neconstituţionale", a spus primul-ministru, subliniind că, potrivit Curţii, nu legea în ansamblul ei este neconstituţională. Curtea Constituţională a admis, ieri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea unor articole din Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului. Potrivit unui comunicat transmis de Curte, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Afirmatia ca lista nationala de rezerva cu candidati prevazute in OG, reprezinta o incalcare a Constitutiei, respectiv a votului direct prevazut in articolul 62 din Constitutia Romaniei, este falsa.

    ARTICOLUL 62 

    "(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale. " 

    Articolele respective se refera la la modul cum isi exercita votul cetateanul, nu la subiectul votului, care poate fi un individ, o lista sau un partid. O lege electorala prin care cetateanul voteaza un partid, este perfect constitutionala, pentru ca votul direct este respectat, desi candidatii nu figureaza pe buletinul de vot.  

    Votul este direct, daca nu este exprimat prin intermediari cu procura sau prin electori, si indirect daca de exemplu Presedintele Romaniei ar fi ales de catre Parlament si nu de catre alegatori.  

    Un exemplu de sistem de vot indirect este in Olanda, unde Membrii Camerei superioare sunt alesi in mod indirect, de catre un corp de electori format din reprezentanţii consiliilor regionale. 

    Definitii din Wikipedia 

    "Direct election is a term describing a system of choosing political officeholders in which the voters directly cast ballots for the person, persons or political party that they desire to see elected. 

    Indirect election is a process in which voters in an election do not actually choose between candidates for an office but rather elect persons who will then make the choice."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb