Limita de deţinere de 1% la societăţile de investiţii financiare este, deocamdată, bătută în cuie după ce Curtea Constituţională a respins, ieri, după trei amânări consecutive, excepţia de neconstituţionalitate pe această temă, ridicată de societatea "Comrimet" Galaţi în octombrie, anul trecut.
După ce drepturile de vot ale "Comrimet" au fost suspendate în cadrul Adunării Generale de la SIF "Oltenia" pe baza prezumţiei de concertare cu omul de afaceri Cătălin Chelu, reprezentanţii companiei gălăţene au decis să ridice excepţia la Curtea Constituţională.
Constituţionalitatea pragului de 1% va reintra în vizorul unei alte instanţe din toamnă, într-un dosar în care Cătălin Chelu atacă, de această dată frontal, legea care îi limitează deţinerile la SIF-uri.
"Pe 10 septembrie, instanţa se va pronunţa asupra unui alt dosar în care Cătălin Chelu contestă limita de 1%, în contextul unei decizii a Adunării Generale a societăţii de investiţii financiare Oltenia care îi suspendă drepturile de vot", a declarat, pentru ziarul Bursa, Cristian Duţescu, reprezentantul legal al "Comrimet" Galaţi.
"Decizia Curţii a survenit după mai multe amânări, situaţie care a sugerat o deliberare îndelungată, dar, sub nicio formă nu pot spune că au fost influenţe externe", a mai spus domnul Duţescu.
Preşedinţii celor cinci SIF-uri s-au pronunţat în nenumărate rânduri împotriva modificării limitei de deţinere la societăţile de investiţii financiare, altfel decât prin decizia expresă a acţionarilor.
• Investitorii aşteaptă o soluţie de la legislativ
Deşi tema a înfierbântat actorii pieţei de ani buni de zile, investitorii susţin că decizia Curţii era previzibilă. Situaţia omului de faceri Cătălin Chelu riscă să se înrăutăţească ca urmare a acestei decizii, în condiţiile în care Curtea susţine că doar deţinerile de până la 1% din SIF-uri sunt legale.
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au închis, ieri, pe verde, cu excepţia titlurilor SIF "Moldova" (SIF2) care au consemnat o depreciere de 0,74%, semn că piaţa a anticipat, în mare parte, decizia Curţii.
"Peste tot în lume există măsuri anti-take-over (împotriva preluărilor ostile). Cătălin Chelu a cumpărat acţiuni la SIF-uri conştient de existenţa acestor limite, chiar de când pragul era de 0,1%", ne-a spus Nicolae Gherguş, preşedintele casei de brokeraj "Confident Invest".
Domnia sa este de părere că aproape toată piaţa favorizează modificarea pragului, însă printr-o hotărâre legislativă.
"Nu am nicio îndoială că şi al doilea demers în instanţă al lui Cătălin Chelu va fi lipsit de reuşită, în condiţiile în care toată lumea doreşte schimbarea limitei de 1%, dar nu aşa. Cred că abordarea normală este cea a iniţiativei în Parlament", a mai spus domnul Gherguş.
"O altă cale pentru modificarea pragului a fost deja demarată în Parlament şi probabil că vor mai exista şi altele", a declarat, pentru ziarul Bursa, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
"Pragul la SIF-uri este o poveste veche ce trebuie lămurită odată pentru că, în prezent, acţionează ca o frână împotriva dezvoltării pieţei", a mai spus domnul Paul.
1. Pragul detinerilor la SIF-uri
(mesaj trimis de MAVA COM în data de 15.07.2009, 16:05)
Pragul detinerilor la SIF-uri este o reminiscenta comunista, ce avea o justificare (slaba) in perioada de proaspata tranzitie de la proprietatea de stat, la cea privata. In situatia actuala, este o aberatie. Cine vrea sa cumpere SIF-urile, sa le cumpere, pe bursa, ca e cinstit si transparent. Pretul la bursa va evolua la o valoare reala, a activelor detinute de SIF-uri.