Curtea Constituţională a invalidat demiterea Preşedintelui Băsescu

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Politică / 22 august 2012

Curtea Constituţională a invalidat demiterea Preşedintelui Băsescu

Crin Antonescu: Băsescu e un preşedinte nelegitim

Ponta: Nu voi accepta ca Băsescu să mai fie şi preşedinte şi prim-ministru

Vasile Blaga: Războiul politic trebuie să înceteze

Plenul Curţii Constituţionale a României (CCR) a hotărât, ieri, cu o majoritate de 6 la 3, că organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie a fost respectată, astfel încât Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua atribuţiile de şef al statului, la Palatul Cotroceni. Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, moment în care interimatul lui Crin Antonescu în funcţia de Preşedinte al ţării, va înceta.

Totodată, Curtea a luat act de un total de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente, cvorumul stabilit de CCR pentru validarea procedurii de demitere a lui Băsescu nefiind întrunit, prezenţa la vot fiind de doar 46,24%.

Hotărârea Curţii va fi citită, astăzi, în cadrul plenului reunit al CCR, conform declaraţiilor preşedintelui instituţiei, Augustin Zegrean.

După citirea deciziei Curţii, aceasta va fi transmisă Parlamentului, care, întrunind condiţii de cvorum, va trebui să ia act de hotărârea respectivă. După ce hotărârea este citită în plenul celor două Camere reunite, aceasta se publică în Monitorul Oficial, iar Preşedintele suspendat îşi reia mandatul de la Cotroceni.

Crin Antonescu: Voi respecta decizia CCR, dar Băsescu este un preşedinte nelegitim

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a avut, ieri, o reacţie puternică împotriva lui Traian Băsescu, comentând că atât el, cât şi PNL vor res-pecta decizia de invalidare a referendumului a Curţii, deşi o consideră nedreaptă pentru că ignoră votul a opt milioane şi jumătate dintre români.

Domnia sa a mai precizat că, în ciuda acetui fapt, PNL consideră că Traian Băsescu nu mai este preşedintele României, sau este un preşedinte ilegitim, pe care liberalii nu îl recunosc.

"Chiar dacă respectăm decizia Curţii Constituţionale şi chiar dacă în baza acestei hotărâri Traian Băsescu va redeveni din punct de vedere legal preşedintele României, pentru noi Traian Băsescu nu mai este preşedinte al României sau e un preşedinte ilegitim, pe care nu îl recunoaştem", a menţionat preşedintele interimar.

Antonescu: Băsescu poate coabita cu Parchetul şi cu CCR

Antonescu a explicat că iniţierea procedurii de suspendare şi referendumul au reprezentat încercarea de tranşare a marii probleme a politicii ţării noastre de astăzi, care este regimul Băsescu: "Nu putem să punem problema coabitării pentru că nu e vorba de coabitare cu Traian Băsescu, ci a acestor 7,5 milioane de români şi aceşti oameni nu mai vor să coaboreze cu Traian Băsescu. Traian Băsescu poate să coabiteze cu Parchetul, cu CCR, cu serviciile de informaţii, cu instanţe internaţionale".

Totodată, Crin Antonescu a anunţat că nu se va retrage din viaţa politică, pentru că "Traian Băsescu a fost demis pe fond" şi că acesta este cel care ar trebui să demisioneze.

"Da, am spus că dacă Traian Băses-cu nu va fi demis, mă voi retrage din politică", a afirmat Antonescu, adăugând că şi-a luat angajamentul demisiei "doar în faţa dorinţei românilor".

Liberalul a continuat declarând că îşi va relua activitatea politică în calitate de preşedinte al PNL şi copreşedinte al USL.

Preşedintele interimar s-a mai declarat surprins de decizia Curţii, după ce săptămâna trecută declara că şansele de revenire a lui Traian Băsescu la Cotroceni sunt "infime", mărturisind că este "dezamăgit şi frustrat".

Ponta: Din 29 iulie, Băsescu este un preşedinte al CCR

Primul-ministru, Victor Ponta, a apreciat, ieri, că, începând din 29 iulie, Traian Băsescu e "un preşedinte ilegitim, un preşedinte al CCR", iar Guvernul trebuie să fie "un Guvern al cetăţenilor români, şi nu un guvern al jocurilor de culise".

"Referendumul a fost legitim, voinţa poporului român e legitimă, voinţa CCR trebuie respectată, dar e foarte clar ca domnul Traian Băsescu va fi, începând cu 29 iulie, un preşedinte ilegitim, un preşedinte al CCR", a adăugat Ponta.

Premierul a menţionat, totuşi, că decizia Curţii Constituţionale va fi res-pectată şi implementată, însă aceasta este "nedreaptă şi împotriva legilor democratice şi a majorităţii absolute a românilor". Domnia sa a precizat că că speră şi îşi doreşte ca decizia Curţii să pună capăt unei crize politice care a făcut rău ţării noastre şi care "va lăsa urme clare în societatea românească". De asemenea, premierul a mai afirmat că nu va mai accepta, în cadrul coabitării, ca Traian Băsescu să fie atât preşedinte cât şi prim-ministru.

Preşedintele PSD şi-a mai exprimat regretul că, împreună cu Crin Antonescu, a acceptat un cvorum de 50% la referendum, pentru că acest prag de participare la vot a fost folosit cu rea credinţă de nişte oameni necinstiţi, el făcând referire la Traian Băsescu şi la şase magistraţi ai Curţii Cons-tituţionale.

Ponta a mai declarat că USL ar agrea ideea unei noi suspendări a Preşedintelui Traian Băsescu.

Premierul propune o reformă constituţională

În urma deciziei Curţii Constituţionale, premierul a mai anunţat că va propune o amplă reformă constituţională astfel încât noua lege fundamentală să prevadă atribuţii mai clare ale instituţiilor, precum şi un sistem de control între puteri şi mijloace.

"Trăgând învăţămintele din această experienţă, care a arătat că în România nu funcţionează regulile democratice, adică voinţa poporului exprimată în mod legal şi instituţional poate fi înfrântă de către un singur om care şi-a construit un sistem de protecţie din instituţii ale statului, voi propune Guvernului, apoi Parlamentului, o amplă reformă constituţională", a afirmat primul ministru, care a precizat că, în noul sistem constituţional, trebuie să fie prevăzute atribuţiuni mai clare ale Legislativului şi Executivului.

"Trebuie să găsim toatre metodele constituţionale, democratice pentru ca pe viitor tragedia produsă poporului român de regimul Traian Băsescu să nu mai poată fi repetată", a explicat domnia sa necesitatea proiectului de reformă constituţională.

Ghişe: Cvorumul nu are temei constituţional

Senatorul PNL, Ioan Ghişe, a comentat, după pronunţarea Curţii Constituţionale pe validitatea referendumului, că Parlamentul ar putea lua alt-fel în considerare decizia CCR.

"Parlamentul poate decide că este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune că demiterea preşedintelui României se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fără a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenţă la vot a 50% plus unu din alegătorii de pe listele permanente", a declarat senatorul liberal, care a adăugat că introducerea obligativităţii cvorumului nu are niciun temei constituţional.

Vasile Blaga: Este timpul ca războiul să înceteze

Preşedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a anunţat, ieri, că PDL va fi dispus să coopereze cu toa-te forţele politice în sprijinul interesului naţional, subliniind că este timpul ca războiul politic să înceteze, iar forţele politice să colaboreze.

"Cerem USL să renunţe în acest moment la metodele de guvernare care au făcut atât de mult rău statului român şi i-au pus la grea încercare pe ro-mâni", a declarat Blaga, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul partidului.

Preşedintele democrat-liberal a mai adăugat că, cel mai probabil, Parlamentul se va reuni joi, pentru citirea hotărârii Curţii în faţa plenului celor două Camere.

Totodată, Vasile Blaga, l-a consolat pe Crin Antonescu, afirmând că poate să înţeleagă faptul că senatorul PNL este foarte supărat, menţionând însă că această supărare nu îi dă dreptul acestuia să instige românii să iasă în stradă.

Liderii PDL: Verdictul CCR a făcut dreptate

Prim-vicepreşedintele PDL, Cris-tian Preda, a declarat, ieri, că salută decizia CCR privind referendumul şi că, în acest moment, toate forţele politice din ţara noastră trebuie să găsească resurse pentru coabitarea politică.

"Decizia CCR decurgea din datele prezentate de BEC la 3 zile după încheierea referendumului; regret că au existat săptămâni de incertitudine care au sporit criza", a mai afirmat Preda, subliniind că, în acest moment, toate forţele politice din ţara noastră trebuie să găsească resurse pentru coabitarea politică.

Întrebat dacă pot coabita Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, prim-vicepreşedintele PDL a comentat: "Cred că trebuie să luăm în serios declaraţiile formale făcute de către preşedinte şi primul ministru referitoare la coabitare şi consider că e în interesul societăţii româneşti să depăşească fracturile care au fost puse în evidenţă în săptămânile recente pentru a reveni la o viaţă politică decentă", adăugând că, în acest moment, coabitarea este unica posibilitate pe care o avem.

În acelaşi sentiment s-a aflat, ieri, şi vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru, care a precizat că verdictul Curţii Constituţionale este îmbucurător, deoarece s-a făcut dreptate faţă de un om împotriva căruia s-a declanşat o procedură de demitere fără suport legal, aceasta reprezentând o victorie a justiţiei.

"Ca de fiecare dată când este vorba despre o decizie a justiţiei în general şi cu atât mai mult când e vorba de o decizie a CCR generală şi obligatorie, orice fel de comentariu pare superfluu", a afirmat vicepreşedintele democrat liberal. Domnia sa a mai adăugat că s-au făcut presiuni asupra membrilor CCR, iar "faptul că legea, raţiunea şi corectitudinea au prevalat este o victorie a justiţiei şi o dovadă că statul de drept şi legea prevalează în România".

Emil Boc: Decizia CCR este legală şi constituţională

Primarul municipiului Cluj-Napoca, fostul prim-ministru Emil Boc, a apreciat că decizia CCR privind referendumul este legală şi constituţională, sperând ca aceasta să ducă la normalizarea vieţii politice din ţara noastră.

"Decizia CCR este legală şi constituţională şi confirmă că în matematică 46,2% nu poa-te fi transformat în 50,1%", a afirmat fostul prim-ministru, adăugând: "Sper ca decizia să pună capăt crizei politice, iar politicienii de la putere care au declanşat iresponsabil acest referendum să fi învăţat din această lecţie, iar principala lor preocupare să fie viaţa de zi cu zi a românilor şi problemele reale ale lor, şi nu cele care să vizeze ambiţiile şi orgoliile politice".

Puiu Haşotti: "Decizia CCR este antinaţională"

Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a declarat, ieri, la sosirea la sediul partidului, că decizia CCR este antinaţională, sugerând că alături de Băsescu ar trebui să coabiteze CCR.

"Este o decizie împotriva realităţii, a cifrelor, antinaţională - de acum încolo, CCR să coabiteze cu Traian Băsescu", a mai precizat Haşotti, adăugând că între USL şi Traian Băsescu nu poate să existe "niciun fel de dialog, de coabitare", iar că prin decizia luată, Curtea a contribuit la adâncirea crizei politice din ţara noastră.

Kelemen Hunor: Băsescu şi Ponta vor trebui să coabiteze

Preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor, a comentat, ieri, că decizia Curţii Constituţionale trebuie acceptată de toţi cetăţenii, iar viaţa politică să intre pe un făgaş normal, fiind responsabilitatea lui Traian Băsescu şi a lui Victor Ponta "să găsească un modus vivendi în aşa fel încât actul guvernării să se îndrepte spre cetăţean".

Astfel, liderul UMDR a precizat că până la alegerile parlamentare din toamnă va trebui să existe o coabitare între preşedintele şi prim-ministru, adăugând că toţi cetăţenii trebuie să accepte hotărârea Curţii: "Noi de fiecare dată am spus că trebuie să respectăm deciziile Curţii Constituţionale, nici acum nu pot să spun altceva decât că toate părţile, toţi cetăţenii trebuie să accepte decizia CC, dată conform legilor în vigoare".

Radu Stroe: Judecătorii CCR, incapabili să se debaraseze de problematica politică

Ministrul delegat pentru Administraţie, liberalul Radu Stroe, a afirmat, ieri, că judecătorii Curţii Constituţionale sunt incapabili să se debaraseze de problematica politică şi incapabili să citească.

"Trebuie să constatăm cu regret că membrii CCR nu sunt capabili să se debaraseze de problematica politică, nu sunt capabili să citească şi să aplice Legea 370 cu care ar fi trebuit să doarmă sub cap, dar mai grav nu sunt capabili să fi luat în consideraţiune votul celor 8,5 milioane de oameni", a comentat ministrul, la sosirea la sediul PNL.

Ralu Fenechiu: Decizia Curţii prelungeşte criza politică, nu excludem ideea unei noi suspendări

Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a afirmat, ieri, la Radio France Internationale, că nu exclude ideea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, precizând că speră ca demiterea acestuia să se realizeze până la momentul sărbătorilor.

Liberalul a explicat că, din punctul său de vedere, ar putea avea loc o nouă suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, pentru organizarea unui nou referendum de demitere: "Această decizie a Curţii prelungeşte criza politică. Traian Băsescu nu poate să fie un partener pentru noi, pentru că asta ar însemna să fim cu Traian Bă-ses-cu şi împotriva celor opt milioane de oameni. Eu prefer să fiu alături de cei opt milioane de români, să mă bat în continuare cu Traian Băsescu şi să sper că le voi putea garanta românilor sărbători fără Traian Băsescu pre-şedinte".

Liderii europeni: Decizia CCR trebuie acceptată

Hannes Swoboda, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a precizat, într-o postare pe Twitter, că decizia Curţii Constituţionale a României trebuie acceptată: "A fost o decizie politică luată de oameni împotriva lui Băsescu, dar nu a fost validă din punct de vedere legal. Trebuie să acceptăm acest lucru".

Preşedintele Popularilor Europeni, din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat, ieri, că decizia CCR trebuie să fie respectată şi aplicată cât mai repede posibil, pentru a pune capăt impasului care afectează viaţa de zi cu zi a românilor, potrivit unui comunicat postat pe site-ul formaţiunii.

În opinia domniei sale, în urma invalidării de către Curte a referendumului privind destituirea lui Traian Băsescu, "a venit timpul ca Guvernul de coaliţie să continue să implementeze, fără întârziere sau abatere, angajamentele asumate faţă de partenerii internaţionali ai României, inclusiv FMI".

"Poporul român are nevoie de o conducere politică responsabilă, care să se concentreze asupra reformei şi dezvoltării ţării lor, şi nu asupra agendelor politice personale ale liderilor socialişti şi liberali", a mai adăugat Daul.

Circa 200 manifestanţi au protestat în faţa sediului CCR

În timpul şedinţei de ieri, în faţa sediului CCR protestau aproximativ 200 de persoane, strigând pentru validarea referendumului şi demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Alături de protestatari şi-a făcut apariţia şi colonelul în retragere Mircea Dogaru, şeful Sindicatelor Cadrelor Militare Disponibilizate, semnatar al protocolului care cerea, printre altele, şi desfiinţarea Curţii Constituţionale. După anunţarea deciziei plenului Curţii, manifestanţii au pornit în marş către Pieţele Revoluţiei şi Universităţii, strigând "Hoţii!", potrivit HotNews.

FACIAS dă în judecată statul român la CEDO

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) va chema în judecată statul român, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru nesocotirea votului a 7,4 milioane de cetăţeni, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Fundaţia precizează că, în ciuda tuturor actelor normative în vigoare, a recomadărilor Comisiei de la Veneţia şi a cifrelor reale reactualizate, cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale au ignorat opţiunea politică a românilor, ca şi cum "voinţa a 9 persoane numite politic este mai presus decât voinţa unei naţiuni".

Preşedintele PACE: Coabitarea în România trebuie să aibă loc în cele mai bune condiţii

Jean-Claude Mignon, preşe-dintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE) a afirmat, ieri, în cadrul unui comunicat de presă, că ia notă de decizia Curţii Constituţionale din România privind rezultatul referendumului de demitere al Preşedintelui, comentând că "toate instituţiile şi jucătorii politici din România trebuie să respecte decizia".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se pare ca unica sursa ,oare? dr informare sigura autorului.este hotnews...De dustibus non dispuntandum.. Revenind la chestiunea tratata, consider ca cine4 are puterea reala ,adica parlamentul ,majoritat usl-is si unpr-iast va face jocurile. Cu alte cuvinte il poate suspenda din nou si poate initia alegeri prezidentiale anticipate. Fara sa mai tina cont de tutorii americano-europeni! Altfel rica orientarea celor 7milioane si ceva de cetateni romani care au spus DA la referendum ,satui de ezitarile celor de la putere,spre zone mai sigure. Adica spre dictatura militara.! Fara gluma ! Dl Fenechiu a intuit bine ! La fel si Dl Crin Antonescu,actualul Presedinte interimar.

    1. Draga BG,

      am o propunere mult mai buna. Cel mai bine ar fi ca o data la doua luni sa existe o procedura de destituire pentru a mai creste putin economia prin tiparirarea de afise pentru ridicarea demnitatii poporului. Asa nu vom putea spune ca ardem doar gaz ieftin cum vor cei de la Petrom conform sursa Money. Iar in felul acesta si Erste Bank poate sa-si confirme amortizarea extraordinara de 699 plus 250 din 2011 si prim-semestru 2012. Are You now happy? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb