Curtea Constituţională a României - "oaia neagră" în raportul privind statul de drept al Comisiei Europene

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 21 iulie 2021

Decizia Curţii Constituţionale din 8 iunie 2021 ridică îngrijorări serioase, întrucât pune la îndoială principiul supremaţiei dreptului Uniunii Europene în faţa dreptului intern, se arată în secţiunea privind ţara noastră din raportul privind statul de drept publicat, ieri, de Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles nu sunt de acord cu decizia CCR care nu a acceptat hotărârea din 18 mai 2021 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care stabilea că fiecare instanţă din ţara noastră poate decide singură cu privire la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), secţie care nu s-ar înscrie în normele dreptului european, deoarece nu ar asigura independenţa magistraţilor şi a actului de justiţie.

Decizia Curţii Constituţionale constituie un obstacol semnificativ pentru instanţele chemate să aplice cerinţele legislaţiei UE stabilite în hotărârea CJUE atunci când se pronunţă asupra cazurilor instrumentate de SIIJ, susţin oficialii de la Bruxelles.

În raport se mai arată că modificările aduse în perioada 2017-2019 la legile justiţiei constituie un impediment major pentru buna funcţionare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi că ele trebuie înlăturate pentru ca lupta împotriva corupţiei să revină în parametri optimi. În plus, gestionarea cazurilor de corupţie la nivel înalt continuă să fie afectată negativ de SIIJ, care intervine în aceste dosare aflate în curs de investigare la DNA.

"Există, de asemenea, un risc crescut de impunitate în dosarele de corupţie la nivel înalt de care se ocupă SIIJ, din cauza procesului său lent de soluţionare a cauzelor. Gestionarea de către SIIJ a plângerilor împotriva procurorilor de la persoane condamnate pentru corupţie a fost considerată, de asemenea, ca o presiune asupra procurorilor DNA. Modificările în curs ale legilor justiţiei, inclusiv pentru desfiinţarea SIIJ, reprezintă paşi importanţi pentru durabilitatea bunei funcţionări a DNA. (...) În absenţa unor soluţii legislative solide la deciziile Curţii Constituţionale, există obstacole sporite şi incertitudine juridică în lupta împotriva corupţiei", se arată în documentul citat.

Oficialii europeni susţin că, în ciuda pandemiei Covid-19, lupta împotriva corupţiei a rămas eficientă în ţara noastră, parchetele din ţară şi DNA verificând suspiciunile de corupţie în privinţa achiziţiilor publice derulate în această perioadă. În raportul privind statul de drept sunt menţionate şi progresele realizate de guvern în privinţa modificării legilor justiţiei şi faptul că, pe lângă proiectele de acte normative care au fost în dezbatere publică, Executivul a trimis în Parlament proiectul privind desfiinţarea SIIJ.

Cu toate acestea, în documentul publicat ieri de Comisia Europeană se menţionează că oficialii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi cu privire la predictibilitatea legislativă, deoarece legislaţia este modificată prea des, obiectivul modificărilor fiind adesea neclar, ceea ce duce la acte normative contradictorii.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. (SIIJ), secţie care nu s-ar înscrie în normele dreptului european, deoarece nu ar asigura independenţa magistraţilor şi a actului de justiţie - prosteala pe fata.

    SIJJ nu are procurori sefi numiti de politicieni deci nu se inscrie in normele UE. DNA si restul au procurosi sefi numiti de politicieni deci sunt 'independenti' in viziunea legetebistilor.

    Bolsevicii UE vor ca DNA sa revina la butoane ca sa poata santaja asa cum a mai facut. Astea sunt valori UE.  

    Ai sa desfiintam si curtea siij dar si dna guvernul,presedentia,parlament ul,ai sa desfiintam tot ca oricum iau banii degeaba

    actuala varianta sustinuta de comisia europeana , este falimentara si se vede din avion . dna este un instrument de santaj si platit polite intre politicieni , un fel de par in cap pe care il dau cei de la putere , opozantilor . dosare tinute la sertar si subiectivitate maxima . se ocupa de gainarii si de adversari politici . nici un mare dosar nu a fost rezolvat , nici un leu recuperat de la hoti . ce vor bulangii de bruxel , este golaneala pe fata , sa rezolve talhariile lor cu ajutorul unor cozi de topor , precum dna , cum a facut cu kovesi .

    Parca Comisia de la Venetia, organul consultativ al UE, stipula faptul ca deciziile Curtii Constitutionale ale oricarei tari sunt inatacabile! Bineinteles, doar atunci cand le sunt favorabile birocratilor marxisti de la Bruxelles! Dar, acum, cele care sustin intaietatea dreptului national in fatza celui european, sunt clar de condamnat! Evident ca, aceasta Infectie bolsevica, numita UE a avut intotdeauna 2 masuri: una pt "dulai" si alta pt "catei", exact ca in celebra fabula!

    activat sustinatorii lui Dragnea de zici ca au fost si ei la parnaie odata cu el...

    1. Dar si bulangii sunt activi si aici dar mai ales aia care-i intoxica pe bravii europeni.

      S-a activat si singurul neuron valid al Aurolacului sabin!

    pai sa desfiintam CC-ul ca ne incurca cand nu ia deciziile care trebuie.....la ce dracu ii mai trebuie coloniei o curte?

    Oaie nu cred ca este; neagra da.

    semnat comenturi “cretine” 

    Articol mincinos

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb