În motivarea deciziei Curţii Constituţionale (CC) din 28 iunie, prin care s-a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată în dosarul Loteria, judecătorii consideră că valoarea prejudiciului calculată în euro şi nu în moneda naţională nu contravine legii fundamentale, ci "este în deplină concordanţă" cu aceasta. "Faptul că reglementarea criteriului valorii materiale a pagubei cauzate face trimitere la moneda euro vizează acelaşi obiectiv, respectiv asigurarea rigurozităţii şi a continuităţii în soluţionarea cauzelor penale, având în vedere fluctuaţiile monedei naţionale, nu încalcă prevederile constituţionale conform cărora moneda naţională a României este leul", se precizează în motivarea CC.
De altfel, judecătorii CC susţin că textul de lege criticat foloseşte sintagma "echivalentul în lei a un milion de euro" şi este în deplină concordanţă cu prevederile art. 137 alin. 2 din legea fundamentală.
Judecarea dosarului Loteria va fi reluată în 5 septembrie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a reprimirii dosarului de la CC.
CC a respins, pe 28 iunie, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de unul dintre inculpaţii din dosarul Loteria, respectiv Roza Gilio Giuzepe. Inculpatul a invocat ca fiind neconstituţional art. 13, alin. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 43/2002 privind DNA, care stabileşte competenţa DNA în ceea ce priveşte infracţiunile de evaziune fiscală cu o valoare mai mare de un milion de euro. Magistraţii instanţei supreme au decis, pe 15 februarie, să suspende procesul în care senatorul George Copos este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro şi trimiterea dosarului la CC.
Procurorii anticorupţie au dispus, la 6 iunie 2006, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a lui George Copos, fost vicepremier, acuzat de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prin care a prejudiciat bugetul de stat cu peste un milion de euro, în urma unor tranzacţii realizate cu Compania Naţională Loteria Română. În dosarul ""Loteria"", alături de Copos, au fost trimişi în judecată Roza Gilio Giuzepe, cetăţean român, acţionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Group SA, SC Ana Pan SA, administrator unic director la SC Rom Tour GM Impex SRL, membru fondator al Fundaţiei ProRapid, şi Ioan Raţiu Stelian, administrator la SC Transilvania International SRL. De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală a inculpaţilor Cristea Nicolae, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Loteria Română, membru fondator al Fundaţiei ProRapid, şi a lui Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la SC Euroest Invest SRL.
Ancheta a fost declanşată în vara anului 2005, când procurori DNA s-au deplasat la sediul Loteriei Naţionale, de unde au ridicat o serie de documente şi unde au audiat mai multe persoane din cadrul companiei.
La 19 ianuarie 2006, DNA a început urmărirea penală împotriva lui George Copos în legătură cu relaţiile economice dintre firma Ana Electronic, patronată de el, şi Loteria Naţională.
Loteria Română a achiziţionat din surse proprii, în anul 2004, din reţeaua SC Ana Electronic SA, 38 spaţii comerciale, cu suprafaţa totală de 6.786 de metri pătraţi, în valoare de 5,1 milioane de euro, respectiv 746 euro/mp. Compania a menţionat că, începând cu 18 aprilie 2005, la solicitarea DNA, a pus la dispoziţie documentele care au stat la baza încheierii acestor contracte, în vederea probării că tranzacţiile s-au efectuat respectând cerinţele legale în materie, lucru adus la cunoştinţa presei de Loteria Română, printr-un comunicat emis la 16 mai 2005.
Anchetatorii au stabilit că prejudiciul creat statului a fost de peste un milion de euro. În acest context, în ianuarie 2006, s-a dispus blocarea unor conturi ale lui George Copos, deblocate parţial la începutul lunii aprilie, dar s-a menţinut sechestrul pe o sumă echivalentă cu prejudiciul produs statului.