CURTEA CONSTITUŢIONALĂ ÎN FORMULĂ COMPLETĂ Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină - judecător la CCR

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2022

Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină - judecător la CCR

Mihaela Ciochină, consilier prezidenţial, a fost numită, ieri, judecător în cadrul Curţii Constituţionale, de preşedintele Klaus Iohannis. Ciochină va avea un mandat de 9 ani, începând cu data de 11 iunie 2022. Mihaela Ciochină a fost numită în 14 ianuarie 2015 consiliera preşedintelui Klaus Iohannis pe drept constituţional. Viitorul judecător din cadrul CCR este absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, cu specializare în relaţii internaţionale (1992). Din anul 1992 şi până la momentul numirii în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Mihaela Ciochină a lucrat în cadrul Senatului României, exercitând diferite funcţii, de la cele de execuţie până la funcţia de director general al Direcţiei generale legislative. A colaborat cu Consiliul Legislativ pentru elaborarea de rapoarte sau documente referitoare la evaluarea legislaţiei din diferite domenii şi cu Institutul European din România şi Institutul Naţional de Administraţie Publică în cadrul activităţilor de formare continuă a funcţionarilor publici. Mihaela Ciochină a fost colaborator extern al Departamentului de Drept Public din cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti.

Prin numirea de ieri, s-a stabilit şi ultimul membru al CCR care va ocupa locul ce va rămâne vacant în urma expirării mandatului lui Daniel Morar. Locurile lăsate vacante de Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru, vor fi ocupate, conform votului dat de Camera Deputaţilor şi Senat de procurorul Bogdan Licu şi de Iulia Scântei, fostul preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului.

Amintim că numirea lui Bogdan Licu a fost contestată la CCR de către deputaţii USR, care au afirmat acesta nu îndeplineşte toate condiţiile solicitate pentru ocuparea funcţiei de judecător al Curţii Constituţionale şi care au precizat că se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului, după epuizarea tuturor căilor legale interne. În punctul său de vedere trimis ieri către CCR referitor la această sesizare, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a arătat că procedura de numire a lui Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, în funcţia de judecător la CCR a fost respectată, iar sesizarea USR privind neconstituţionalitatea acestei numiri este "neîntemeiată" şi propune respingerea acesteia. Biroul permanent mai consideră că motivele de neconstituţionalitate invocate de USR, ce ar consta în lipsa documentelor care să ateste pregătirea juridică superioară, sunt nejustificate, având în vedere că din raportul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor reiese faptul că dispoziţiile legale cu privire la documentele necesare în vederea propunerii numirii unui judecător au fost respectate.

CCR se va pronunţa cu privire la solicitarea USR în următoarea perioadă, până la data vacantării postului deţinut acum de Valer Dorneanu.

Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani. În prima şedinţă de plen de după 11 iunie 2022, se va alege şi noul preşedinte al Curţii Constituţionale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb