Curtea Constituţională se pronunţă astăzi asupra OUG privind amânarea majorării salariilor profesorilor

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 12 noiembrie 2008

Pe 28 octombrie, Guvernul a decis, printr-o ordonanţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor să fie aprilie 2009.

Pe 28 octombrie, Guvernul a decis, printr-o ordonanţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor să fie aprilie 2009.

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat pentru astăzi pronunţarea asupra sesizării formulate de Avocatul Poporului (AP) privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care amâna până în aprilie 2009 majorarea salariilor profesorilor cu 50% de la 1 octombrie.

Într-un comunicat al Guvernului, se arată că primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a transmis o informare preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, în care se precizează că Executivul a adoptat în şedinţa din data de 10.11.2008 Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 151/2008 pentru modificarea şi completarea OG nr. 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr.759 din 11.11.2008.

\"Având în vedere că prin dispoziţiile ordonanţei de urgenţă recent adoptată se abrogă OUG nr. 136/2008, considerăm că excepţia de neconstituţionalitate, ridicată direct de Avocatul Poporului, prin sesizarea cu nr. 9091 din 3 noiembrie 2008, a rămas fără obiect\", se mai arată în informarea transmisă Curţii Constituţionale.

Pe 28 octombrie, Guvernul a decis, printr-o ordonanţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor să fie aprilie 2009.

\"Este absolut firesc să lăsăm viitoarei majorităţi sau viitorului parlament şi viitorului guvern să decidă în privinţa politicilor salariale pentru exerciţiul financiar 2009, pe baza rezultatelor care vor fi obţinute de diferitele partide în alegerile din acest an şi, evident, pe baza formulei politice care se va degaja. Este complet anormal ca guvernul actual să angajeze politici salariale pentru viitorul guvern\", explica, la acea vreme, premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

El afirma că, în cazul în care viitorul parlament şi viitorul guvern vor lua în dezbatere această ordonanţă, fără presiune electorală, s-ar putea să chibzuiască în privinţa aplicării acestei măsuri \"mult mai înţelept, mai la rece, cu grijă pentru viitor, ţinând cont, cu toată responsabilitatea, şi de eventualele efecte pe care le arată şi criza economică\".

Guvernul poartă discuţii pe marginea legii salarizării doar cu sindicatele şi patronatele

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a invitat, ieri, la Palatul Victoria, reprezentanţi ai partidelor parlamentare, patronatelor şi sindicatelor în vederea semnării acordului asupra principiilor de bază ale legii unitare de salarizare a personalului bugetar.

La întâlnirea iniţiată de premier nu au venit decât reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor. Şi-au trimis reprezentanţi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, CNS Cartel Alfa, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România Frăţia, Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, BNS, Confederaţia Patronală a Industriei Serviciilor şi Comerţului din România - CPISC, Uniunea Naţională a Patronatelor cu Capital Privat din România - UNPCPR, Asociaţia Naţională a Antreprenorilor de Construcţii ARACO, Confederaţia Patronală CONCORDIA, precum şi Uniunea Generală a Industriaşilor din România - 1903.

Primul dintre participanţi care a plecat de la Guvern, fără ca întâlnirea să se fi terminat, a fost preşedintele FSLI, Aurel Cornea, care a declarat că nu va semna acordul privind principiile de bază ale salarizării bugetarilor.

\"\"I-am spus premierului că nu vom semna acordul până când legea salarizării cadrelor didactice în forma aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele României nu va fi pusă în aplicare. Nu semnăm niciun fel de document cu premierul Tăriceanu\"\", a spus Cornea.

El a informat că va cere Avocatului Poporului să atace la CCR şi noua ordonanţă a Guvernului privind salarizarea profesorilor. \"\" FSLI întocmeşte documentaţia pentru a contesta şi această nouă ordonanţă. (...) Vom ataca prin Avocatul Poporului la CCR şi noua ordonanţă care, din punctul nostru de vedere, este anticonstituţională total, de la partea formală până la conţinut. Este o ordonanţă care a fost dată fără aviz de la Ministerul de Justiţie şi fără consultarea partenerilor de dialog social\"\", a precizat liderul FSLI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb