Curtea de Apel Bucureşti nu le recunoaşte calitatea de reprezentanţi lui Fercală si Szitas

M.G.
Piaţa de Capital / 15 mai 2020

Mihai Fercală

Mihai Fercală

Actualizare - Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri cererea lui Mihai Fercală, Ştefan Szitas şi SIF Transilvania de suspendare a deciziei ASF din 6 mai (nr. 558/06.05.2020) prin care au fost (re)suspendate de la tranzacţionare acţiunile SIF3 pentre zece zile, instanţa motivând că anulează cererea de suspendare introdusă de reclamanta SIF Transilvania ca urmare a faptului că este promovată prin intermediul unor persoane fără calitate de reprezentanţi.

Redăm integral soluţia Curţii de Apel Bucureşti în dosarul cu nr. 2036.2/2020:

"Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor Fercală Mihai şi Szitas Ştefan, ca neintemeiată. Respinge cererea de suspendare introdusă de reclamanţii Fercală Mihai şi Szitas Ştefan, ca neintemeiată. Admite excepţia lipsei calităţii domnilor Fercală Mihai şi Szitas Stefan de reprezentanţi ai reclamantei SIF Transilvania S.A. Anulează cererea de suspendare introdusă de reclamanta SIF Transilvania S.A. ca fiind promovată prin intermediul unor persoane fără calitate de reprezentanţi. Respinge ca inadmisibile în principiu cererile de intervenţie accesorie formulate de petenţii Frăţilă Constantin şi Moldovan Marius Adrian. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în sedinţă publică, azi, 14.05.2020".

Actualizare - ASF a decis să prelungească timp de alte 10 zile suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor SIF Transilvania.

În decizia ASF se afirmă la un punct că "analiza societăţii privind reintroducerea la tranzacţionare poate fi efectuată după preluarea efectivă a atribuţiilor de către noii membri ai Directoratului".

---

Actualizare - Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) i-a autorizat într-o şedinţă ţinută astăzi pe Marius Adrian Moldovan şi pe Tony Cristian Gib Răduţă pentru posturile de membri ai directoratului SIF Transilvania. Pe lângă aceştia a mai fost propus membru al directoratului Radu Claudiu Roşca, dar el nu a primit astăzi avizul ASF.

"În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a autorizat modificările intervenite în componenţa conducerii S.I.F. Transilvania S.A., ca urmare a numirii domnului Marius Adrian Moldovan şi a domnului Răduţă-Gib Tony-Cristian în calitate de membri ai Directoratului acestei societăţi", se arată în comunicatul ASF privind şedinţa CASF de astăzi, care conţine o singură decizie.

Documentaţia fusese trimisă de tabăra Frăţilă din data de 4 mai, Marius Moldovan fiind propus preşedinte al Directoratului SIF Transilvania.

Preluarea de către acesta a mandatului de membru al directoratului SIF 3 se va realiza concomitant cu renunţarea la mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania, se precizează în deciziile transmise către BVB de către gruparea Frăţilă.

Autorizaţiile, cu nr. 77/15.05.2020 şi 78/15.05.2020, intră în vigoare la data emiterii, se mai arată în deciziile ASF, care notează că SIF Transilvania are obligaţia de a transmite la ASF copia certificatului de înregistrare în termen de maximum 10 zile de la data înregistrării la Oficiul Registrului Comerţului a calităţii celor doi de membri ai directoratului SIF Transilvania, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data autorizaţiei emise de către ASF.

---

Actualizare - Contactat pentru a comenta situaţia de la SIF Transilvania, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital Gabriel Grădinescu a respins apelul ziaristului BURSA.

---

Într-un comunicat remis astăzi Redacţiei, ce poartă semnătura lui Mihai Fercală, directoratul SIF Transilvania (SIF3), al cărui mandat a expirat pe 19 aprilie, afirmă că mandatul membrilor este în continuare valabil urmare publicării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70 din 14 mai 2020 privind prelungirea unor măsuri valabile pe perioada stării de urgenţă.

Amintim că ieri, tabăra din Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania ce-l susţine pe Fercală la conducerea SIF3 în disputa cu tabăra Frăţilă informa că directoratului condus de Fercală urma să-şi încheie mandatul ca urmare a încetării stării de urgenţă.

Directoratul informează acum însă că, prin dispoziţia art. 45 din OUG 70/2020, ce prevede că "valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice se menţine pe toată durata stării de urgenţă (...) precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări", au fost prelungite avizele ASF date Directoratului - al cărui mandat a expirat pe 19 aprilie - cu nr. 265/12.10.2016, nr. 51/23.02.2017 şi nr. 325/23.05.2017, prin efectul legii, până la data de 13 august 2020.

Totodată, invocând "aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor art. 15312 din Legea nr. 31/1990, în interpretarea dată prin Decizia I.C.C.J. nr. 24 din 6 noiembrie 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153/19.02.2018", directoratul condus de Fercală afirmă că "deţine prerogativele reprezentării S.I.F. Transilvania".

"Prin urmare, Comunicatul publicat în 14.05.2020 Privind încetarea mandatului membrilor Directoratului, publicarea raportării trimestriale şi măsurile administrative în cadrul S.I.F. Transilvania pe perioada până la avizarea unui nou Directorat se revocă şi nu produce niciun efect în ceea ce priveşte aspectele referitoare la mandatul Directoratului", spune comunicatul remis Redacţiei.

Redăm mai jos comunicatul, integral:

"Urmare publicării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70 din 14 mai 2020 revenim la Comunicatul publicat în 14.05.2020 Privind încetarea mandatului membrilor Directoratului, publicarea raportării trimestriale şi măsurile administrative în cadrul SIF Transilvania pe perioada până la avizarea unui nou Directorat si informăm acţionarii, investitorii şi Autoritatea de Supraveghere Financiară că mandatul actualului Directorat format din dnii Mihai Fercală, Iulian Stan şi Ştefan Szitaş, conform informaţiilor disponibile în Registrul Comerţului ar fi trebuit să expire în data de 19.04.2020, dar prin puterea dispoziţiilor legale prezentate mai jos, acest mandat, prin efectul legii, este în continuare valabil.

Cele de mai sus au în vedere dispoziţiile art. 18 al Decretului Preşedintelui României nr. 240/14.04.2020, prin care se statuează că se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe durata stării de urgenţă şi art. 45 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020, prin care se stabileşte că În măsura în care prezentul capitol nu prevede altfel, valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice se menţine pe toată durata stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, prelungite prin Decretul nr. 240/2020privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.

Texte prezentate în cadrul paragrafului anterior au efectul de a prelungi valabilitatea Avizelor A.S.F. nr. 265/12.10.2016, nr. 51/23.02.2017 şi nr. 325/23.05.2017, prin efectul legii, până la data de 13 august 2020, iar cu aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor art. 15312 din Legea nr. 31/1990, în interpretarea dată prin Decizia I.C.C.J. nr. 24 din 6 noiembrie 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153/19.02.2018, actualul Directorat deţine prerogativele reprezentării S.I.F. Transilvania.

Prin urmare, Comunicatul publicat în 14.05.2020 Privind încetarea mandatului membrilor Directoratului, publicarea raportării trimestriale şi măsurile administrative în cadrul S.I.F. Transilvania pe perioada până la avizarea unui nou Directorat se revocă şi nu produce niciun efect în ceea ce priveşte aspectele referitoare la mandatul Directoratului".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice se menţine pe toată durata stării de urgenţă (...) precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări"

    instituţiile şi autorităţile publice................ 

    1. Vrei .sa zici ceva, Nicule, sau doar îngâni?

    Doamna Fulga, astia iar au lasat totul pe tine. Confratii tai au lut-o pe litere. E greu.

    ASF tocmai i-a avizat pe Moldovan și Răduță în Directoratul SIF3. Noroc cu voi ca ati făcut scandal, de s-au activat și autoritățile, rezolvând fără echivoc situația ridicolă de la Brașov. Felicitari ziarului Bursa pentru rolul activ pe care si-l asumă. Fără presiunile voastre probabil îi țineau în avizare vreo 3 luni...

    1. Tare asta! Ma informezi cu ce te-am informat.

      Hai make, te rugam toti antifercalezii, publica si decizia de ieri a instantei, cu asta nu ne-ai informat

      Vă felicit, în primul rând. Informarea era doar contextuala. Felicitările sunt primordiale. Poți să spui "mulțumesc". Sau nu, depinde de tine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb