Curtea de Conturi a identificat prejudicii în valoare de 350 milioane de lei şi venituri neîncasate de 932 milioane lei, în urma controalelor efectuate, anul trecut, privind exerciţiul financiar 2017, se arată în "Raportul Public pe anul 2017", publicat pe site-ul instituţiei.
Autorii raportului arată că, în cadrul veniturilor suplimentare de 931,54 milioane lei, o pondere importantă, de circa 45%, o reprezintă acele venituri administrate de ANAF care prezintă indicii de risc fiscal şi care se vor concretiza în urma inspecţiilor fiscale efectuate de instituţia specializată.
"Curtea de Conturi a atras atenţia asupra acestor riscuri ce s-au conturat din neconcordanţele existente între diferitele declaraţii fiscale, informative, ale contribuabililor, neconcordanţe care nu întotdeauna au fost considerate ca riscuri de către organul fiscal şi care conţin indicii privind nedeclararea impozitelor şi taxelor cuvenite bugetului de stat", potrivit sursei citate.
Bugetului de stat, care deţine 29,79% din totalul prejudiciilor estimate, i-au fost provocate pierderi, în principal, prin ineficienţa utilizării resurselor umane, materiale sau financiare alocate unui program/proiect/activitate sau ineficienţa sistemului de control intern şi a procedurilor urmate pentru realizarea programului/proiectului/activităţii auditate, prin angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor fără respectarea prevederilor legale, precum şi prin nerespectarea condiţiilor legale de acordarea ajutorului social.
Următorul buget la care s-au constatat prejudicii este cel al agenţilor economici din sectorul public, cu capital de stat sau al UAT-urilor (13,66%), prejudicii produse, în principal, prin efectuarea de cheltuieli pentru activităţi care nu au legătură cu scopul, obiectivele şi atribuţiile prevăzute în actele normative de înfiinţare, efectuarea de plăţi pentru lucrări neexecutate, supraevaluarea nejustificată a unor cheltuieli.
Curtea de Conturi a efectuat, în 2018, 1.670 de misiuni de audit financiar, 30 de misiuni de audit al performanţei în domenii considerate prioritare la un număr de 104 entităţi, 572 de misiuni de audit de conformitate, care au avut ca obiect 38 de teme şi a derulat 643 de acţiuni de documentare.
Misiunile de audit financiar şi acţiunile de control asupra modului de formare, administrare şi întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public pentru exerciţiul financiar al anului 2017 s-au efectuat la un număr de 2.522 de entităţi. La unele entităţi s-au efectuat mai multe tipuri de audit.