Comisia Europeană are nevoie de mai multă transparenţă în alocarea sa de fonduri pentru dezvoltare şi ajutor umanitar, a apreciat, astăzi, Curtea Europeană de Conturi (ECA), transmite DPA.
În opinia instituţiei, sistemul actual de clasificare a organizaţiilor ca ONG-uri nu este fiabil, iar Comisia Europeana nu dispune de informaţii suficient de detaliate privind modul în care sunt cheltuiţi banii.
Potrivit unui raport al ECA, între 2014 şi 2017, Comisia a planificat cheltuieli în valoare estimativă de 11,3 miliarde de euro destinate a fi utilizate de ONG-uri.
"Deşi selectarea proiectelor coordonate de ONG-uri este, în general, transparentă, diferitele servicii ale Comisiei nu gestionează în acelaşi mod granturile care sunt acordate prin terţi, iar în cazul unora dintre organismele ONU auditate, procesele de selectare a ONG-urilor nu sunt întotdeauna transparente", subliniază raportul citat.
De asemenea, în opinia Curţii, clasificarea unei entităţi ca ONG în sistemul contabil al Comisiei nu este fiabilă, dat fiind că acest lucru se bazează pe declaraţii pe proprie răspundere iar verificările pe care le efectuează Comisia sunt limitate.
În plus, potrivit Curţii, datele colectate cu privire la fondurile UE utilizate de ONG-uri nu sunt uniforme, iar Comisia nu dispune de informaţii complete, în special în cazul reţelelor de ONG-uri internaţionale şi al proiectelor implementate în cadrul gestiunii indirecte.
"Contribuabilii UE trebuie să ştie că banii lor sunt plătiţi către organizaţii definite în mod adecvat şi că Comisia este în măsură să dea seama pentru toţi aceşti bani", a declarat Annemie Turtelboom, membră a Curţii de Conturi Europene responsabilă pentru acest raport.
Curtea recomandă Comisiei Europene să îmbunătăţească fiabilitatea informaţiilor privind ONG-urile în sistemul sau contabil, să verifice aplicarea normelor şi a procedurilor pentru granturile din partea UE acordate ONG-urilor prin intermediul unor terţi, să îmbunătăţească informaţiile colectate cu privire la fondurile cheltuite de ONG-uri şi să adopte o abordare uniformă pentru publicarea detaliilor privind fondurile acordate ONG-urilor.