Curtea Europeană de Justiţie a dat câştig de cauză unui proces împotriva ANAF privind recuperarea TVA-ului aferent demolării de clădiri vechi

F. A.
Comunicate de presă / 5 decembrie 2012

Curtea Europeană de Justiţie a decis în cazul unui proces deschis de o companie românească împotriva Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) că TVA dedusă la achiziţia unei construcţii nu se ajustează dacă această construcţie este demolată în vederea realizării unui complex rezidenţial, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Curtea menţionează că achiziţionarea bunurilor imobile şi distrugerea lor ulterioară în vederea realizării unor construcţii mai moderne pot fi considerate ca fiind o serie de operaţiuni economice legate între ele având ca obiect realizarea de operaţiuni taxabile. În aceste condiţii, compania are dreptul de a deduce TVA aferentă achiziţionării construcţiilor.

Mai mult, Curtea precizează că demolarea construcţiilor în discuţie pentru care s-a dedus TVA la achiziţie nu determină o obligaţie de regularizare a deducerii iniţiale a TVA aferentă.

În ţara noastră, multe companii din domeniul imobiliar au fost obligate să ajusteze (ramburseze) TVA către bugetul de stat pentru clădirile vechi achiziţionate cu TVA şi demolate ulterior, chiar dacă scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare.

Pieter Wessel, partener Deloitte Tax, subliniază: "Încă o dată ni se confirmă clar de către Curtea Europeană de Justiţie că atât legislaţia privind regimul TVA din România, cât şi punerea în practică a acesteia de către autorităţile fiscale încalcă grav normele europene şi implicit drepturile contribuabililor".

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb