Cushman & Wakefield Echinox: Cererea nouă de spaţii industriale şi logistice în primul semestru, de două ori mai mare faţă de suprafaţa livrată în aceeaşi perioadă

F.D.
Companii #Construcţii / 1 august

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox

Companiile au închiriat în primul semestru al acestui an spaţii industriale şi logistice cu o suprafaţă totală de 410.500 metri pătraţi, volum în scădere cu 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, cererea nouă, excluzând contractele de renegociere, a cumulat 52% din volumul spaţiilor contractate, respectiv 213.500 metri pătraţi, reprezentând dublul suprafeţei de livrate în intervalul analizat, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Bucureşti a beneficiat de cea mai mare parte a cererii în primul semestru, cu 46% din total (187.300 metri pătraţi), acesta fiind urmat de Arad cu 15% (62.700 metri pătraţi) şi de al doilea cel mai mare hub industrial din ţară, Timişoara, cu 14% din total (58.600 metri pătraţi). Ploieşti, Oradea şi Sibiu au fost de asemenea, printre oraşele preferate de companii.

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox a afirmat: "Trimestrul al doilea a arătat mult mai bine din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, în condiţiile unei inflaţii în scădere, a reducerii de către Banca Naţională a României a ratei de politică monetară, prima astfel de mişcare în 18 luni. În plus, economia a fost foarte rezistentă în prima jumătate a anului, cu rate de creştere a PIB-ului de 1,8% şi 2,1% înregistrate în T1 şi, respectiv, T2 şi cu creştere anuală estimată de 2,7% pentru 2024, o evoluţie notabilă dat fiind contextul macroeconomic şi geopolitic încă volatil. Toate aceste variabile crează contextul pentru un nou an bun pentru piaţa logistică şi industrial, atât în ceea ce priveşte cererea, cât şi activitatea de dezvoltare".

Cele mai mari tranzacţii parafate în trimestrul al doilea sunt reprezentate de două preînchirieri, una de 20.900 metri pătraţi de către VAT Group în VGP Park Arad şi cealaltă de 20.000 metri pătraţi realizată de Deichmann în ELI Park 3 Bucureşti.

Companiile de producţie au fost cele mai active pe piaţa închirierilor în primul semestru, cu aproape 100.000 metri pătraţi contractaţi, aceştia fiind urmaţi de operatorii de logistică şi distribuţie, cu 63.000 mp, de companiile de retail, e-commerce şi FMCG - 48.000 metri pătraţi, cele din domeniul automotive - 24.000 mp, şi farma - 17.800 mp.

Stocul modern de spaţii industriale şi logistice a ajuns la aproape 7,13 milioane metri pătraţi la sfârşitul trimestrului II, în condiţiile în care dezvoltatorii au finalizat în primele şase luni ale anului proiecte noi cu o suprafaţă totală închiriabilă de circa 104.000 metri pătraţi în toată ţara. În trimestrul doi, livrările au fost de aproximativ 60.000 metri pătraţi.

Activitatea totală de dezvoltare în primul semestru al acestui an a încetinit în comparaţie cu perioada corespunzătoare a anului trecut, când a cumulat 202.000 metri pătraţi. Pentru următoarele 18 luni sunt aşteptate livrări de peste 570.000 de metri pătraţi, iar astfel stocul ar putea depăşi 7,5 milioane de metri pătraţi la finalul lui 2024.

Cele mai mari suprafaţe aflate în construcţie se află în proiecte dezvoltate în Bucureşti - Ilfov (110.000 metri pătraţi), Ploieşti (110.000 metri pătraţi), Braşov (78.000 metri pătraţi) şi Timişoara (66.000 metri pătraţi).

Rata de neocupare a scăzut uşor la un nivel de 4,8%, fiind aşteptată o reducere suplimentară pentru restul anului, pe fondul unui număr limitat de proiecte dezvoltate pe baze speculative.

Chiriile de referinţă din Bucureşti şi din principalele destinaţii industriale şi logistice din ţară s-au stabilizat la nivelurile cuprinse între euro4.30 - euro4.70 /mp/lună, nefiind preconizate schimbări semnificative nici în perioada următoare în cazul proiectelor existente, mai ales a celor care au un grad mai mare de neocupare. În cazul proiectelor noi, am putea asista la o chirie mai mare pe fondul costurilor mai crescute de construcţie şi a preţurilor mai mari de achiziţie a terenurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb