CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:  Contextul pandemiei a accelerat cererea şi dezvoltarea logistică spre noi recorduri

S.B.
Companii #Construcţii / 18 februarie 2021

Contextul pandemiei a accelerat cererea şi dezvoltarea logistică spre noi recorduri

Piaţa locală a spaţiilor logistice şi industriale a accelerat expanisunea în 2020 atât prin prisma cererii, care s-a apropiat de pragul de 1 milion de metri pătraţi, cât şi în ceea ce priveşte livrările de noi spaţii, care au atins suprafaţa de 649.000 de metri pătraţi, ambii indicatori atingând noi recorduri, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Spre deosebire de alte segmente ale pieţei imobiliare, sectorul logistic a beneficiat de contextul creat de situaţia globală printr-o creştere semnificativă a nevoii de spaţii de depozitare. Această cerere a fost generată în prinicipal de sectoarele de retail, e-commerce şi FMCG, companiile căutând să îşi maximizeze eficienţa operaţională şi volumul vânzărilor prin scurtarea lanţurilor de aprovizionare şi a timpului de livrare către consumatorii finali.

Profi, Carrefour, Selgros, IKEA, Brico Depot, XXXLutz, Mobexpert, Decathlon, LPP sau Bebe Tei sunt doar o parte dintre retailerii care au semnat contracte relevante de închiriere în 2020, alături de alţi jucători importanţi din online, precum Notino, Boutique Mall, epantofi.ro, elefant.ro sau mobilier1.ro. De altfel, companiile de retail şi e-commerce au închiriat spaţii cu o suprafaţă cumulată de 454.000 de metri pătraţi, având o cotă de piaţă de 46% în volumul tranzacţionat. Alte sectoare active au fost cel al operatorilor logistici (14%), automotive (11%) şi industria farmaceutică (8%).

Bucureştiul a atras anul trecut 65% din volumul tranzacţionat, în timp ce Timişoara şi-a reconfirmat poziţia de cea mai activă piaţă regională, cu aproape 100.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi.

Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "În această conjunctură dinamică, în continuă schimbare şi cu multe provocări, am reuşit să construim un portofoliu important de chiriaşi, precum: Mega Image, TNT/ Fedex, AD Pharma / Dr. Max, Notino, Fildas, Danfoss, Bebe Tei, Nunner Logistics, cărora le mulţumim pentru încredere şi colaborarea excelentă. Din perspectiva dezvoltatorilor, am consolidat relaţiile cu partenerii noştri, nume marcante în piaţa de profil, precum CTP, WDP, VGP, Logicor şi Global Vision, care ne-au susţinut în procesul de tranzacţionare."

Andrei Brinzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "2021 se anunţă un an la fel de dinamic şi consistent din perspectiva cererii şi a proiectelor logistice noi, în condiţiile în care dezvoltatorii au deja în construcţie spaţii cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 450.000 de metri pătraţi. Bucureştiul rămâne cea mai activă piaţă, în jurul Capitalei fiind concentrate circa 60% din noile livrări. Dezvoltările continuă şi în oraşele cheie, cu potenţial economic şi logistic consacrat, cum ar fi Cluj, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Craiova sau Sibiu."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb