DACĂ PREŢURILE SUNT PLAFONATE SUB COSTUL DE PRODUCŢIE Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 22 iulie 2022

Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială

Noi sancţiuni UE împotriva Moscovei

Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială dacă preţurile sunt plafonate sub costul de producţie, anunţă agenţia de presă Interfax, citând declaraţia vicepremierului Alexander Novak, transmite Reuters.

Janet Yellen, şeful Trezoreriei SUA, face presiuni pentru o plafonare a preţului ca să fie mai dificilă pentru Rusia finanţarea războiului din Ucraina. Oficialii americani au explicat că obiectivul este să stabiliească un preţ la un nivel care acoperă costurile marginale de producţie, astfel încât Moscova să subvenţioneze exportarea petrolului.

"Dacă aceste preţuri sunt mai scăzute decât costul producerii petrolului, atunci Rusia nu va asigura aprovizionarea pieţei globale cu acest petrol. Asta înseamnă că pur şi simplu nu lucrăm în pierdere", a declarat Novak, potrivit Agerpres.

Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus jurnaliştilor că preţul ţiţeiului va creşte semnificativ dacă va fi impusă o plafonare.

Brazilia, China, India şi unele state din Africa şi Orientul Mijlociu şi-au majorat importurile de energie din Rusia, care vinde cu reducere petrol, deoarece multe rafinării din Europa au renunţat la achiziţionarea ţiţeiului rusesc.

Banca Ucrainei a devalorizat moneda naţională cu 25% faţă de dolarul american

Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat ieri moneda naţională, grivna, cu 25% faţă de dolarul american, din cauza impactului războiului cu Rusia, transmite Reuters.

Noua rată de schimb a grivnei este de 36,5686 pentru un dolar american.

Într-un comunicat, Banca Centrală a Ucrainei a specificat că a acţionat "pe fondul schimbării caracteristicilor fundamentale ale economiei ţării în timpul războiului şi al aprecierii dolarului SUA faţă de alte monede", notează Agerpres.

De asemenea, instituţia consideră că devalorizarea va ajuta "competitivitatea producătorilor ucraineni şi va sprijini stabilitatea economiei în perioada războiului".

Din cauza războiului, economia Ucrainei este aşteptată să înregistreze anul acesta un declin între 35 şi 45%.

Ursula von der Leyen: "UE va menţine presiunea ridicată asupra Moscovei atât timp cât va fi nevoie"

Uniunea Europeană a impus mai multe sancţiuni Rusiei, ieri, pe fondul războiului din Ucraina, după ce statele membre ale blocului au susţinut o serie de măsuri care ar include importurile de aur şi ar înăspri controalele exporturilor asupra unor bunuri de înaltă tehnologie, relatează The Associated Press, conform news.ro.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că "sancţiunile consolidate şi prelungite ale UE împotriva Kremlinului" transmit "un semnal puternic Moscovei", acela că Uniunea "va menţine presiunea ridicată atât timp cât va fi nevoie".

Detaliile sancţiunilor erau neclare ieri, la închiderea ediţiei, deoarece acestea trebuie mai întâi publicate în monitorul oficial al UE.

Oficialii UE au făcut eforturi constante pe parcursul săptămânii de a înăspri pachetul extins de sancţiuni împotriva Rusiei şi au căutat modalităţi de a adăuga o interdicţie a exporturilor de aur în speranţa că măsurile ar putea începe în sfârşit să aibă un impact decisiv asupra războiului din Ucraina.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 150 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut până la 145 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 14.58 atingea 150 de euro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ieri că toate problemele cu livrarea gazelor ruseşti către Europa sunt provocate de sancţiunile occidentale, informează Reuters.

Pe de altă parte, a adăugat acesta, "nici măcar cele mai dure sancţiuni nu au făcut vreodată ţările să îşi schimbe poziţia" şi nici Rusia nu îşi va modifica atitudinea ca urmare a măsurilor occidentale împotriva sa.

Potrivit lui Peskov, Rusia rămâne "o parte foarte importantă şi indispensabilă a securităţii energetice a Europei".

-------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a coborât cu 4,1% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 102,58 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a scăzut cu 4,3%, la 95,56 dolari barilul la ora locală 08.02.

-------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a coborât cu 2,5%, la 1.699,30 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.00, cea spot - cu 0,7%, la 1.684,64 dolari/uncie.

-------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 0,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,17 dolari/buşel la ora 08.01. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 2,5%, la 5,76 dolari/buşel.

-------------

Subsidiarele din Rusia ale băncilor străine, precum cele ale Citi şi Raiffeisen Bank International (RBI), au început luna aceasta să caute angajaţi, după ce autorităţile de la Moscova le-au blocat retragerea din ţară, spun surse citate de Reuters.

Anterior, alte surse au dezvăluit pentru Reuters că Banca Centrală a Rusiei rezistă solicitărilor venite din partea băncilor comerciale ruseşti care vor să preia afacerile locale ale băncilor străine, fiind îngrijorată, printre altele, că o astfel de preluare ar putea să îi determine pe deponenţii ruşi să îşi scoată economiile din bănci.

Una dintre surse a explicat că băncile au început să facă angajări după ce au realizat că nu vor putea să plece cu uşurinţă din Rusia, potrivit Agerpres.

Luna aceasta, Raiffeisen Bank a anunţat că are 276 de locuri vacante, în timp ce grupul american Citi caută 84 de angajaţi în Rusia, conform Headhunter. Oficialii celor două bănci nu au dorit să comenteze informaţia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pai unde este economia de piata?? Cine regleaza preturile in economia de piata?? Cererea si oferta.. Cum sa scazi preturile numai pentru Russia? Ce tie si cu americanii astia....

    ...

    Uite mai ca nu sunt disperati rusii sa vanda!

    Mari fazani europenii daca au crezut asa ceva! 

    1. Pai nici "fazanii europeni" nu sunt disperati sa cumpere...dimpotriva, vor sa renunte complet la petrolul si gazul rusesc:-)...si timpul curge in favoarea europenilor care trec pe resurse regenerabile. Sa vezi distractie cand din 2030 nu mai poti sa intri in spatiul UE cu masini ICE:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb