DACĂ TOT NU AU PLĂTIT LA TIMP SUBSCRIERILE LA MAJORAREA DE CAPITAL, Salariaţii acţionari la "Prebet" şi-au mai dat nouă luni să-şi achite acţiunile

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 octombrie 2009

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    După ce fondul de investiţii MEI, acţionar minoritar la Prebet Aiud, a sesizat nereguli la majorarea de capital a companiei, legate de neplata unor subscrieri, acţionarii au aprobat un termen de nouă luni pentru achitarea datoriilor, deşi a trecut mai bine de un an de zile de când a expirat termenul legal în care aveau dreptul să facă acest lucru.

    Decizia a fost votată în Adunarea Generală de săptămâna trecută, convocată la solicitarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, însă documentul postat pe site-ul societăţii nu menţionează procentul cu care a fost aprobată această măsură. Totuşi, este lesne de presupus că acţionarul majoritar al companiei, chiar "Asociaţia Salariaţilor Prebet "98", şi-a acordat singur o păsuire, în condiţiile în care nu a reuşit să plătească la timp decât 33% din acţiunile pe care le-a subscris în cadrul majorării de capital hotărâtă în AGA din septembrie 2008.

    "Este, într-adevăr, problematic, însă PAS-ul este format din 340 de membri şi este dificil să le explici tuturor prevederile legale şi să îi convingi că trebuie să procedeze ca atare", au declarat, pentru ziarul BURSA, surse din cadrul societăţii, adăugând: "Membrii Consiliului de Adminstraţie sunt într-o situaţie dificilă în acest moment, ştiu că adevărata problemă este că PAS nu a virat banii pentru aproximativ 11 milioane de acţiuni pe care le-a susbscris".

    CNVM ceruse, la începutul lunii iulie, ca administratorii "Prebet" să convoace o AGA şi să treacă pe ordinea de zi obligarea Asociaţiei Salariaţilor să achite suma aferentă acţiunilor susbscrise în 30 de zile de la data la care urma să aibă loc Adunarea Generală sau alocarea către PAS doar a acţiunilor plătite. În urma adunării de joi, însă, acţionarii care nu şi-au plătit până acum acţiunile, vor putea, totuşi, să dispună de ele cel puţin pentru următoarele nouă luni.

    Cristian Fader, directorul fondului olandez MEI România, care deţinea înainte de majoareaa capitalului, aproximativ 5% din acţiunile PREB, consideră că hotărârile adoptate în AGA de joi nu sunt legale pentru că Asociaţia Salariaţilor Prebet nici măcar nu avea drept de vot.

    Domnia sa a spus pentru ziarul BURSA: "Punctul nostru de vedere asupra a ceea ce s-a hotărât în AGEA de la Prebet este că Asociaţia PAS Prebet "98 continuă abuzurile din poziţia sa de acţionar (încă) majoritar. Faptul că nu s-a abţinut de la vot (abţinere care este obligatorie comform articolului 127 din Legea nr.31/1990) a făcut ca această hotărâre să fie luată, în mod nelegal, în forma aceasta. În condiţii legale, hotărârea din AGA ar fi fost pentru anularea acţiunilor neplătite".

    Raport MEI: Preşedintele Consiliului de Administraţie al "Prebet" a virat cea mai mare sumă de bani pentru PAS

    Reprezentanţii fondului olandez MEI au publicat, vineri, un raport în care analizează neregulile procedurii de subscriere la majorarea capitalului social, concluzionând că din cele 33% de acţiuni subscrise şi plătite de PAS, un procent foarte mic a fost subscris în mod legal.

    "Contravaloarea acţiunilor subscrise de Asociaţia PAS PREBET "98 nu numai că a fost plătită parţial, şi nu numai că nu a fost platită de către aceasta (ci în principal de actualul Preşedinte al Consiliului de Administraţie), dar din valoarea achitată de 960.121,48 lei, aproximativ 96,12% a depăşit termenul legal, în consecinţă procentul deţinut de acest acţionar în cadrul societăţii trebuie rectificat", susţin reprezentanţii Fondului.

    Aceştia au mai precizat că plata efectuată de Preşedintele CA al "Prebet", în sumă de 860.080 de lei, a avut loc pe 21 octombrie, cu o zi întârziere faţă de termenul limită - 20 octombrie. Pe ordinul de plată aferent acestei sume, nu există, însă, nicio specificaţie că ar fi în numele Asociaţiei Slariaţilor, se mai arată în raportul citat.

    Surse din cadrul societăţii au explicat, însă, că mai multe persoane au adunat banii necesari de la membrii PAS, situaţie care ar explica de ce Preşedintele CA apare că a achitat suma de 860.080 de lei.

    Sursele citate ne-au spus: "Am găsit ordinul de plată aferent acestei sume şi avem dovadă că banii în cauză au fost viraţi pe data de 20. Nu are nicio importanţă cine a făcut plata, esenţial era ca banii să intre în cont. Este clar că MEI se consideră nedreptăţit că PAS nu a vărsat banii în totalitate. Ideea este că nici arbitrul pieţei de capital nu s-a pronunţat clar, să spună cine este vinovat".

    Între timp, acţionarii minoritari sunt cei prejudiciaţi, în condiţiile în care şi-au plătit acţiunile subscrise în termen legal, fără a li se recunoaşte însă acest lucru.

    "Situaţia actuală de la Prebet ne afectează pentru că ne diluează participaţia. Trebuia ca MEI să deţină aproximativ 9,9% din PREB după majorarea de capital, de la 5,5% înainte de aceasta", ne-a spus domnul Fader.

    "Prebet" Aiud are un capital social de 8,19 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,18 lei, potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. Asociaţia PAS Prebet controlează 54,27% din companie

    În documentul de informare a acţionarilor Prebet privind procedura de subscriere se menţionează că "Plata acţiunilor subscrise neînsoţită de transmiterea formularului/formularelor de subscriere, a dovezii plăţii şi a actelor de identificare, precum şi plata ulterior datei de 20 octombrie 2008, exonerează societatea de răspunderea pentru eventualele neînregistrări a acţiunilor plătite" .

    Totodată, documentul citat menţionează că "Data subscrierii acţiunilor se consideră data vizei, oricărei bănci de decontare, a ordinului de plata prin care s-a virat suma reprezentând contravaloarea acţiunilor subscrise, dată ce nu va depăşi data limită specificată mai sus, adică 20 octombrie 2008".

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Scandalos ce se intampla la PREB. Numai in Romania este posibil asa ceva. Sa le fie rusine !

      1. PT.TRANSPARENTA,CERETI SA SE AFISEZE PE SITE-UL FIRMEI OP.IN CAUZA. ASA LUCRURILE SE VOR LAMURI.

        APROPO- SA LE FIE RUSINE. CUI ? 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb