DACĂ TRANZACŢIA NU VA FI AUTORIZATĂ DE COMISIA EUROPEANĂ, Contractul cu Ford ar putea deveni o "ciornă de hârtie"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2007

Contractul cu Ford ar putea deveni o "ciornă de hârtie"

Aplicarea legislaţiei comunitare reprezintă regula de bază a Comisiei Europeane (CE), care dă dovadă de toleranţă zero în privinţa respectării acquis-ului comunitar, a subliniat Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism, în cadrul unei conferinţe susţinute la Consiliul Concurenţei cu tema ajutorului de stat.

Domnia sa face referire la lipsa de transparenţă şi de notificare existentă la momentul achiziţiei uzinelor Daewoo Craiova de către gigantul de automobile Ford, tranzacţie care a ridicat semne de întrebare la Bruxelles şi care a determinat CE să demareze o investigaţie în privinţa unui posibil ajutor de stat.

"În relaţia cu Bruxelles, România trebuie să dea dovadă de transparenţă totală. Orice ajutor de stat trebuie notificat şi autorizat de CE, prin filtrul Consiliului Concurenţei. În cazul Ford, nu a fost trimisă notificarea la Bruxelles pentru un potenţial ajutor de stat", a atras atenţia Leonard Orban. Potrivit normelor europene, orice ajutor de stat trebuie notificat şi autorizat de CE, care verifică astfel posibilitatea unor condiţii privilegiate şi a unui ajutor necondiţionat oferit constructorului american din partea Guvernului român.

În această privinţă, potrivit lui Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, există o diferenţă de abordări. Domnia sa a explicat: "Contractul semnat cu Ford de către partea română este un contract cu clauză suspensivă, care intră în vigoare doar după ce obţine autorizaţia CE. Consiliul Concurenţei a fost sesizat doar la finalul tranzacţiei, care a fost mediată de comisia de privatizare, iar lucrările au fost secrete".

În schimb, "notificarea CE este obligatorie şi prioritară, iar acest caz necesită o colaborare foarte strânsă", susţine Leonard Orban.

Pentru a evita durata maximă a investigaţiei (n.r. 18 luni), comisarul european a solicitat CE rezolvarea urgentă a cazului, deoarece investiţia americană reprezintă "o şansă uriaşă, atât pentru oraşul Craiova, cât şi pentru întreaga regiune". Ludovic Orban a subliniat: "Investigaţia CE poate dura 18 luni. Am solicitat comisiei urgentarea operaţiunilor, în speranţa că situaţia va fi rezolvată în maxim opt luni. Totul depinde de rapiditatea şi agilitatea părţii române, precum şi de dialogul dintre cele două părţi". În această privinţă, autorităţile române s-au angajat că vor întocmi un raport cu destinaţia Bruxelles. "Vom realiza un raport special, în colaborare cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi alte părţi implicate în tranzacţie. Acest raport va fi trimis CE, care ne va da un răspuns în două luni. Dacă nu vom fi sesizaţi, atunci putem discuta de aprobarea tacită a CE", a explicat Oprescu. În caz contrar, CE poate anula contractul de privatizare. Posibilele tatonări realizate de partea română la CE au fost dejucate de comisarul european.

"Cei care cred că pot rezolva politic aceste probleme se înşală, deoarece deciziile CE sunt foarte stricte şi urmăresc strict aspectul tehnic, nu cel sentimental. Numeroase cazuri de ajutor de stat au fost pe masa CE şi au fost respinse. Nu exclud totuşi existenţa unor situaţii similare din partea Româ­niei ", a conchis Orban.

În privinţa privatizării a S.C Automobile Craiova, prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a subliniat rolul clauzei suspensive din contract, potrivit căreia, "closing-ul tranzacţiei se realizează după emiterea deciziei CE". Domnia sa a declarat: "Procedura iniţiată de CE este una obişnuită. Ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să respectăm regulile în domeniul ajutorului de stat. Ştiind aceste lucruri, am prevăzut în contract o clauză explicită". Contrar poziţiei lui Leonard Orban, premierul susţine că a purtat discuţii cu comisarul european pentru concurenţă, Nellie Kroes şi că, "dacă va fi nevoie va merge personal la Bruxelles pentru a pleda în favoarea acestui dosar".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb