"Dacă vom accesa fondurile din PNRR, atunci anul acesta poate fi salvat"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 14 iunie 2023

"Dacă vom accesa fondurile din PNRR, atunci anul acesta poate fi salvat"

(Interviu cu Marian Ciupitu, directorul general al Terano Construct)

Dacă în timpul pandemiei domeniul construcţiilor nu a fost pus pe hold, aşa cum s-a întâmplat cu alte industrii, anul trecut acest sector s-a confruntat cu o dinamică diferită, totul a funcţionat atipic, în contextul războiului de la graniţa cu Ucraina şi a fluctuaţiilor mari de preţuri în domeniul materialelor de construcţii, dinamică ce nu s-a modificat nici la începutul acestui an, este de părere Marian Ciupitu, directorul general al Terano Construct.

Acesta ne-a spus, într-un interviu, că, în opinia sa, dacă vom accesa fondurile din PNRR, anul acesta poate fi salvat.

Reporter: Cum apreciaţi că evoluează piaţa imobiliară şi sectorul construcţiilor în contextul macro-economic actual (inflaţie crescută, dobânzi mari, criză energetică)?

Marian Ciupitu: Începând cu anul 2020, piaţa construcţiilor din România a suferit diferite transformări, păstrând astfel tendinţa generală a economiei globale. Dacă în timpul pandemiei domeniul construcţiilor nu a fost pus pe hold, aşa cum s-a întâmplat cu alte industrii, anul trecut domeniul nostru s-a confruntat cu o dinamică diferită, totul a funcţionat atipic, în contextul războiului de la graniţa cu Ucraina şi a fluctuaţiilor mari de preţuri în domeniul materialelor de construcţii, dinamică ce nu s-a modificat nici la începutul acestui an. Creşterea preţurilor materialelor de construcţii, fluctuaţiile pe zona de combustibili şi energie, politica acordării de credite imobiliare au atras de la sine diminuarea fluxului de construcţii din zona de rezidenţiale. Terano Construct are însă un atu şi anume acela că proiectele de care ne ocupăm sunt în zona dezvoltătrilor de tip office şi în zona de retail, domenii care şi-au păstrat ritmul de dezvoltare. Cu toate acestea, simţim o scădere a investiţiilor, a proiectelor, dar avem credinţa că dacă vom accesa fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), anul acesta poate fi salvat.

Reporter: Cum colaboraţi cu băncile?

Marian Ciupitu: Compania noas­tră colaborează cu băncile într-o măsură destul de mică, mai ales că nu funcţionăm pe sistemul în care să ne construim business-ul cu împrumuturi bancare. Astfel, interacţiunea între Terano Construct şi băncile din România este cât se poate de limitată.

Reporter: Cât de aproape simţiţi că este o nouă criză imobiliară?

Marian Ciupitu: Având în vedere că noi suntem specializaţi în proiecte şi servicii de antreprenoriat general, construcţii civile, construcţii industriale, reparaţii şi întreţinerea clădirilor civile, reparaţii şi întreţinerea clădirilor indus­triale, amenajări interioare, termoizolaţii, hidroizolaţii, ne este mai dificil să simţim impactul unei crize imobiliare, deoarece investitorii din spatele proiectelor noastre au planurile de investiţii mult mai bine stabilite, iar o posibilă criză nu îi poate destabiliza la fel de uşor cum se poate întâmpla în domeniul rezidenţial unde factorii surpriză sunt mult mai mulţi.

Reporter: Cum evoluează preţurile în piaţa construcţiilor, atât pe segmentul rezidenţial, cât şi în segmentele comercial/industrial/de birouri?

Marian Ciupitu: Preţurile au crescut din 2022 până în acest moment la materialele de construcţie cu 30-35%, iar la manoperă cu 10-15%. În acest moment, preţul materialelor a ajuns pe un platou si nu cred că se vor mai mari, mai ales pe fondul scăderii cererii.

Reporter: Care este evoluţia cererii în această perioadă, pe segmente, şi din ce zone vin solicitările pentru lucrările pe care le efectuaţi?

Marian Ciupitu: Analizând evoluţia cererilor înregistrate în compania noastră, observăm că numărul acestora nu a scăzut comparativ cu ceilalţi ani, dar rata de convertire a lor în proiecte contractate este mai mică, dar nu simţitor mai mică. Ce este însă diferit este perioada de timp care a crescut destul de mult dintre momentul solicitării ofertei până la contractare, datorată posibil incertitudinilor din piaţă.

Reporter: Ce proiecte aveţi în desfăşurare?

Marian Ciupitu: Terano Construct are în desfăşurare, în acest moment, mai multe proiecte în zona de retail, zonă care înregistrează creşteri interesante deoarece acest domeniu este mereu într-o continuă dezvoltare. Printre proiectele noastre amintim:

- recondiţionare cafenelele Starbucks;

- costrucţii magazine în mall-uri sub brandul Made by Society - Vagabond;

- construcţie pet shopuri Animax şi MaxiPet;

- lucrari de conformare în vederea obţinerii autorizaţiei ISU la hală de producţie European Pastry;

- lucrări de modernizare şi conformare ISU Galeriilor comerciale Supernova: Bacau, Constanta, Bucureşti-Şos. Alexandriei;

- amenajari office - Orange şi Estee Lauder;

- diverse lucrări de conformare ISU - Orange.

Reporter: Care sunt tendinţele în piaţă - renovări sau pe construcţii noi?

Marian Ciupitu: Anul 2022 a fost anul renovărilor în domeniul retailului, un domeniu în care compania noastră activează începând cu anul 2008. Numărul mall-urilor care se construiesc de la zero în România este foarte mic anul aces­ta, dar refacerea multor magazine, care activează în acestea, precum şi în galeriile comerciale, în familly center-uri este zona care se dezvoltă foarte mult în 2023.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat în 2022 şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?

Marian Ciupitu: În anul 2022, Terano Construct a înregistrat o cifră de afaceri de 5.000.000 euro. Pentru 2023 estimăm o creştere minoră, obiectivul nostru ar fi să rămânem la nivelul anului trecut. Fireşte, facem aceste predicţii fiindcă în istoria de antreprenor care activeză în această industrie de 15 ani am învăţat mai bine să fiu chibzuit şi rezervat în estimări decât să fiu luat prin surprindere.

Reporter: Cum vă descurcaţi cu forţa de muncă şi ce soluţie aveţi pentru a depăţi criza din domeniu?

Marian Ciupitu: Aşa cum ştim cu toţii, problema forţei e muncă a devenit extrem de stringentă. Din păcate, aceasta nu ocoleşte nici domeniul construcţiilor. Strategia noastră a fost aceea de a implementa învăţământul DUAL, dar, din păcate, aceasta lovindu-se de realitatea din sistemul româ­nesc de educaţie, nu s-a soldat cu foarte mare succes. Soluţia imediată este importul de forţă de muncă mai mult sau mai putin calificată din Asia. Pe termen mediu, ne dorim totuşi să ne educăm copiii în a aprecia meseriile prin reintroducerea învăţămantului tehnic.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. poate fi salvat… lasati vrajeala…

    deficirul ciclic arata ca intra banuti… e pe traiectorie descendenta… plus ca arata si bula de pret a terenurilor detinute de gob si vanzare/mutare in trepte speculative … 

    se vede in mancare inflarea terenurilor. 

    plus ca somaj pe / spre minim = putere inca de creditare la dobanzi bomba pe spatele la “prosti/sclavi”. 

    s c cret 

    Daca si cu Parca faceau pipi impreuna intr-o barca.

    Aceleasi discutii le avem de ani de zile.. Economia bubuie de praf ce e, profesorii tocmai au chitzait de fuame in strada, bugetul e pe chituci dar... DACA si cu PARCA...

    Mirajul fondurilor europene la romani...  

    Pai noi nu vrem sa facem reforme, doar sa furam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb