Uniunea Europeană (CE) va înceta negocierile cu SUA dacă acestea din urmă vor impune tarife la importurile de automobile, acest lucru fiind precizat clar în mandatul nostru, a declarat, astăzi, la Palatul Parlamentului, comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström.
"Vom discuta (la reuniunea de la Palatul Parlamentului din Capitală - n. r.) aspecte ce ţin de WTO (World Trade Organisation - n. r.) şi mandatul pentru negocierile cu SUA. Cred că am avut o discuţie bună cu privire la acest aspect şi sperăm că, în curând, vom fi în măsură să le adoptăm... Acesta este un consiliu informal, deci nu vom adopta nicio decizie. Ne pregătim să fim gata, aşa cum am decis la Casa Albă în luna iulie. Sper că miniştrii se vor simţi gata în curând, pentru a lua o decizie. Nu am fixat o dată, dar trebuie să începem să negociem. Parlamentul European va vota, credem la începutul lunii martie, şi aşteptăm o decizie tehnică la scurt timp după aceasta. Dar trebuie să verificăm când anume sunt reuniunile Consiliului, pentru că nu poate fi adoptată de ambasadori. Trebuie să existe o reuniune formală a Consiliului. Poate fi oricare reuniune a Consiliului, dar nu ştiu care este calendarul", a spus Malmström, conform Agerpres.
În legătură cu acest subiect, oficialul european a precizat că este vorba despre o decizie ce va fi luată în câteva săptămâni, mai degrabă decât "în câteva luni".
Întrebată cum va arăta noul acord cu SUA, Malmström a punctat că propunerea Comisiei este publică, dar că vor mai exista unele adăugiri.
"Propunerea Comisiei este una publică. Desigur, vor fi unele adăugiri din partea Consiliului, dar este foarte clar că ar trebui să acopere bunurile industriale şi atât. Dar nu va include produsele agricole, aşa cum s-a decis la Casa Albă. Acesta este un acord limitat cu privire la bunurile industriale, nu este un acord complet. Este un acord limitat pe care sperăm să îl putem finaliza rapid. Dacă începem negocierile, desigur este nevoie de ambele părţi să facă acest lucru, cred că poate fi făcut în cursul acestui mandat", a spus Cecilia Malmström.
Comisarul a menţionat, totodată, că în acordul cu SUA sunt incluse atât autovehiculele, cât şi piesele auto, iar decizia este de a se crea o platformă comună de dialog pe acest subiect, mai informează Agerpres.
"Noi le-am inclus (maşinile şi piesele auto - n. r.). Aşa cum aţi văzut, SUA au făcut mai multe propuneri în cursul negocierilor, dar nu am comparat mandatele de negociere încă. În prezent, SUA sunt ocupate cu negocierile comerciale cu China, astfel încât nu am avut posibilitatea să discutăm. Am luat o decizie în luna iulie că vom face paşi împreună pentru a ajunge la o platformă comună şi am început să discutăm despre o anumită cooperare în domeniul reglementărilor, am început să explorăm ce poate fi făcut în acest domeniu. Există tarife crescute cu privire la soia boabe şi LNG (gaze naturale lichefiate - n. r.). Avem discuţii cu Japonia în cadrul WTO. Acum am mers atât la Congres, cât şi la Consiliu cu mandatul. Nu amânăm nimic. Facem ceea ce am spus că vom face. În comunicatul Casei Albe s-a spus că, în timp ce negociem, nu ar trebui să impunem niciun fel de tarife unul împotriva celuilalt. Suntem într-o situaţie foarte delicată. WTO traversează o situaţie de criză, există discuţii la Geneva. Nu s-au făcut progrese, dar se poartă discuţii, ceea ce este bine. Există şi unele elemente pozitive. Sunt foarte fericită că putem decide împreună cu multe alte ţări, 76 în total, cu privire la e-commerce. Prima întâlnire va începe pe 6 martie la Geneva. Va fi o reuniune tehnică pentru a stabili procesul, dar aceasta este foarte importantă. Pentru restul, facem propuneri din partea UE, dar mai există foarte multe de făcut", a afirmat Malmström.
Întrebată ce se va întâmpla în cazul în care SUA vor impune tarife la importurile de automobile, Cecilia Malmström a admis faptul că negocierile vor înceta, "acest lucru fiind precizat în mod clar în mandatul nostru".
Ea a ţinut să menţioneze că forul european nu reacţionează la declaraţiile zilnice de la Casa Albă, ci urmează un proces clar de negociere stabilit încă din vara anului trecut.
"Nu reacţionăm la declaraţiile zilnice de genul acesta. Noi urmăm o cale foarte clară. Facem exact ceea ce am spus că vom face. Consiliul European care a avut loc la Sofia în luna iunie a fost unanim când a spus că aceasta ar trebui să facem, pentru a pune la punct o platformă pozitivă cu SUA. Preşedintele Juncker a reuşit să facă acest lucru. De atunci încoace am fost în Parlamentul European şi în Consiliu şi am vorbit cu jurnaliştii şi am spus că vom face acest lucru. Nici mai mult nici mai puţin. Şi asta facem. Constant, cu fermitate, în mod unitar. Nu reacţionăm la declaraţii de felul acesta. Avem un proces, îi urmăm. Există o investigaţie care a fost trimisă Casei Albe de Departamentul Comerţului. Nimeni nu a văzut-o. Nu ştim ce conţine. Spre deosebire de Europa, nu a fost dezvăluită presei. Deci, nu am văzut-o şi până nu o vedem nu putem face comentarii sau speculaţii cu privire la acest subiect", a subliniat demnitarul european.
Referitor la negocierile pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP), Cecilia Malmström a menţionat că acestea sunt suspendate şi "nu sunt condiţii pentru reluarea acestora în viitorul apropiat".
Miniştrii Comerţului din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit, vineri, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta despre procesul de modernizare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi despre relaţiile comerciale dintre UE şi SUA, informează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).
Potrivit sursei citate, în timpul dejunului de lucru, vor fi abordate negocierile comerciale în curs ale UE şi ultimele evoluţii legate de initiaţiva Uniunii, intitulată "Totul în afară de arme".
Evenimentul a fost prezidat de Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, la reuniune participând şi Cecilia Malmström, comisarul european pentru comerţ.
Vineri după-amiaza, de la ora 14:45, comisarul european Cecilia Malmström şi ministrul Ştefan-Radu Oprea vor susţine o conferinţă de presă comună.
Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.