DACĂ VOR PRIMI AVIZUL DE MEDIU, Investitorii vor să înceapă exploatarea aurului de la Certej din 2016

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 2 august 2013

Investitorii vor să înceapă exploatarea aurului de la Certej din 2016

Deşi "Roşia Montană" este primul nume care vine pe buzele tuturor atunci când vorbim despre exploatarea aurului de la noi din ţară, nu trebuie uitat că, şi la Certej (aflat la numai câţiva kilometri distanţă), unde sunt implicaţi tot investitori canadieni, extragerea metalului preţios a întâmpinat piedici.

Proiectul de la Certej depinde de sentinţa instanţei în procesul pentru anulare a avizului de mediu, intentat de ANRM.

Pentru detalii despre stadiul în care se află proiectul Certej, ne-am adresat lui Nicolae Stanca, directorul Deva Gold, deţinătoarea licenţelor de exploatare.

Investiţiile în proiectul minier de la Certej depind, în mare parte, de rezultatele procesului, programat în octombrie, dintre firma care deţine licenţele de exploatare, Deva Gold, şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului care a cerut, recent, anularea avizului de mediu acordat pentru proiectul aurifer, potrivit declaraţiilor lui Nicolae Stanca, directorul Deva Gold.

Acţionarii Deva Gold sunt firma canadiană Eldorado Gold Corp şi societatea de stat MinVest Deva.

Nicolae Stanca ne-a declarat, săptămâna aceasta, că investiţiile companiei canadiene (n.r. Eldorado Gold) implicată în acest proiect vor ajunge la circa 300 de milioane de dolari, urmând ca, imediat ce va fi refăcută infrastructura şi vor fi achiziţionate utilajele să poată demara şi proiectul propriu-zis de exploatare.

"Proiectul necesită investiţii majore, mai ales că totul trebuie luat de la zero, şi vorbim aici de infrastructură, utilaje moderne pentru ca exploatarea să respecte normele legislaţiei europene în vigoare", ne-a spus directorul de la Goldfield Deva.

Potrivit afirmaţiilor lui Nicolae Stanca, 2016 este anul când va începe şi exploatarea auriferă, dacă procesul pentru anularea avizului de mediu va fi câştigat de firma care deţine, actualmente, licenţele de exploatare a aurului din Certejul de Sus, respectiv Deva Gold.

Iniţial, proiectul de exploatare era programat pentru anul 2015, cu o extracţie medie anuală de peste 4 tone de aur şi 20,5 tone de argint.

Recent, Eldorado Gold a anunţat, printr-un comunicat oficial amânarea mai multor proiecte de exploatare a aurului, printre care şi cel de la noi din ţară, de la Certej (judeţul Hunedoara).

Investitorii canadieni au justificat această amânare pe fondul scăderii preţului la metale, din ultima perioadă.

În prezent, deşi avizul de mediu este suspendat, compania derulează, totuşi, activităţi geologice şi de omologare a resurselor din perimetrele minere de la Certej, potrivit declaraţiilor domnului Stanca.

Anul trecut, firma Goldfield Deva a fost acuzată de nereguli privind modul în care a obţinut acordul de mediu pentru viitoarea exploatare auriferă de la Certej.

Agenţia Regională de Mediu Timişoara, care a acordat avizul de mediu, a anunţat, atunci, că a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej şi că legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri.

Eldorado Gold Corporation operează şapte mine la nivel global, dintre care cinci aurifere (Kişladag şi Efemcukuru, din Turcia, respectiv White Mountain, Tanjianshan şi Jinfeng, din China), una de minereu de fier (Vila Nova, din Brazilia) şi una de zinc plumb şi argint (Stratoni, din Grecia).

Compania mai are în dezvoltare şase proiecte miniere: Eastern Dragon (aur şi argint), din China, Tocantinzinho (aur), în Brazilia, Perama Hill (aur), Olympias (aur, argint, plumb şi zinc) şi Skouries (aur şi cupru), în Grecia, şi Certej (aur şi argint), în ţara noastră

În ţara noastră, Eldorado a intrat prin achiziţia, pentru 2,4 miliarde dolari, a companiei European Goldfields, care deţinea 80% din proiectul de la Certej. În urma acestei tranzacţii, participaţia a revenit Eldorado. Restul de 20% este deţinut de către statul român, prin intermediul Minvest Deva. Operatorul proiectului este Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene.

Frank Timiş, care a fondat şi Gabriel Resources, principalul acţionar al Roşia Montană Gold Corporation, a condus European Goldfields între anii 2000 şi 2007, fiind şi unul dintre acţionarii cei mai importanţi ai acesteia (15% - 18,9%).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. eu zic ca e bine ca se reporneste industria miniera in tara noastra, este o sursa foarte buna de investitii si de locuri de munca, exact de ce avem nevoie pentru a redresa economia. iar prin proiectul de la Rosia Montana, tara noastra va deveni cel mai mare producator de aur din Europa, deci e si un plus de prestigiu!

    1. calin,deraiezi.nu e concurs intre tarile producatoare de aur.e vorba de a priorita oamenii si natura,nu capitalul national fictiv si buzunarele investitorilor.cat despre locurile de munca,asta e alta poveste de luat ochii lumii; industria e noua,angajatii vin cu investitorii,nu localnicii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb