Dacian Cioloş: 40.000 dosare ale agricultorilor români, cu plăţi directe întârziate

R.P.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 17 iulie 2008

Dacian Cioloş: 40.000 dosare ale agricultorilor români, cu plăţi directe întârziate

Din cele 1.250.000 de dosare pentru plăţi directe către agricultorii români, au mai rămas de analizat 40.000, principalele motive ale întârzierii plăţilor fiind legate de sistemul de control prin teledetecţie, a declarat, în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles, ministrul român al Agriculturii, Dacian Cioloş.

"Am preferat să întârziem puţin plăţile şi eventual să aplicăm, dacă va fi cazul, penalităţi în toamnă. Oricum, nu se pune problema, aşa cum s-ar fi pus în cazul activării clauzei de salvgardare, de a pierde 25% din subvenţii. Am cerut Agenţiei de plăţi să accelereze acest proces atât cât ţine de ea şi i-am cerut să îmi comunice ce măsuri vizează faţă de contractorii care au dezvoltat soft-ul şi din cauza cărora, în mare măsură, avem aceste întârzieri. Sunt conştient de problema întârzierii plăţilor, dar corectitudinea acestor plăţi este esenţială pentru credibilitatea noastră aici", a afirmat oficialul român, care a participat la Consiliul miniştrilor agriculturii din UE.

În cadrul reuniunii, au fost abordate chestiuni legate de sistemul de modulare, respectiv de trecere a unei părţi a subvenţiilor directe la dezvoltare rurală. Deocamdată Româ­nia nu este vizată direct, cât timp până în 2013 nu va ajunge la acelaşi nivel de subvenţii, dar în principiu ţara noastră nu este de acord cu această trecere, cu atât mai mult cu cât se prevăd unele modificări administrative care ar complica şi mai mult Sistemul Integrat de Administrare şi Control, după cum menţiona Dacian Cioloş.

Tot referitor la acest subiect, reprezentantul guvernului român a subliniat că perioada de tranziţie de până în 2014, an în care condiţiile care privesc bunăstarea animalelor vor trebui respectate şi de agricultorii români, ar trebui prelungită până în 2016, astfel încât agricultorii români să aibă timp pentru a face investiţiile necesare.

Înainte de reuniunea Consiliului, ministrul Cioloş a avut o discuţie cu comisarul european pentru agricultură, Mariann Fischer-Boel, în cursul căreia oficialul român a explicat importanţa pentru ţara noas­tră ca în următoarele luni să fie dezbătută la nivel european şi problema echilibrării nivelului subvenţiilor agricole între vechile state membre şi cele noi. "Dacă se va ajunge la concluzia că nu se poate modifica bugetul, noi vom veni cu propuneri de compromis în toamna acestui an, pentru creşterea subvenţiilor începând cu anul viitor", a explicat Dacian Cioloş

Un alt subiect discutat la reuniunea miniştrilor agriculturii din UE a fost cotele de lapte. România susţine creşterea treptată a nivelului acestor cote şi eventuala eliminare a lor în viitor, dar trebuie văzut cum pot fi compensaţi agricultorii din zonele de munte, ce ris­că să nu mai fie competitivi, existând posibilitatea ca producţia de lapte să se deplaseze către zona de câmpie. "Aici am subliniat faptul că faimosul articol 68 care ar permite o anumită flexibilitate a statelor membre în utilizarea unei părţi din fonduri nu este satisfăcător pentru a acoperi aceste cerinţe şi că până la un compromis în toamnă, trebuie căutate soluţii în cadrul Consiliului Agricultură şi Pescuit al UE", a explicat oficialul român.

Pe agenda reuniunii a Consiliului UE la nivelul miniştrilor agriculturii a fost inclusă, la cererea României, discutarea aspectelor legate de o mai bună coordonare la nivel european a măsurilor privind gestionarea pădurilor.

"Nu există o politică comună de gestionare a pădurilor la nivel european, dar este o problemă de interes. Problema actuală este că există mai multe direcţii generale ale CE care abordează chestiunea gestionării pădurilor - DG Agricultură, DG Mediu, DG Concurenţă, -, iar România propune să se găsească o modalitate de coordonare a acestei chestiuni, importante pentru noi mai ales în ce priveşte circulaţia materialului lemnos şi tăierile ilegale, subiecte care ne preocupă şi care trebuie abordate la nivel european, a menţionat ministrul român al Agriculturii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb