O rezoluţie a Parlamentului European referitoare la provocările cu care se confruntă Republica Moldova a fost adoptată cu 555 de voturi, astăzi, la Strasbourg, la iniţiativa europarlamentarilor REPER Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache, anunţă REPER într-un comunicat oficial, potrivit news.ro.
Sprijinul pentru guvernul proeuropean de la Chişinău trebuie intensificat, iar Moldova are nevoie de perspectiva concretă a aderării la UE pentru a atenua problemele multiple cu care se confruntă, arată Cioloş.
În comunicat se arată: "Prin rezoluţia votată astăzi, Parlamentul European invită Uniunea Europeană şi statele membre să monitorizeze cu atenţie situaţia din Republica Moldova şi să ia măsuri pentru a contracara acţiunile hibride ale Federaţiei Ruse şi cere intensificarea sprijinului acordat Republicii Moldova, inclusiv prin asigurarea mai multor resurse tehnice, a asistenţei financiare şi a competenţelor în combaterea dezinformării, a atacurilor cibernetice şi a altor atacuri hibride. De asemenea, Parlamentul European îşi reafirmă angajamentul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi consideră că aceasta ar reprezenta o investiţie geostrategică într-o Europă unită şi puternică".
Dacian Cioloş a precizat: "Sprijinul pentru guvernul proeuropean de la Chişinău trebuie intensificat, iar Moldova are nevoie de perspectiva concretă a aderării la UE pentru a atenua problemele multiple cu care se confruntă: de securitate, economice, energetice, amplificate de declanşarea războiului din Ucraina şi de atacul hibrid al Rusiei lui Putin. Rezoluţia adoptată azi dă un semnal simbolic puternic de sprijin, dar atinge şi teme clare şi concrete, precum deschiderea negocierilor de aderare, interconectarea energetică, liberalizarea comercială pentru a creşte încrederea investitorilor şi atractivitatea Republicii Moldova pe termen mediu şi lung".
Dragoş Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, spune: "Republica Moldova a ales calea europeană într-o manieră democratică şi noi trebuie nu doar să susţinem verbal această aspiraţie ci să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta Guvernul de la Chişinău. Trebuie să ne asigurăm că atât UE, cât şi România sunt în dialog strâns cu Moldova pentru a şti în timp real care sunt nevoile acesteia şi pentru a interveni ţintit exact acolo unde e necesar cu bani, asistenţă tehnică şi diplomatică".